Japan troši 15.400.000.000 na OI

Zvanični troškovi odloženih Olimpijskih igara u Tokiju porasli su za 22 odsto, na 15,4 milijarde dolara, saopštio je Organizacioni komitet tog takmičenja.

Izvor: B92

Utorak, 22.12.2020.

11:33

Japan troši 15.400.000.000 na OI
EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Na onlajn konferenciji za novinare, organizatori su naveli da će Olimpijske igre u Tokiju, koje će se održati sledećeg leta, koštati 15,4 milijarde dolara, u odnosu na 12,6 milijardi, koliko je bio prošlogodišnji budžet. Igre je trebalo da se održe ovog leta, ali su zbog pandemije korona virusa pomerene i trebalo bi da počnu 23. jula 2021.

Dodatni troškovi od 2,8 miliona dolara pojavili su se iz pregovaranja o ugovorima i merama za borbu protiv pandemije.

Revizijom japanske vlade iz prethodnih godina, utvrdjeno je da su troškovi organizacije Igara mnogo veći nego što se navodi i da iznose najmanje 25 milijardi dolara.

Organizatori su 2013. godine, kada im je dodeljeno takmičenje, naveli da će Olimpijske igre koštati 7,5 milijardi dolara.

Studija Univerziteta u Oksfordu pokazala je da će Igre u Tokiju biti najskuplje u istoriji Letnjih Olimpijskih igara.

Japanska vlada snosiće sve troškove, osim 6,7 milijardi dolara, koje dolaze iz privatnih fondova.

Organizatori su u oktobru najavili smanjenje troškova za 280 miliona dolara, izbacivši izmedju ostalog i ugostiteljsku ponudu, kako bi sportski program ostao kompletan sa 11.000 sportista i desetinama hiljada sudija, sponzora, zvaničnika i emitera.

Odluka o navijačima i preventivnim merama u jeku pandemije očekuje se naredne godine.

Japan kontroliše pandemiju korona virusa bolje nego većina zemalja, iako je u poslednjih mesec dana došlo do porasta broja zaraženih. U Japanu je od posledica korona virusa umrlo nešto više od 2.800 osoba.

Medjunarodni olimpijski komitet i Organizacioni komitet su tokom leta saopštili da će Olimpijske igre u Tokiju biti otkazane ako ne budu mogle da budu održane narednog leta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: