Crno-beli bljesak

U nedelju smo u Senti videli najbolje izdanje Partizana u tekućoj sezoni, gde je TSC deklasiran sa 4:0.

Izvor: SS

Ponedeljak, 30.11.2020.

09:00

Crno-beli bljesak
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ

Navijači "parnog valjka" su bili pomalo i iznenađeni kako je igrao ceo tim crno-belih, a pre svega napad koji je do vrha napunio mrežu ekipe koju nikada do sada nije pobedio.

Jeste u pitanju "korona" godina u kojoj mnogi timovi nisu imali konstatnost, ali je svakako simptomatično da je zenit forme Partizan dostigao tek pretposlednjeg dana novembra.

Čekalo se dugo da proradi napad Partizana i dosta sumnjalo da li uopšte ekipa koju je oformio Aleksandar Stanojević ima potencijala.

Stizale su kritike sa svih strana, posebno nakon gubitka vođstva sa igračem više u Gornjem Milanovcu i poraza od Radničkog (Nišlije su posle toga vezale četiri neuspeha).

Partizan je za to vreme pobeđivao, tiho i minimalno je upisivao bodove, iako su živci navijača bili sve tanji.

Pobeda nad TSC-om bi mogla da ih "podeblja", makar na kratko.

Šta nam je pokazala utakmica u Senti?

Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Poruka je jasna – da je Partizanu potreban konstantan napadač, a to je u poslednjih nekoliko utakmica zaključno sa nedeljnom utakmicom bio Filip Holender.

Odavno smo konstatovali da to nije Lazar Marković, Žan Kristof Bajbek je povređen, Bojan Matić poslat na pozajmicu, a Nikola Štulić premlad da bi bio nosilac napada.

Mađarski reprezentativac je stigao prilično umoran posle reprezentativnih akcija, i to sa nekoliko promašaja u uvodne dve utakmice, ali je onda pokazao da jeste doneo boljitak u ofanzivu crno-belih.

Posle promašenog penala, pogodio je Holender za trijumf protiv Proletera, a protiv kluba koji je u mađarskom vlasništvu je bio posebno inspirisan.

"Otvorio" je TSC sjajno istrčanom kontrom i begom iza leđa odbrane, a potom u razmaku od 30 sekundi utakmicu rešio asistencijom za Sumu i drugim golom na dodavanje Sume.

Usput je bio konstantna pretnja protivničkom golu i zaključak je da takav Filip Holender sigurno može mnogo da donese Partizanu.

Sejduba Suma kao "džoker"

Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Gvinejac se vratio posle nezgodne povrede oka (koja je mogla i da mu završi karijeru) i pokazao da mu je fudbal baš nedostajao.

Željan igre već posle 10-ak sekundi na terenu se upisao u listu strelaca, a onda je kao kada igrate "Soni" protiv šestogodišnjeg bratanca oduzeo loptu rivalu već kod izvođenja sa centra i asistirao Holenderu.

Gol i asistencija za 30 sekundi na terenu i malo je reći da je Stanojevićeva izmena bila pun pogodak.

To već zvuči mnogo bolje u odnosu na prethodne utakmice u kojima je trener Partizana pravio bizarne izmene i izvodio organizatore igre, a masovno uvodio leve bekove.

Ipak, to nas dovodi do pitanja da li Suma treba da igra od starta ili je mnogo korisniji kao "džoker", kada ulazi sa klupe?

Ako gledamo utakmicu u Senti ili, recimo, Šarlroa onda je definitivno drugopomenuta uloga koju mu je Stanojević namenio.

U svakom slučaju, sve dok je Suma zdrav i raspoložen da igra, Partizan neće imati problema kad god omaleni majstor sa loptom bude na terenu.

"Tihi ubica" Aleksandar Šćekić

Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Jasno je da su Filip Holender i Sejduba Suma obeležili utakmicu na severu zemlje, ali bismo napravili veliki greh ukoliko bismo izostavili Aleksandra Šćekića kao možda i najzaslužnijeg za ostvaren "poker".

Crnogorski reprezentativac je odigrao u stilu renomiranih vezista, na obe strane terena. Pored toga što je uspešno kvario igru protivničkih kreativaca, u isto vreme je i sam kreirao napade crno-belih.

Prvi gol barem pola može da se pripiše Šćekiću zbog izuzetne duge lopte koju je poslao ka Holenderu. Kada se niko na stadionu nije nadao "spojio" je sa golom svog napadača i tako sam "otključao" domaćina.

Kasnije je na sličan način izbacio i Takumu Asana u situaciju jedan na jedan sa golmanom, ali Japanac nije imao svoje veče, iako se na kraju upisao u listu strelaca.

Šćekić je potpuno "vezao u čvor" veziste TSC-a dao "slobodan dan" Saši Zdjelaru nema nikakvu potrebu.

I sam je imao nekoliko udaraca ka golu Filipovića, ali nije imao sreće i koncentracije da upotpuni svoju blistavu partiju.

Pohvale idu i njegovom kolegi iz nacionalnog tima, Igoru Vujačiću, koji je uneo stabilnost u poslednju liniju i istisnuo najveće letošnje pojačanje Makija Banjaka.

Gde je nestao Filip Stevanović?

Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Nije sve bilo bajno ni u Senti, jer kada se "zagrebe" ispod ubedljivih 4:0, mora se postaviti pitanje: Gde je nestao Filip Stevanović?

Dao je gol u "večitom" derbiju, potom ostvario transfer u o kom maštaju mnogi klinci i – nestao sa mape.

Verovatno je i taj milionski potpis uticao na njegovu "glavu". Istina je i da je imao povredu primicača koja ga je odvojila od terena i udaljila sa treninga.

Imao je dovoljno vremena da se stabilizuje, sredi misli, ali i sada kada se vratio ponovo nije ni blizu nivoa koji se od njega očekuje.

Stanojević će morati da sazna šta to muči tinejdžera, jer je Stevanović siguran član startne postave kao "bonus" igrač i nužno je da proradi i ta leva strana napada.

Jedan bljesak ne čini svetlo na kraju tunela

Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Kada usred noći zasija vatromet, i dalje je noć.

A Partizanu je potrebno još dosta "svetla" da bi mu svanuo dan.

Na konferenciji za medije uoči utakmice smo "osetili" da je vreme da Partizan počne da postiže više od jednog gola utakmici i upravo to pitali Aleksandra Stanojevića, a njegovi izabranici su premašili čak i naša očekivanja.

Verovatno i očekivanja svog trenera.

"Već odavno smo u seriji teških utakmica, jer nam prvoplasirani beži dosta bodova. Svaka utakmica nam je u tom smislu teška. Radimo svakog dana na realizaciji, ali smo imali problem jer nemamo klasičnog napadača, pošto je Bajbek povređen. Imamo Štulića koji je mlad. Nadam se da ćemo postizati golove", odgovorio nam je Partizanov šef struke.
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Ta razlika i dalje iznosi devet bodova i sa četiri pobede u nizu Partizan je sada uspeo da zaustavi njen eksponencijalni rast. Ali to nije dovoljno.

Do kraja turbulentne 2020. godine su ostale još tri utakmice – Čukarički kod kuće, Voždovac u gostima i Mladost ponovo na svom stadionu.

U sve tri Partizan mora da nastavi da pokazuje znake napretka i poboljšanja, jer samo tako može da vrati poverenje navijača i, ako je to i dalje ikako moguće, još jednom zapreti Crvenoj zvezdi.

Druge opcije za Partizan nema.

Autor – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: