Porede ga sa Kukočem i Durentom – ko je velika srpska nada na NBA draftu?

Iako su odustala čak trojica srpskih košarkaša, naša zemlja će imati prilično atraktivnog predstavnika na ovogodišnjem NBA draftu.

Izvor: B92

Sreda, 18.11.2020.

12:00

Porede ga sa Kukočem i Durentom – ko je velika srpska nada na NBA draftu?
Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Nema mnogo stranaca koji su privukli pažnju NBA generalnim menadžerima kao misteriozni 18-godišnji Aleksej Pokuševski.

"Večiti" derbi na TV B92

ABA liga, ponedeljak
21.00 Partizan – Crvena zvezda

Američki analitičari vide u Pokuševskom momka ogromnog potencijala jer je visok kao centar (2013), kreće se kao krilo, šutira kao bek i kontroliše loptu kao plejmejker.

Iako mnoge neće impresionirati podatak da beleži 10 poena uz 7,3 skokova i 1,7 blokada po meču u Drugoj ligi Grčke, Amerikancima je dovoljno što je iz istog ranga u NBA stigao aktuelni dvostruki uzastopni MVP lige Janis Adetokumbo.

Na predstojećem draftu na kojem su u centru pažnje univerzalni bekovi i centri, Pokuševski će biti najmlađi učesnik sa nepunih 18 godina, te jedinstvena opcija sa neverovatnom kombinacijom visine, osećaja za igru i veštine.

"Vrlo intrigantan igrač, ima jedinstvenu kombinacija različitih atributa što ga čini interesantnim NBA kandidatom. On je visok igrač sa sjajnim napadačkim veštinama poput krila ili čak beka. Ima odličnu kontrolu lopte, potcenjen je kao dodavač, dobro šutira iz driblinga. Donosi kvalitete manjeg igrača, beka u velikom pakovanju"
, rekao je u intervjuu za B92.net u julu Kristofer Ebersol, direkor NBA međunarodnog programa.

Pokuševski je već nekoliko godina u notesima NBA menadžera koji su ga prvi put dobro upoznali 2018 na U17 Svetskom prvenstvu u Argentini, te NBA kampu "Košarka bez granica" gde je zahvaljujući visokoj košarkaškoj inteligenciji i svojim univerzalnim veštinama stigao do MVP priznanja u konkurenciji igrača kao što je Deni Avdija. Iako igra u drugom rangu grčke košarke za Olimpijakos, a imao je i problema sa povredama, NBA analitičari ističu da je pokazao konstantan napredak u svim segmentima, te da njegove veštine odgovaraju zahtevima moderne NBA igre.

"Pratimo ga već neko vreme, u juniorskoj konkurenciji na FIBA turnirima i grčkoj ligi. Gledao sam ga lično na NBA kampu Košarka bez granica upravo u Srbiji 2018. Bila su to četiri dana košarke 5 na 5, to je bila najbolja prilika da ga vidimo. Tada je impresionirao sve NBA timove svojom igrom i svestranošću. Bio je jedan od najboljih igrača u kampu, ušao je u "ol-star" tim. Tada je imao samo 16 godina, a sada će sa 18 biti jedan od najmlađih na draftu. Ima još dosta prostora za napredak jer je izuzetno mlad, ali već pokazuje impresivne veštine i višestranost za svoje godine",
rekao je još Ebersol za B92.net.

Očekivano brojni stručnjaci ga ne vide kao NBA igrača, ali ne mogu da ignorišu činjenicu da se retko viđa momak od 213 cm sa naprednim sposobnostima u šutu, kontroli lopte, dodavanju, skakanju i blokiranju.

Ono što je ključno za njegov uspeh u NBA ligi je svakako fizički napredak, povećanje mišićne mase i snage, a da je to najmanji problem za talentovanog igrača videli smo upravo na primeru Adetokumba koji je od mršavca postao bukvalno "zver".

"NBA sve manje pozicionira igrače, više se vrednuju svestranost i veštine koje se uklapaju u određene pozicije. To je ono što Alekseja čini interesantnim, njegova sposobnost da igra na više pozicija i u napadu i u odbrani. Posebno kako postaje snažniji. To timovi žele i traže, i to ga čini interesantnijim kandidatom jer će u jednom trenutku biti sposoban da stvara "mismeč" u napadu jer će biti previsok za krila, a zbog brzine i plejmejkerskih sposobnosti će praviti probleme višim igračima. On je trenutno negde između pozicija 3 i 4, niskog krila i krilnog centra, ali činjenica da može da igra na više pozicija je njegova prednost
", objasnio je NBA direktor na kojoj poziciji vide Pokuševskog. Pokuševski je privukao pažnju NBA skauta jer nakon što je prethodnih godina dominaciju u NBA reketima uspostavio Nikola Jokić, traže novog visokog bisera u Srbiji sposobnog da igra kao plej.

"Ne bih bilo kog mladog igrača da poredim s njim jer je ovako brzo i tako mlad postao toliko uspešan. Njihova igra je malo drugačija, drugačije im je telo, ali ima i sličnosti kao što su plejmejkerske sposobnosti. Nadam se da će mladi igrači kao Aleksej učiti od igrača kao što je Jokić jer može mnogo da se nauči iz njegove igre. Način na koji dodaje i šta radi ne samo za sebe već i za saigrače. To je ono što sigurno dele. Igrači koji su sličnog šablona su Dragan Bender i Dario Šarić, koji imaju bekovske veštine, a visoki su preko 200 cm. Ali on je jedinstven igrač koji će ostvariti sopstveni uticaj
", objasnio je njihovo poređenje Ebersol.

Pokuševski je mlad pa i dalje raste u smislu igre i tela. Teško je reći da mu je nešto slabost, ali pre svega se mora razviti još fizički.

Ima dobar fizički sklop, ali mora da 'nabaci' još mišića što će mu pomoći pre svega u odbrani, u reketu, u čuvanju koša.

On ima sjajne instinkte kao bloker, jedne od najboljih koje smo videli na kampovima. Ima raspon ruku 222 cm, visok je 213, impozantna je pojava.

Ali mora da nabaci masu kako bi to radio i u NBA. To je normalno za mnoge mlade igrače, to je prirodno jer kako bude postajao stariji i bude učestvovao u NBA programima snage i ishrane.

Na kojoj će poziciji završiti Pokuševski?

Teško je reći, neki ga vide kao 18, a drugi kao 28. pika.

Analitičari mu svakako najavljuju izbor u drugoj polovini prve runde drafta, a kao idealna sredina za njega se ističu ekipe koje su dobro popunjene na svim pozicijama, a imaju strpljenja i volje da potroše nekoliko godina da ga pažljivo razviju.

Poslednjih nedelja su se kao najzainteresovaniji timovi pominjali Minesota Timbervulvsi i upravo Jokićevi Denver Nagetsi, a mnogi analizičari mu kao idealnu sredinu ističu Boston Seltikse.

Njegovu analizu su izbacili i Milvoki Baksi, koji imaju pravo na 24. pika, a koji su dan uoči drafta napravili dva trejda kojima su doveli Bogdana Bogdanovića i Džrua Holideja.

Tako su formirali moćnu petorku dostojnu napada na NBA titulu, a u takvoj sredini bi Pokuševski možda imao odličnu mogućnost da napreduje jer Baksi mogu da priušte "razvojni projekat" od koga se ne bi očekivalo da u skorije vreme doprinese rezultatima ekipe.

U međuvremenu, analitičari bliski Nagetsima (22. pik) ga porede sa Kristapsom Porzingisom i veruju da bi se odmah uklopio u sistem igre Denvera.

Pitanje je šta će im igrač karakteristika sličnog Bolu Bolu, koji je već njihov projekat za budućnost, ali opet Pokuševski je već sada znatno napredniji u mnogim segmentima, a tu je i pitanje nacionalnosti, jer bi stasavao uz zemljaka Jokića. O Pokuševskom su pisali i na zvaničnom sajtu Timbervulvsa (1. i 17. pikovi), gde su posebno naglašeni njegov višestran šuterski potencijal, dobar dar nogu i kontrola tela, uz sposobnost skok-šuta sa protivničkom šakom u licu.

Poslednji tim sa kojim se Aleksej dovodi u vezu su Bruklin Netsi (19. pik), jer "mrežice" na draftu neće gledati da uzme najboljeg mogućeg igrača, već onog sa najvećim potencijalom.

S obzirom da za Netse igra Kevin Durent, na koga Pokuševski značajno podseća konstitucijom, odmah su povučene paralele i istaknuto da bi uz KD-ja mogao značajno da razvije svoje veštine.

Drugi pišu i da bi Pokuševski mogao u Dalas, kod zemljaka Bobana Marjanovića, slovenačko čudo Luke Dončića i momka sa kojima ga često porede, Porzingisa.

Svi redom ističu njegovu kombinaciju visine i kontrole lopte, ali su i rezervisani zbog manjka mišića, pa momka čije ime pišu i pored Tonija Kukoča vide još nekoliko godina u Evropi, pre nego što dođe među košarkaške gladijatore.

Ako Pokuševski bude izabran u prvih 25 pikova, biće najbolje plasirani srpski igrač posle Darka Miličića, koji je bio drugi izbor na draftu 2003.

Ako bude izabran u prvom krugu, postaće četvrti srpski igrač koji je izabran u ovoj rundi u poslednjih 15 godina, pored Nikole Milutinova (26. pik 2015), Bogdana Bogdanovića (27. pik 2014) i Nemanje Nedovića (30. pik 2013).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: