Dominacija jednog čoveka i drama u poslednjim sekundama u Turskoj

Vozač Mercedesa Luis Hamilton osvojio je Veliku nagradu Turske.

Izvor: LN

Nedelja, 15.11.2020.

10:45

Dominacija jednog čoveka i drama u poslednjim sekundama u Turskoj
Photo by Clive Mason/Getty Images

On je bio najbrži na trci u Istanbul parku, koja mu je donela novi šampionski trofej Formule 1.

To je ujedno bila i deseta pobeda ove sezone za Britanca, a njegov Mercedes je ranije već obezbedio titulu u poretku konstruktora.

Iza njega bio je vozač Rejsing pointa Serhio Peres, a na postolje je uspeo da se popne i Sebastijan Fetel iz Ferarija.

Iza njega su se poređali Lekler, Sainc, Ferstapen, Albon, Noris, Strol, Rikardo...

Ferstapen je imao sve u svojim rukama i vrlo lako je mogao u jednom trenutku da napadne prvo mesto, ali je napravio veliku grešku, okrenuo se i potpuno stao, što ga je koštalo.

Peres i Strol, vozači Rejsing pointa, dugo su bili na prvom i drugom mestu, ali je Strol na kraju bio tek deveti.

Kimi Raiknen je bio 15, a Valteri Botas je odvezao sramnu trku i dopustio Hamiltonu da ga prestigne za ceo krug, te završio na 14. mestu.

Trku ste mogli da pratite uživo uz naš LIVE BLOG.
Photo by Tolga Bozoglu - Pool/Getty Images
Velika konfuzija viđena je na startu – uz manji sudar, loš start Ferstapena i mučenje Hamiltona.

Botas je na samom početku bio žrtva jednog manjeg sudara pa je pao na lošu poziciju, a "roze Mercedes" Rejsing pointa je ubrzo izbio na prva dva mesta.

Već posle osam krugova reagovao je Ferari koji je promenio gume na srednje meke, a odmah potom i Mercedes i svi ostali su uradili isto.

U 16. krugu Hamilton je opet pogrešio i pao na šesto mesto, iza Albona i Fetela, ali nedugo zatim njegova greška pala je u senku Ferstapenove.

Mladi vozač Red Bula se okrenuo za 180 stepeni i zaustavio u mestu, iako je do tog trenutka imao izuzetnu trku iza sebe.

Ključna situacija desila se u 37. krugu kada je Luis izbio na prvo mesto, nakon što je Strol otišao u pit-lejn, a Britanac kao od šale obišao Peresa. Strol je nastavio da pada, a Lekler, koji je iz zadnjih redova startovao trku, je nastavio da napreduje i munjevito se penje na "tabeli".

Hamilton je ušao u svoj dobro poznati ritam i sada, kada nije imao nikoga ispred sebe, konstantno popravljao svoje najbolje vreme.

Sve do poslednjeg kruga, odnosno poslednjih metara poslednjeg kruga, nije viđena drama, a onda je Lekler niotkuda obišao Peresa i došao na drugo mesto.

Međutim, Šarlu se desila katastrofal, pa je posle velike greške izgubio drugo, ali i treće mesto koje mu je uzeo njegov kolega Sebastijan Fetel.

Sledeća trka vozi se 29. novembra u Bahreinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: