Oproštaj od Lige šampiona – "Premijer liga Evrope" je budućnost?

Sve češće se priča o ideji najbogatijih klubova da osnuju svoju "Premijer ligu Evrope", što bi značilo i kraj Lige šampiona kakvu znamo.

Izvor: SS

Sreda, 21.10.2020.

18:00

Oproštaj od Lige šampiona –
Photo by Vladimir Rys/Bongarts/Getty Images

Do njene realizacije put je verovatno dug, ali čim su glasovi sve jači, a iza svega izgleda stoji FIFA, jasno je da nije "prazna priča".

Sve je do sada rađeno u velikoj tajnosti, jer su najveći evropski klubovi u saradnji sa Svetskom kućom fudbala krenuli u formiranje takmičenja koje će smanjiti uticaj UEFA na svetski fudbal.

Prestižni "Skaj Sports" donosi vest da bi nova liga mogla da započne već 2022. godine.

Navodno, gotovo svi najveći i najbogatiji evropski klubovi spremni su da igraju "Premijer ligu Evrope u kojoj bi, bi prema prvim najavama, trebalo da učestvuje 16 ili 18 klubova.

"Predsednik UEFA je u nekoliko navrata isticao da je protiv formiranja Superlige klubova. Principi solidarnosti, plasmana, ispadanja i otvorenih liga su nešto o čemu se ne može pregovarati. To je ono što čini evropski fudbal i zato je Liga šampiona najbolje takmičenje na svetu. UEFA i klubovi su posvećeni tome da ne unište Ligu šampiona stvaranjem Superlige od 10, 12, pa čak i 24 kluba koja bi kad-tad postala dosadna', objavili su iz UEFA.
Photo by Shaun Botterill/Getty Images
Inicijatori ovog projekta su američki vlasnici engleskih velikana - Mančester junajteda i Liverpula.

Poznato je da su u pitanju ljuti rivali, ali kada je posao i milionska zarada u pitanju...

"Skaj" piše da je obezbeđeno već šest milijardi dolara za osnivanje lige i samo je potrebno – pobeći od UEFA.

Pored dva engleska velikana, učešće je već ponuđeno Arsenalu, Čelsiju, Mančester sitiju, Totenhemu, Barseloni, Atletiko i Real Madridu, PSŽ-u, Juventusu i Bajernu.

Za očekivati he da poziv dobiju i Milan, Inter, Borusija Dortmund, Roma, Lacio...

Dakle, više nije "prazna priča"...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: