Počinje Međunarodno finale SIM VIDEO

Najbolji dečaci i devojčice regiona, okupiće se u Sarajevu 20-24. oktobra, gde će učestvovati na velikom Međunarodnom finalu Sportskih igara mladih.

Izvor: B92

Utorak, 20.10.2020.

09:15

Počinje Međunarodno finale SIM VIDEO
Foto: SIM Srbije

Klinci iz tri države (Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske), su stekli pravo da se takmiče u finalu, kao najbolje plasirani u jednom od 10 sportova na Državnim prvenstvima Igara u svojim zemljama.

Kao što je poznato, Sportske igre mladih u Srbiji postoje sedam godina. Osnovci iz celog regiona najpre se takmiče na turnirima u svojim gradovima, a najuspešniji među njima idu na Državno prvenstvo.

Oni koji se i tu najbolje pokažu, stiču pravo da se takmiče na Velikom međunarodnom finalu, koje je do sada svake godine organizovano u avgustu u Splitu, odakle je ova manifestacija i potekla.

Sportske igre mladih su najveća manifestacija amaterskog sporta u Evropi. Međutim, epitet „amaterski“ ništa ne opravdava osim činjenice da je učešće dece na Igama dobrovoljno. Sva takmičenja u regionu i sve propratne aktivnosti organizovani su na visoko profesionalnom nivou kakav se retko viđa i na daleko „ozbiljnijim“ sportskim događajima.

Ove godine je upravo obeležavanje jubileja – deset godina postojanja Igara u BiH – uticalo na to da se završnica ovog velikog takmičenja iz Splita preseli u Sarajevo.
Tamo će SIM-ovci iz sve tri zemlje pet dana boraviti u epidemiološki strogo kontrolisanim uslovima u prelepom kompleksu luksuznih hotela na Ilidži.

Pored toga što će se takmičiti u šahu, tenisu, rukometu, uličnoj košarci, atletici, odbojci, odbojci na pesku, stonom tenisu i turnirima u malom fudbalu i igri između dve vatre, deca će, kao i svake godine, uživati u druženju, dobroj zabavi, susretima sa starim prijateljima i upoznavanju novih.

Očekuje se da će u delegaciji Srbije koja će otputovati u Sarajevo biti oko 270 članova, a na takmičenjima će našu zemlju predstavljati klinci iz Niša, Prijepolja, Kraljeva, Kuršumlije, Sremske Mitrovice, Kragujevca, Čačka, Kruševca, Novog Sada, Kikinde, Surdulice, Bosilegrada, Beograda, Aleksinca, Šapca, Priboja, Obrenovca, Nove Varoši, Sokobanje, Čajetine i Čelareva.

"Do sada su se predstavnici Srbije sa finala u Splitu uvek vraćali sa velikim brojem osvojenih medalja, ali i bogatiji za predivna iskustva i mnogo novih prijatelja, što je na Igrama daleko važnije od samog plasmana. Nema sumnje da će i ove godine SIM-ovci iz regiona uživati u još jednoj sportskoj avanturi za pamćenje, a prilika da zajedno proslavimo 10. rođendan Igara u Bosni i Hercegovini biće svakako razlog više da nam svima ovaj spektakl ostane u prelepom sećanju. Da bi zaista tako i bilo mi ćemo, kao i na svim dosadašnjim aktivnostima Dunav osiguranje Sportskih igara mladih u Srbiji, i tokom putovanja i boravka učesnika Velikog međunarodnog finala u Sarajevu insistirati na poštovanju strogih mera u borbi protiv kovida 19. Ova sezona Igara je u celom regionu drugačija od svih dosadašnjih zbog epidemiološke situacije. Zdravlje dece učesnika oduvek nam je bilo prioritet. Moramo svi zajedno biti odgovorni i prema sebi i prema drugima, jer je to jedini način da se u ovim okolnostima igramo, takmičimo i družimo",
naglasila je Ivana Jovanović, predsednica Sportskih igara mladih Srbije.
Foto: SIM Srbije
Tokom ovogodišnje sezone Igara u Srbiji, koja je otvorena u Priboju i trajala je 189 dana, na svim manifestacijama i nivoima takmičenja u 27 gradova širom Srbije prisustovalo je ukupno 72.154 učesnika.

Na Državnom finalu, održanom tokom tri smene u Brzeću, na obroncima Kopaonika i u Priboju, bilo je 1.970 učesnika iz 48 mesta u Srbiji, a na organizaciji čitave sezone radio je impozantni SIM tim, koji broji čak 2.540 članova.

Kao što je poznato, na svim nivoima takmičenja, kao i ostalim aktivnostima u sve tri zemlje, pa i na Velikom međunarodnom finalu, za decu je apsolutno sve besplatno.

Sve to ne bi bilo moguće bez dugogodišnje podrške partnera, pokrovitelja i sponzora Sportskih igara mladih Srbije: predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, Vlade Republike Srbije, Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja i generalnih sponzora.

Čarolija Igara, kako to klinci vole da kažu, tako nastavlja da traje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: