Srbija na skeneru B92.net: Rezervisti propustili šansu da se dokažu

Samo tri dana nakon jedne od najboljih utakmica u poslednjih nekoliko godina, srpski fudbaleri su nas opet spustili na zemlju.

Izvor: AK

Ponedeljak, 12.10.2020.

10:00

Srbija na skeneru B92.net: Rezervisti propustili šansu da se dokažu
Foto: Pedja Milosavljevic / StarSport

Reprezentacija je opet ličila na ono što smo gledali u prethodne dve godine – nepovezano, bezidejno, bez energije i stabilnosti.

Opet je odbrana poklonila gol rivalu, opet smo se mučili u sredini terena i opet bili bezopasni u napadu.

Nema sumnje da je svemu tome "kumovala" kombinovana postava Tumbakovića i čak šest izmena u odnosu na Norvešku, ali s obzirom na renome igrača koji su nastupili, morali su da odigraju znatno bolje protiv ekipe kakva je Mađarska.

Sada je potpuno jasno da Tumbaković nema na raspolaganju dva tima, već da mora da se fokusira na znatno uži krug od 15-16 igrača koji će imati konstantnost na terenu.

S odbrambenom trojkom će smeti najmanje da eksperimentiše, u sredini je tandem Gudelj-Maksimović najverovatnije cementirao startnih 11, a deluje i da su se Đuričić i Lazović izborili i za poziciju prvotimaca na krilnim pozicijama.
Jović ne može u ovom sistemu da doprinese kao Mitrović, dok je Vlahović najavio da bi mogao da dobije konkretniju šansu u napadu.

Srbija već u sredu igra sledeći meč, gostuje Turskoj u istanbulu u meču koji mora da dobije ukoliko ne želi da ispadne iz Lige B.

Ujedno, ova utakmica biće i generalna proba za finale baraža za plasman na EURO sa Škotskom (12. novembar) pa na terenu očekujemo tim koji bi Tumbaković trebalo da suprotstavi i ostrvljanima za mesec dana.
Foto: Pedja Milosavljevic / StarSport
Predrag Rajković 6

Nije imao preterano mnogo posla tokom 90 minuta na "Rajku Mitiću". Delovao je sigurno na golu prilikom pretnji sa distance, ali morao je bolje da reaguje u situaciji u kojoj su zabrljali defanzivci prilikom gola Mađarske.

Stefan Mitrović 6

Sasvim solidan nastup u kojem je dobio dosta duela sa Mađarima. Međutim, jedan je od igrača kojem ide na dušu gol rivala. Od igrača takvog iskustva se očekuje da izbegne takve smušene situacije pred svojim golom. U nastavku meča odlično odradio posao, presekao i nekoliko opasnih akcija Mađara, dok mu je nedostajalo malo više agresivnosti kod prekida u kaznenom prostoru rivala. Nikola Milenković 7

Iz meča u meč izrasta u lidara srpske odbrane. Ovaj momak ima samo 22 godine ali je bez konkurencije najpouzdaniji igrač najslabijeg dela našg tima. Bilo je, naravno grešaka, imao je Holender sjajnu priliku po njegovoj strani, ali je generalno odigrao još jedan odličan meč u kojem je kontrolisao dešavanja na svom delu terena.

Strahinja Pavlović 6

Potrebne su mu utakmice i kontinuitet kako bi stekao veće samopouzdanje i sigurnost. Bilo je pogrešnih procena, ali i izvrsnih intervencija u kojima je možda sprečio i gol Mađarske. Ima potencijal da postane jedan od nosilaca defanzivne igre reprezentacije.
Foto: Pedja Milosavljevic / StarSport
Nemanja Gudelj 6,5

Glavna radilica u srpskom timu, uvek u centru dešavanja, nije stao, nije poklekao, konstantno blizu lopte, a na ovom meču je pokazao i da može mnogo da doprinese u organizaciji igre. Da je bio malo precizniji bilo bi mnogo više opasnosti pred golom Mađara pored one kada je proigrao Tadića. Dokazao se sa defanzivne strane, ali očekujemo od Gudelja znatno više i ofanzivnih akcija, a dobro znamo koliko opasan može da bude po gol protivnika.

Luka Milivojević (do 45') 5,5

Daleko je od prepoznatljive forme, pa smo protiv Mađara videli zašto nije počeo meč u Oslu. Luka zna, Luka želi, ali je potrebno vreme da dostigne neophodan nivo. U nedelju nije uspeo da na pravi način odmeni Nemanju Maksimovića, bio je znatno statičniji od njega pa nam je visok presing Mađara pravio dosta problema. Stoga ne iznenađuje izmena već na poluvremenu.
Mijat Gaćinović 5,5

Glavni krivac za poraz na "Mitiću". Poklonio je Mađarima gol za 1:0 već u 20. minutu koji ga je "slomio" nakon obećavajućeg starta. Nismo u nastavku meča videli mnogo toga, imao je priliku da "poništi" svoju grešku, ali je bio neprecizan.

Filip Mladenović 6

S defanzivne strane je dobro obavio svoj posao, ali je nedostajao doprinos u napadu. U prvom poluvremenu ga saigrači nisu ni uključivali u igru, dok se u drugom "probudio", bio aktivniji, ali je nedostajalo malo više ubacivanja ka saigračima u kazneni prostor. Ipak, malo ga je delolo od asistencije, stativa koja se isprečila pogotku Vlahovića.
Foto: Pedja Milosavljevic / StarSport
Dušan Tadić 6

Alfa i omega našeg napada, dosta se kretao, tražio loptu, pokušavao da pronađe "rupu" u mađarskoj odbrani, mučio je protivničke defanzivce, ali nije bilo konkretne realizacije. Nije imao adekvatnu podršku saigrača pa je često bio previše udaljen od kaznenog prostora rivala, morao je da se vraća po loptu, da kreira okrenut leđima, pa smo na ovom meču najbolje videli koliko je velika i važna uloga Aleksandra Mitrovića u ovom timu kao "sidraša". Imao je Tadić sjajnu šansu u prvom poluvremenu, ali dok ju je kreirao ostao je bez snage za adekvatan šut.

Adem Ljajić 5,5

Bleda i slaba partija momka od koga se očekivalo da bude "desna" ruka kapitena Tadića i najveća opasnost po gol rivala iz drugog plana. Jedva da smo ga i primetili na terenu, potpuno bezidejan sa loptom u nogama. Videćemo da li je njegov izlazak na poluvremenu najava potpunog gubitka poverenje selektora. Bilo bi šteta s obzirom na talenat koji poseduje.

Luka Jović 5,5

Konačno je dobio šansu, ali je nije iskoristio. Nije uspeo da zameni Mitrovića i nadoknadi doprinos koji centarfor Fulama ima tokom gradnje napada. Jasno je da Jović nije takav tip napadača koji igra leđima, već su mu neophodne lopte u prazan prostor, a njih na ovom meču nije bilo. Više je nego jasno da selektor može da ga koristi isključivo uz još jednog centarfora. Bio je potpuno odsečen od kreativnog dela tima, apsolutno bezopasan pred golom Mađara. Naravno, ključni faktor u slaboj predstavi je potpuni nedostatak samopouzdanja. Jasno se vidi koliko ga je "ubila" situacija u kojoj se nalazi u Realu. Potrebne su mu utakmice, minuti i golovi da se vrati na nivo od 60.000.000 evra.

Izmene

Foto: Pedja Milosavljevic / StarSport
Nemanja Radonjić 6 (od 46. umesto Ljajića)

Ušao je umesto bledog Ljajića, ali nije ostavio značajno bolji utisak od njega. Tumbaković ga je uveo kako bi napravio razliku po krilu, driblinzima i brzim prodorima otvori prostor, ali nije ispunio taj zadatak. Saigrači nisu imali mnogo koristi od njega. Ovakvom igrom teško da će se nametnuti za mesto u startnih 11, posebno s obzirom na igru Đuričića i Lazovića u Oslu.

Saša Lukić 6 (od 46. umesto Milivojevića)

Igra Srbije je postala agresivnija ulaskom Lukića umesto Milivojevića, lakše smo kontrolisali sredinu terena pa je i naš tim delovao mnogo organizovanije, ali je bio neprimetan u organizaciji napada i pokretanju ekipe ka golu rivala. Promena se videla, ali nije donela rezultat. Dušan Vlahović 6 (od 66. umesto Gaćinovića)

Može se reći da je napadač Fiorentine imao više nego dobar debi u dresu reprezentacije. Centrimetri su ga delili od savršenog debija. Sjajno je iskoristio dodavanje Mladenovića, ali je nažalost pogodio samo stativu. Bio je znatno veći izazov za odbranu Mađara od Jovića, više se uključivao u igru, stalno tražio loptu. Nema sumnje da će mu selektor Tumbaković u naredni mečevima dati još više prostora da se dokaže.

Ljubiša Tumbaković (selektor) 6

Ako je protiv Norveške sve "pogodio", protiv Mađarske je bilo dosta promašaja. Međutim, Tumbaković je dao šansu igračima koji su manje igrali u prethodnom periodu, pa je sigurno dobio odgovor na koga u budućnosti najviše može i da računa. Izmene na poluvremenu i u drugom delu su pokrenule naš tim, ali je jasno da selektor ne može da gradi ekipu oko velikog broja igrača. S obzirom na njegovu izjavu da će u narednom terminu da zove manje fudbalera, možemo očekivati već od sledećeg meča manje ovakvih "eksperimenata" sa sastavom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: