Direktor BG maratona: Plan je bio da umesto 25.000 bude 4.000 ljudi

Direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić govorio je za Jutarnji program TV Prva o razlozima otkazivanja ovogodišnjeg, 33. izdanja trke.

Izvor: MT

Utorak, 06.10.2020.

11:06

Direktor BG maratona: Plan je bio da umesto 25.000 bude 4.000 ljudi
Foto: Starsport

"Ne bismo se obratili Kriznom štrabu da nismo mislili da možemo da organizujemo. Plan nije bio da bude uobičajen maraton, već konceptualno i organizacionom izmenjen. To je značilo da trkači koji dolaze do trenutka starta nose maske. Takođe, start u etapama, talasima, da bude fizička distanca. Inače startna pozicija BG maratona je logistički najveća na svetu", rekao je Nikolić i dodao:

"Bilo bi manje ljudi. Odustali smo od propratnih manifestacija, poput trke zadovoljstva. Ona je najmasovniji deo mafinestacije. Bio bi samo maraton i polumaraton. Plan je bio da bude ukupno 4.000 ljudi, umesto 25.000."

Zašto je otkazan?

"Predlog nije usvojen jer je uvećan rizik, takva je bila ocena. Mi sa tim možemo načelno da se složimo. Uvećani rizik je po nama sve ono što nam se događa u životu svakog dana. Po nama je ovo bio jedan od načina kako jedan ovakav događaj masovan može da se održi, da bude primer dobre prakse. Drugo, trčanje je inače pokret zdravlja. Želeli smo da iskoristimo maraton kao platformu za slanje pozitivnih poruka koliko je fizička aktivnost važna."

Virtuelni maraton...

"Najverovatnije ćemo organizovati virtuelni događaj. Suština je u tome da se ne trči ili ne mora da se trči toga dana. Trči se praktično ta distanca za koju su se prijavili takmičari, ali na nekom drugom mestu u svetu..."

Poznat i potencijalni termin BG maratona 2021. godine...

"To će najverovatnije biti 18. april. U kontaktu smo sa Svetskim udruženjem maratona i ulučnih trka", zaključio je Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: