Recept je iz Beča – ima li Zvezda novog Drulića?

Fudbaleri Crvene zvezde igraju meč godine u Nikoziji protiv Ararat Jermenije za plasman u grupnu fazu Lige Evrope.

Izvor: MS

Četvrtak, 01.10.2020.

08:23

Recept je iz Beča – ima li Zvezda novog Drulića?
foto: Nikola Mitic / STARSPORT

Meč dva tima imao je netipičnu uvertiru zbog ratnog stanja u Jermeniji, tačnije oblasti Nagorno-Karabah u sukobu sa Azerbejdžanom, pa je UEFA prelomila da se utakmica "premesti" na Kipar.

Ararat Jermenija je tako doživela sudbinu Crvene zvezde iz 90-ih godina prošlog veka kada je kao domaćin bila van svoje zemlje.

Crveno-beli su prvo zbog raspada SFR Jugoslavije 1992. morali da budu domaćini van zemlje, ali je i tako malo falilo da odu u finale u poslednjoj godini bivšeg Kupa evropskih šampiona. Prvak Evrope bio je prinuđen da protiv Anderlehta igra u Budimpešti (3:2), a Panatinaikosa (1:0) i Sampdorije (1:3) u Sofiji, pre nego što je u Briselu izgubio od Anderlehta i za dva boda ostao bez drugog uzastopnog finala.

Bez obzira na to što Beograd nije bio "žarište", UEFA tada nije imala razumevanja kao što je imala za Ararat, sve dok se nije desila eksplozija u blizini Jerevena kada je jednostavno morao da se zakaže susret na Kipru.

Takođe, u istoj sezoni Zvezda je morala da se izbori za grupnu fazu igrajući u mađarskom Segedinu protiv Portdauna (4:0) i Apolona (3:1). Samo šest godina kasnije – ista stvar.

S tim da je Lion iskoristio dvostruke aršine UEFA i pobedio Zvezdu u Bukureštu (2:1) za prolaz u 3. kolo tadašnjeg UEFA kupa.
Isto kao i još jedan francuski klub Monpelje sezonu kasnije isto u UEFA kupu, s razlikom da se igralo u Sofiji (0:1).
MandatoryCredit: Laurence Griffiths/ALLSPORT
I onda se dogodio najveći nonsens u trećoj godini "podstanara" (samo za pojedine klubove – Nefči gostovao u Beograd).

Ki Klaksvik, Torpedo iz Kutaisija i kijevski Dinamo mogli su da gostuju u prestonici Srbije, ali ne i Lester.

Englezi su se pravili Englezi i sami odlučili da zbog "nestabilne političke" situacije i demonstracija na jesen 2000. godine ne mogu u Beograd.

UEFA je odlučila da se igra u Beču, gde je Zvezda na krilima Gorana Drulića "razmontrirala" Lester 3:1 (prvi meč 1:1) i prošla u drugo kolo UEFA kupa.

I to sa podrškom sa tribina kao da je igrala u Srbiji. "Novog Drulića" aktuelni prvak Srbije mora da pronađe za duel sa Ararat Jermenijom.

Naravno, iz svojih redova...
foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Da li će to biti novajlija Dijego Falčineli, jedan od tragičara na istom stadionu pre dve nedelje u susretu sa Omonijom?

Ili možda "probuđeni" Milan Pavkov?

Prava "devetka", poput Drulića, je potrebna za razbijanje protivnika i nije vreme za eksperimente kao sa Aleksom Vukanovićem.

To je Omonija "otkrila", poslala Crvenu zvezdu na put na kome ima popravnog i to na lakši ispit.

Protiv Ararat Jermenije sa ulogom od evropske jeseni i čekom od tri miliona evra.

Jasno je - tim Dejana Stankovića je pod moranjem pobede.

Miloš Simanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: