Mhitarjan: Naša deca imaju pravo da žive u miru

Najpoznatiji jermenski fudbaler i kapiten reprezentacije Henrih Mhitarjan uputio je apel povodom sukoba koji su se rasplamsali u Nagorno-Karabahu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.09.2020.

13:15

Mhitarjan: Naša deca imaju pravo da žive u miru
Photo by Alessandro Sabattini/Getty Images

Nagorno-Karabah (de fakto nezavisna država naseljena Jermenima) je planinska oblast na južnom Kakvaku oko koje se već 100 godina spore Jermenija i Azerbejdžan.

Dve bivše sovjetske republike su tukom vikenda počele novi oružani sukob, a već ima više od 500 poginulih i ranjenih.

Pročitajte još Rat iz minuta u minut: Obe strane broje mrtve FOTO/VIDEO

Mhitarjan je igrao za Arsenal, Mančester junajted i Borusiju Dortmund, trenutno je član italijanske Rome, a u maju 2019. nije mogao da nastupi u finalu Lige Evrope jer se utakmica igrala upravo u Azerbejdžanu.

"Probudio sam se jutros uz vesti o velikom napadu azerbejdžanske vojske na Nagorno-Karabah i civilnim ciljevima u Stepanakertu i okolnim oblastima. Pozivam međunarodnu zajednicu da hitno reaguje i pomogne da se zaustave vojne akcije protiv regionalnog mira i bezbednosti", naveo je Mhitarjan na Tviteru.

Pročitajte još Zvezda: Na vezi smo sa državnim organima i UEFA

"Imamo neotuđivo pravo da živimo u svojoj domovini bez egzistencijalnih pretnji. Naša deca imaju pravo da žive u miru, a ne da se sakrivaju u skloništima. Uvek ću biti uz svoju naciju", dodao je fudbaler.

Oglasio se i jermenski šahovski velemajstor i svetski prvak u brzopoteznom šahu Levron Aronjan.

"Kada sam bio mali, moj deda mi je rekao da su moji preci došli iz Karabaha. Ja sam svoj prvi veliki turnir osvojio u prelepom gradu Stepanakertu. Mi smo ljudi koji su se kroz istoriju uvek ponosno branili. I ovog puta ćemo. Znam to"
, napisao je Aronjan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: