Pet razloga zbog kojih se Partizan oprostio od Lige Evrope

Partizan je ispao iz kvalifikacija i tako se oprostio od Lige Evrope jer nam to takmičenje u naredne dve godine ostaje van domašaja, a od sledeće sezone uvodi se Konferencijska liga.

Izvor: SS

Petak, 25.09.2020.

12:00

Pet razloga zbog kojih se Partizan oprostio od Lige Evrope
Foto: StarSport

Da bi nju izbegao (što je svakako želja, jer tamo neće biti najboljih timova) potrebno je da osvoji titulu u Linglong Superligi Srbije i ode put Lige šampiona.

Dakle, utakmica u Belgiji bila je svojevrsna "raskrsnica" tekuće sezone, ali i budućih ambicija kluba.

Sada je situacija jednostavna, što u teoriji i nije loše, jer će sva pažnja biti usmerena ka jednom cilju – jurnjavi za Crvenom zvezdom.

Ipak, eliminacija u trećem kolu kvalifikacija sigurno peče navijače, pogotovo jer je protivnik bio slabiji, makar na papiru.

Zato, uz još jedan osvrt na taj poraz, izdvojili smo nekoliko razloga zbog je Partizan izbačen od Šarlroa, uprkos činjenici da je za 120 minuta bio bolji rival.

Preveliki i bespotreban respekt

Foto: StarSport
Šarlroa jeste lider belgijske Jupiler lige sa maksimalnih šest pobeda, ali čini se da se baš zbog toga i u javnosti i među igračima napravio preveliki respekt koji Partizan, kao nosilac i mnogo iskusniji tim, nije smeo da ima.

Upravo zato je srpski tim ušao veoma loše u utakmicu i iz te zbunjenosti (možda i uplašenosti) primio prvi gol u 10. minutu.

Nekako, baš poput prošlogodišnjeg duela na "Old trafordu" kada je bilo evidentno da su crno-beli fudbaleri bili impresionirani utiskom, stogodišnjim zdanjem stadiona i protivničkim igračima.

Protiv dvojice Iranaca, jednog igrača sa Madagaskara, Japanca, Jamajčanina i nekoliko Belgijanaca za time nije bilo nikakve potrebe. Deviza "Mi smo Partizan, mi smo gromada od kluba" tek je počela da se primenjuje u drugom poluvremenu.

Verovatno je to i odgovor na pitanje šta je Aleksandar Stanojević podviknuo igračima u svlačionici, ali to im je ostalo u ušima samo u narednih 10 minuta igre u nastavku.

Nosioci igre su podbacili

Više nije nikakva tajna, Partizanovi stranci od kojih se mnogo očekuje i koji su dovedeni da prave razliku, to nisu činili.

I protiv RFS-a, i u Moldaviji, Partizan nije umeo da postigne gol iz igre.

To što je Bibars Natho u oba slučaja sigurno izvodio jedanaesterce za prolaz ne donosi mu prelaznu ocenu.

Izraelac igra ispod proseka na kakav nas je navikao, recimo, pre tačno godinu dana. Sećamo se, tada je delio teledirigovane pasove za saigrače ili je i sam bio strelac mnogih važnih golova.

Dodatan problem je što nije jedini.

Umar Sadik je takođe pao u formi. Nema više onih njegovih prepoznatljivih driblinga i begova odbrani kada im "za milimetar" ćušne loptu i stvori opasnost pred golom.

Sada uvek kasni za korak, nekada i dva, što nije vrlina napadača kojeg je bivši trener Savo Milošević procenjivao na 20.000.000 evra.

Između ostalog, tu leži razlika između Partizana koji se prošle sezone kroz iglene uši provukao do grupne faze i aktuelnog koji u tome nije uspeo.

Pogrešan odabir Stanojevića

Foto: StarSport
Na prethodni "razlog" eliminacije nadovezuje se i očajna igra Filipa Stevanovića, mada neki njega sa 18 godina ne bi uzeli za nosioca igre.

Ipak, on već mesecima ima ulogu startera, a iz ove perspektive je jasno da je Stanojević pogrešio što je njega, a ne Sejdubu Sumu, ubacio od starta.

"Filip Stevanović je pre meča dobio injekciju, bilo je pitanje da li će moći da igra", rekao je trener crno-belih posle utakmice.

Otuda postaje nejasno zbog čega Suma nije krenuo od starta, jer se videlo da je ovo bio njegov dan kada želi da se igra fudbala.

Tu je Stanojević pogrešio, mogao je da "namiriše" Gvinejca i pruži mu šansu od starta. I njemu je, verovatno, jasno da bi epilog u tom slučaju bio drugačiji po Partizan.

Potres promene trenera i dalje se oseća

Foto: StarSport
Ali, ne sme se zaboraviti da je novi trener sa ekipom tek 20-ak dana i "potres" iznenadne i nagle promene šefa stručnog štaba još uvek se oseća.

O promenama u odnosu na Miloševićev sistem već smo pisali posle par uvodnih utakmica, jer sada Partizan mnogo više pritiska poslednju liniju, vrši presing i želi da bude taj koji će da kontroliše loptu.

Igra se mnogo više iz prve i fudbaleri imaju jasne pojedinačne zadatke, kako u odbrani, tako i u napadu.

Međutim, za sve to je potrebno vreme. Što bi se reklo, da se "slegne". Ali, činjenica je – vreme koje Partizan nema. Zato je i ispao.

Novi sistem rada zahtevao je po dva treninga dnevno, veoma visok intenzitet istih i fizička sprema to nije podnela.

Baš zato među igračima ima dosta sitnih povreda (Sadik, Stevanović, Suma, Banjak, Vitas, Lutovac...), a u drugom produžetku gotovo da su jedva disali.

Da je Šarlroa došao na red samo sedam dana kasnije, vrlo moguće bi partizanovci sada slavili prolaz, umesto što tuguju.

Uprava kluba nije dovela pojačanja

Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Na kraju, ali ne i najmanje važno, kritike zaslužuje i uprava kluba. Od kako je došao, Stanojević govori o četvorici igrača koja želi za pojačanja, ali od njih i dalje nema ni traga ni glasa.

Stigao je jedino Aleksandar Miljković koji je i pre dolaska Stanojevića trenirao na "Teleoptiku" i bio je lak potpis. Gde je zapelo oko dolaska Miloša Jojića, Svetozara Markovića, Nikole Čumića i drugih – ostaje pitanje.

Evidentno je u četvrtak uveče nedostajao samo još jedan ili dva igrača u rotaciji koji bi, makar i sa klupe, dodatno "povukli" i iščupali "parni valjak" na vrh.

Ali, umesto da prionu na posao i obezbede pojačanja novom treneru, u Humskoj su se na dnevnom nivou bavili isključivo ratom saopštenjima i putem društvenih mreža sa Crvenom zvezdom, Fudbalskim savezom Srbije, sudijama...

Možda će to na kraju sezone doneti rezultat u domaćem šampionatu, videćemo, ali to nije tema ovog teksta.

Ostaje činjenica da je letnji prelazni rok, koji je zbog koronavirusa nikad duži, odrađen loše i veoma "mršavo" za standarde Partizana.

Prosto je, takvi su zakoni biznisa, morate da uložite novac da bi vam se vratio.
Foto: StarSport
Kada je Partizan pre dve godine ostao bez Evrope porazom od Bešiktaša u plej-ofu bilo je drame u Humskoj, a u sledećih godinu dana "visila" je egzistencija kluba.

Sada je usledila eliminacija na stepeniku ranije, pa će i novčana zarada od UEFA biti manja, a grupna faza ovog puta ostala misaona imenica.

Ovog puta možda neće biti toliko problema za preživeti jer ima "materijala" koji bi mogao da donese novac u kasu, ali je sinoćni poraz vrlo ozbiljan udarac koji će sigurno uticati na moral igrača, pre svih stranaca.

A opet se ponavljamo, vremena nema.

Iza ugla čekaju dve važne prvenstvene utakmice, pauza, pa "večiti" derbi.

Tu će se prelomiti Partizanova, do sada, izrazito turbulentna sezona.

Autor – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

158 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: