Šta čeka Partizan u Belgiji – crno-beli Valonci deluju nepobedivo

Fudbaleri Partizana od 19 časova gostuju ekipi Sporting Šarlroa, u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Izvor: AK

Četvrtak, 24.09.2020.

14:30

Default images

Na papiru, klub koji je već godinama, ne u drugom, već u trećem planu kada je u pitanju belgijski fudbal.

U Evropi se priča o Anderlehtu, Klub Brižu, Gentu, Genku i nekadašnjem gigantu Standaru iz Liježa. Međutim, ove sezone priča je potpuno drugačija, svi pomenuti gledaju u leđa "zebrama".

Crno-beli iz Valonije su trenutno lideri belgijske lige sa savršenim učinkom posle šest kola, prvi put u istoriji kluba – šet pobeda, 18 bodova, gol razlika +10.

"Potrudićemo se da ne stanemo. Želimo da ispišemo istoriju. Ceo tim tako razmišlja, bez zanošenja. Trener nas primorava da ostanemo skromni i idemo utakmicu po utakmicu. Bilo da je to Briž, Beršot ili neki drugi protivnik, svim mečevima pristupamo na isti način", rekao je vezista Joris Kajembe.

Iako je veći deo javnosti iznenađen rezulatima Šarlroa, oni nisu došli preko noći. U pitanju je rezultat višegodišnjeg sistematskog rada i formiranja ekipe. Grčki Bek Stergos Marinos i štoper Steven Vilems su tu od 2013, golman Peneto od 2014, drugi štoper Dorijan Desoleil od 2015, vezisti Gaetan Hendriks i Mamadu Fal od 2016, a Marko Ilaimaharitra od 2017, bugarski defanzivac Ivan Goranov i Iranac Ali Golizadeh od 2018.

Uz nekoliko sjajnih transfera poput najboljeg strelca Kaveha Rezaija, krila Jorisa Kajembea, vezista Lukasa Ribeira i Rjote Morioke i iskusnog Giljoma Žilea u poslednje dve sezone, Šarlroa je formirao izuzetno kompaktan tim koji se razvijao iz sezone u sezonu.

Tako je tim koji je godinama bio "zakucan" za sredinu tabele, u sezoni 2017/2018 stigao do treće pozicije iza Klub Briža i Anderlehta, a isto su ponovili i prošle sezone kada su bolji bili samo Gent za jedan bod i nedodirljivi Briž.

Međutim, vrlo brzo bi Šarlroa mogao da postane ozbiljan kandidat u borbi za titulu, a s obzirom na trenutne rezultate očigledno već i ove sezone.

A kakvi su planovi kluba za budućnost najbolje pokazuje plan o izgradnji novog stadiona kapaciteta oko 20.000 mesta. Jedinstven stav fudbalskih analitičara iz Belgije je da Šarlroa ne igra preterano atraktivan fudbal, ali vrlo konkretan, direktan, disciplinovan i "smrtonosno" efikasan.

Odmah na startu sezone Šarlroa je pokazao "zube" najvećima — savladao je Klub Briž u gostima 1:0.

Usledio je minimalac i protiv Ostendea kod kuće, a onda je forma samo rasla – 3:1 u Levenu, 2:0 protiv Antverpena, 2:0 u Varegemu i na kraju, uoči Partizana, 3:1 protiv Beršota.

Šarlroa predstavlja klasičan spoj mladosti i iskustva, tu su 39-godišnji golman Peneto iz Francuske, 20-godišnji defanzivac Busi pored 28-godišnjeg Desoleila i 30-godišnjeg Vilemsa.

Potom u veznom redu 21-godišnji Brazilac Lukas Ribeiro, 24-godišnji Iranac Golizadeh, pa 26-godišnji Belgijanac Kajembe, 28-godišnji Senegalac Fal i 29-godišnji Japanac Morioka, a pored svih glavni faktor stabilnosti je 36-godišnji Belgijanac Žile (možda neće igrati protiv Partizana jer je bio u kontaktu sa osobom zaraženom koronavirusom, ali ima negativan test).

Ključni faktor igre ovog tima je izutetno organizovana odbrana, koja je primila samo dva gola na poslednjih pet utakmica. Ipak, to ništa ne bi značilo bez kvalitetnog napada, a udarna snaga Šarlroa su upravo napadači –, 23-godišnji Jamajkanac Nikolson je postigao tri, a 28-godišnji Iranac Reazai, koji je na pozajmici iz Briža, pet golova na isto toliko utakmica.

Mladi trener, 42-godišnji Karim Belosin iz Francuske uglavnom forsira formaciju 4-2-3-1 sa triom Nikolson, Morioka, Golizadeh iza najisturenijeg Rezaija.

Ipak, u poslednjm meču pred Partizan, u ubedljivoj pobedi nad Beršotom, Šarlroa je igrao u klasičnoj formaciji 4-4-2 u sastavu: Peneto – Kajembe, Desolei, Vilems, Busi – Fal, Ilaimaharitra, Morioka, Golizadeh – Nikolson, Rezai.

Sa Folom u ekipi umesto Žilea, mnogo više slobode u igri ima Japanac Morioka, koji predstavlja glavnu izvor lopti za Reaija.

Nema sumnje da Partizan očekuje izuzetno zahtevan protivnik, čvrst i naporan meč koji će zahtvati i psihički i fizički maksimum tokom svih 90 minuta, jer i najmanja greška, posebno u sredini i odbrani će odmah biti skupo naplaćena. Utakmica između Šarlroa i Partizana počinje u 19 časova, a meč možete pratiti u LIVE BLOGU B92.net.

Pobednika u plej-ofu (18. septembar) čeka poljski Leh, koji je u trećem kolu deklasirao kiparski Apolon 5:0 i to kao gost.

Ukoliko prođe dalje, Partizan će dočekati Poljake na svom stadionu u Humskoj 1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: