"Fed kup" je prošlost – dobrodošli na "Bili Džin King" kup

Reprezentativno tenisko takmičenje za žene Fed kup od naredne sezone nosiće ime Bili Džin King.

Izvor: LN

Četvrtak, 17.09.2020.

18:19

Photo by P. Floyd/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images

To je urađeno u čast američke velikanke koja se tokom cele karijere borila za jednakost i pravdu.

Ovo će biti prvo međunarodno takmičenje koje će biti nazvano po jednoj ženi, saopštio je ITF.

"I dalje sam u šoku. Ovo je velika privilegija, ali i velika odgovornost. Ludo je, sjajno je, neverovatno je", rekla je 76-godišnja King.

Ovaj ribrending dolazi nedugo nakon što je Fed kup napravio promene kako bi svoj nagradni fond približio onom na Dejvis kupu, reprezentativnom takmičenju za muškarce.

"Mislimo da je ovo moglo da se desi i dosta ranije. Sva velika timska takmičenja zovu se po muškarcima, uključujući i Dejvis kup, pa mislimo da baš odgovara da se 'svetsko prvenstvo' tenisa za žene zove po ikoni kakva je Bili Džin King, nekome ko je promenio izgled ženskog tenisa",
naveo je Dejvid Hegerti, predsednik ITF.

King je zajedno sa svojim koleginicama, koje su činile "Original 9", rizikovala svoju karijeru i budućnost kako bi pokrenula "Virdžinija Slims" turneju.

Upravo je njihov rad pokrenuo i WTA 1973. godine, koji obavlja funkciju vodećeg organizacionog tela ženskog tenisa i dan danas.

"Danas, igračice žive naš san, a mi smo zbog toga oduševljene. Ženski tenis je glavni ženski sport. Takođe smo glavni u borbi za pravdu i jednakost", prokomentarisala je King.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: