Kauboji željni slave i orlovi ranjenih krila

Nastavljamo sa prestavljanjem ekipa za novu NFL sezonu, a nakon AFC konferencije prelazimo na NFC.

Izvor: B92

Nedelja, 06.09.2020.

12:00

Default images

Vlasnik Kaubojsa Džeri Džons (Photo by Tom Pennington/Getty Images)
Počinjemo od Istoka, koji za razliku od prethodnih skoro 20 godina više ne predstavlja najuzbudljiviju diviziju, ne samo u ligi već ni u konferenciji, iako u poslednjih 16 godina nismo videli tim koji je dve sezone u nizu bio najbolji.

Štaviše, "knjiga" je još prošle sezone spala na samo dva slova, pa ćemo i predstojeće jeseni gledati borbu Dalasa i Filadelfije, dok Džajantsi i Vašington rekonstruišu svoje ekipe i sklapaju delove za svetlu budućnost.

Ipak, to ne znači da neće biti zanimljivo pratiti ovu diviziju, jer sva je prilika da ćemo gledati žestoke okršaje Kaubojsa i Iglsa za titulu, sa ambicijama da napadnu i mesto u Superboulu.

Prošle sezone Iglsi su bili za koplje bolji, pa su se jedini domogli plej-ofa, ali sva je prilika da će u narednoj oba tima biti na oko 50% uspešnosti pa je izvesno da ćemo ih i jedne i druge gledati i u januaru.

U međuvremenu, Džajantsi i Vašington sa novim trenerima Džoom Džadžom i Ronom Riverom ulaze u sezonu sa mladim kvorterbekovima, uz ulaganje u ofanzivnu (NY), odnosno defanzivnu liniju (W).

Dalas Kaubojs

Photo by Ronald Martinez/Getty Images
Prognoza 11-5

Dalas je prošle sezone imao 5-1 u diviziji, ali je jedini poraz doživeo u ključnom meču protiv Filadelfije, koja je tako osvojila Istok pa su Kaubojsi sa 8-8 ostali bez plej-ofa.

To je bila katastrofa za tim sa dva kvorterbekom od skoro 5.000 jardi i 30 tačdauna, dva risivera i raninbekom sa 1.000 jardi, što je koštalo posla trenera Džejsona Gareta.

Stoga je stigao Majk Mekarti koji je dobio nekoliko sjajnih pojačanja za igru u oba smera pa su Kaubojsi favoriti na kladionicama da glatko osvoje diviziju ove sezone.

Videćemo da li će trener sa prstenom Superboula uspeti konačno da uzdigne Dalasove zvezde iznad uobičajenog pritiska i euforije svojstvene Kaubojsima. U centru pažnje biće pre svega Dak Preskot, koji iza sebe ima sezonu karijere, ali sada mora opet da se dokazuje jer su mu Kaubojsi ukazali poverenje zaštitivši ga kao "igrača franšize".

Usput mu je Dalas omogućio najbolju moguću podršku u napadu jer će osim Amarija Kupera i Majkla Galupa kao opciju za pasove imati i sjajnog rukija Sidija Lemba, draftovanog u prvoj rundi.

Fokus će biti i na Kuperu, risiveru od 100.000.000 dolara, od koga se očekuje da se dokaže kao najbolji hvatač u celoj ligi, ali i na Ezekijelu Eliotu koji je nakon impresivne ruki sezone (15 TD) krenuo da pada, da bi u prošloj stigao do 12 polaganja.

Kaubojsi su se tokom leta fokusirali i na pojačanje odbrane, pa je u drugoj rundi draftovan kornerbek Trevon Digs, dok će defanzivnu liniju unaprediti dolazak Eversona Grifina i Dontarija Poa.

Zvuči impresivno s obzirom da je tu i glavni kandidat za defanzivca godine Demarkus Lorens.

Fladelfija Igls

Photo by Patrick Smith/Getty Images
Prognoza 10-6

Predvođeni Karsonom Vencom, Iglis su sa šest uzastopnih pobeda spasili prethodnu sezonu i stigli do plej-ofa osvojivši diviziju sa 9-7.

Međutim, povredio se već u uvodnim minutima vajld-kard runde protiv Sijetla što je umnogome okončalo šanse Iglsi da prođu dalje.

Ipak, prošla sezona je pokazala da je Venc dovoljno dobar da nosi tim i kada je oslabljen povredama, pa u novoj sezoni očekujemo Iglse kakve smo gledali krajem prošle godine.

Posebno ukoliko Alšon Džefri i Dišon Džekson, risiveri na koje Venc prošle sezone nije mogao uvek da računa, ostanu zdravi.

Ipak, u Filadelfiji ne žele da u potpunosti zavise od njih dvojice, pa su u prvoj rundi drafta birali hvatača Džejlena Regora, a u petoj Džona Hajtauera, a tu su i pouzdani tajt-endovi Zek Erc i Dalas Godert.

Iglsi su usput pojačali i odbranu, pre svega se ističu novajlije Darijus Slej, najprestižniji kornerbek na tržištu, te Nikel Robi-Koleman u "sekundariju". Ipak, povrede će biti veliki izazov za Iglse, jer neće nastupiti desni gard Brendon Bruks i levi tekl Andre Dilard, dok je devetostruki pro-boler na istoj poziciji Džejson Piters navodno odbio da se vrati na startu poziciju bez povišice, nakon što je produžio ugovor kao desni gard.

Trenutni levi tekl Met Prajor ima samo jedan start u karijeri, prošle sezone u plej-ofu, upravo kao desni gard.

Stoga očekujemo žestoku borbu sa Kaubojsima za divizijsku titulu.

S obzirom da Istok ove sezone neće biti jedna od najtežih divizija, kako je to često bilo, nije nemoguće očekivati oba tima u plej-ofu.

P.S. Sva ova priča će da lako padne u vodu u slučaju nove povrede Venca, čoveka od 128.000.000 dolara.

Jednostavno, Iglsi nemaju adekvatnu alternativu na QB, s obzirom da je Džejlen Hurts daleko od plej-of nivoa, iako pik druge runde.

Njujork Džajants

Photo by Mike Stobe/Getty Images
Prognoza 5-11

"Divovi" su prošle sezone počeli novu post Ilaj Mening Eru sa rukijem Danijelom Džonsom kao startnim kvorterbekom.

Iako su Džajantsi sezonu završili sa 4-12, Džons je dao dovoljno razloga za optimizam navijačima.

Međutim, problem je njegova nesigurnost sa loptom, koju je gubio na svakih 45 'snepova' za rekord sezone od 18 famblova.

Pritom je bio ograničen sa opcijama u napadu zbog povrede skočnog zgloba Šakona Barklija.

Upravo će Barkli biti "iks-faktor" u predstojećoj sezoni i nosilac napada "plavih".

U pitanju je igrač, sposoban za 2.000+ jardi, koji jednim potezom menja tok meča – tračenjem ili čak hvatanje, njemu je svejedno. Ukoliko mu saigrači iz ofanzivnije linije predvođeni novim koordinatorom Džejsonom Garetom, dugogodišnjim trenerom Kaubojsa, omoguće dovoljno otvorenog prostora, Džajantsi će imati garantovane jarde na svakom meču.

Stoga se tim između dve sezone fokusirao na rekonstrukciju ofanzivne linije, pa je izabran najbolji tekl klase Endru Tomas sa Džordžije, kao četvrti pik na draftu.

Potom je u trećoj rundi stigao i Met Perl, a kao slobodan igrač u Njujork je stigao Kem Fleming.

Problem za Džajantse je bila i očajna odbrana koja se mučila protiv skoro svakog napada u ligi.

Ipak, teško je očekivati od tima koji je ostvario samo devet pobeda u prethodne dve sezone neki veći iskorak i borbu za titulu u diviziji.

Ukoliko značajno napreduju možda stignu do polovičnog učinka, što bi predstavljalo uspešnu sezonu za Njujorčane.

Vašington Fudbalski tim

Photo by Christian Petersen/Getty Images
Prognoza 3-13

Nažalost, fudbal nije bio u prvom planu proteklog leta u Vašingtonu već – politička korektnost.

Društveni protesti pokrenuti zbog rasne nejednakosti u SAD uticali su i na Vašington koji je konačno podlegao pritiscima da promeni ime.

Stoga su nakon 88 godina u istoriju otišli Redskinsi ("crvenokošci", prim. aut). Tako ćemo u narednoj sezoni gledati Vašington Fudbalski tim i kao grb jednostavno slovo "W", jer će proces izbora novog imena potrajati oko godinu dana.

Međutim, s promenom imenom teško je očekivati i značajnu promenu u ambicijama i rezultatima.

Ruki kvorterbek Dvejn Haskins se značajno mučio prošle sezone pa je Vašington bio drugi najgori tim lige sa samo tri pobede.

Ipak, navijači se nadaju boljim danima zbog dolaska novog trenera Rona Rivere, koji je stigao do SB sa Karolinom, a na treninge se vratio i veteran Aleks Smit.

Iako je teško očekivati da opet zaigra na Superboul nivou, jer je zbog povrede zamalo ostao bez noge, Smit će svakako mnogo značiti kao mentor mladom Haskinsu na i van terena. Međutim, Haskins nema previše opcija za pas osim Terija Meklaurina, pa se očekuje da Rivera napad najviše oslanja na iskusnom raninbeku Adrijanu Pitersonu.

Pripreme za novu sezonu je potpuno poremetilo i Riverino otkriće da mu je dijagnostifikovan kancer, pa će sve osim poslednjeg mesta u diviziji će biti uspeh za Vašington FT.

Ono na šta bi u Vašingtonu trebalo da se fokusiraju u narednoj sezoni je sklapanje slagalice za budućnost.

Ključno ime u tom procesu mogao bi da bude ruki Čejs Jang, a znamo kako defanzivni endovi znaju da impresioniraju u debitantskoj sezoni.

NFL analitičari veruju da je Riverin drugi pik bio ubedljivo najbolji igrač u ovogodišnjoj draft klasi, a već ga porede za legendarnim Lorensom Tejlorom.

Nema sumnje da će zvezda prestižnog Ohajo Stejta biti temelj odbrane, ali i budućnosti Vašingtonovog tima.

Unapređenje odbrane Rivera je zaokružio dovođenjem veterana u "sekundariju" Ronalda Darbija, Kendala Fulera i Šona Dejvisa, pa bismo mogli da vidimo jednu od impresivnijih defanzivnih linija u ligi.

A. Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: