Ima li Patriota bez Brejdija?

Za nedelju dana počinje nova NFL sezona koja će označiti početak nove ere takmičenja koje je sposobno da zaustavi celu Ameriku.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Sreda, 02.09.2020.

12:00

Ima li Patriota bez Brejdija?
Photo by Michael Dwyer-Pool/Getty Images

Početak nove ere obeležio je za mnoge senzacionalan potez Toma Brejdija da u finišu karijere napusti Nju Ingland Petriotse, s kojima je ispisao istoriju.

Upravo zbog toga je predstavljanje Istočne divizije AFC konferencije savršen način da počnemo najavu sezone koja će vam na stranama B92.net svakog dana donositi nove analize.

Divizije koju su Petriotsi osvajali redovno u poslednjih 11 sezona, a 18 puta u poslednjih 20 godina.

Dva su datuma ključna za suštinu priče koja je pred nama – 17. maj i 28. jun 2020. godine.

Prvi predstavlja gore pomenuti kraj Bredijeve ere u Petriotsima i njegov odlazak iz Bostona posle punih 20 godina.

Drugi je dan u kojem su Petsi pronašli zamenu za svoju živu legendu, MVP-ja lige iz 2015. godine Kameruna Njutna. Sredinom maja kada je Brejdi saopštio da ide mnogobrojni analitičari su najavili kraj dominacije Petsa u svojoj diviziji.

Međutim, samo mesec dana kasnije mnogi od njih su okrenuli ploču i opet počeli da pričaju o Petsima kao glavnom kandidatu da se iz Istoka plasira u plej-of AFC.

Međutim, uprkos dolasku svojevremeno najveće zvezde lige, prvi put posle dve decenije prognoza ove divizije je zaista nesigurna.

Koliko može Njutn da nadoknadi odlazak Brejdija, ne sa sportske već sa svake druge strane jer je Tom dve decenije bio duša ovog tima, ali i celog grada.

Koliko su sposobni to da iskoriste rivali – Bilsi predvođeni svojim mladim kvorterbekom, Džetsi koji su pokazali perspektivu uprkos brojnim nedostacima ili Dolfinsi koji su krenuli u reigradnju tima sa rukijem na mestu organizatora napada?

Nju Ingland Petriots

Photo by Steven Senne-Pool/Getty Images
Prognoza 11-5

Bil Beličik nije sedeo skrštenih ruku nakon odlaska svoje "muze". Reagovao je brultanim potezom, doveo je jednog od igrača koje je najteže čuvati u modernoj istoriji lige.

A Njutn u 31. godini u Petse stiže silno motivisan da pokaže da su Karolina Pantersi pogrešili što su otpustili čoveka koji ih je pre pet sezona doveo do Superboula.

Svakako je zov moćnih Petsa i ugovor od 10.000.000 dolara za jednu sezonu bio previše izazovan da se odbije, ali je mnogo više faktora uticalo na dolazak Njutna u Boston.

Jedan od ključnih je svakako sistem u koji dolazi. Njutn će raditi sa jednim od najboljih ofanzivnih koordinatora lige Džošom Mekdenijelsom, koji je više nego sposoban da maksimalno iskoristi Njutnovu moćnu kombinaciju snage trčanja i bacanja dubokih pasova.

Naravno, Njutnov uspeh u Nju Inglandu će umnogome da zavisi i od njegovog zdravlja, jer ima istoriju problema sa ramenom, a prošle godine je propustio 14 utakmica zbog operacije levog stopala. Njutn nikad nije spadao u grupu preciznijih kvorberbekova, a brojne operacije su sigurno uticale i na njegove trkačke sposobnosti. A tu je i proces učenja novog sistema u skraćenom pripremnom periodu.

Koliko mogu Petsi? Niko ne sumnja u to da će Beličikova odbrana držati tim konkurentnim, ali ukoliko Mekdenijels pronađe dobitnu formulu sa Njutnom u napadu, divizijski rivali će imati već ustaljeni "deja vu".

Za razliku od prethodnih godina sa Brejdijem, Petsi će sada imati dodatnu dimenziju u napadu jer će protivničke odbrane morati mnogo više da se fokusiraju na kretanje QB-a, koji je opet sposoban za sjajna dodavanja, ali u tom segmentu neće imati preterano fantastičnu podršku, osim možda u vidu sve boljeg Enkila Herija koji je opravdao poverenje koje su mu Petsi ukazali izborom u prvoj rundi drafta 2019.

Međutim, ukoliko se Njutn ne uklopi u sistem Petsa, napad Nju Inglanda bi mogao da se nađe u procepu zbog balansiranja između pokretne ofanzivne linije sa Kemom i tradicionalnijeg sistema sa mladim QB Džeretom Stidamom.

Bafalo Bils

Photo by Tim Warner/Getty Images
Prognoza 10-6

Glavni izazovač Petsa trebalo bi da budu Bilsi, koji su prethodnu sezonu završili kao tim koji raste.

A glavni adut ove mlade ekipe i u predstojećoj će biti moćna odbrana. Da li mogu Bilsi do prve divizijske titule od 1995?

Od Bilsa se svakako očekuje korak više u odnosu na prethodnu godinu jer talentovani QB Džoš Alen iza sebe ima veliku dozu iskustva i postepeno izrasta u istinskog lidera tima.

I dalje ima dosta mana u njegovoj igri, ali je imao nekoliko sjajnih nastupa i značajno je napredovao.

Pojedini analitičari ga porede čak i sa Benom Rotlisbergerom, kada nema ubitačno loša i neprecizna daljinska dodavanja. Dolazak bivšeg risivera Vikingsa Stefona Digsa deluje kao parče koje je nedostajalo u celoj priči, ali pojedini u tome vide manjak poverenja u Alena.

Digs je jedan od najboljih trkača ruta u ligi, poseduje izuzetnu tehniku, ogroman je talenat, ali je pitanje da li će Alen uspeti da iskoristi njegov potencijal.

Bilsi su prethodne sezone bili tim koji je najveći broj jardi osvojio trčanjem, što će verovatno biti glavni adut i u narednoj sezoni, pa će svaki veći iskorak u rezultatu zavisiti od forme kvorterbeka.

Za osvajanje divizije će morati da dobiju Petse bar jednom u dva međusobna duela, a prethodnih godina to je bila retkost.

Od decembra 2000, Petsi vode u međusobnim duelima sa Bilsima čak 35-4, a dobili su poslednjih sedam susreta.

Njujork Džets

Photo by Mike Stobe/Getty Images
Prognoza 7-9

Najveći posao koji su Džetsi napravili na tržištu ovog leta je trejd jednog od svojih najtalentovanijih igrača – sejftija Džamala Adamsa u Sijetl za dva pika prve runde.

U međuvremenu, nije ništa urađeno u vezi sa najvećom manom tima – ofanzivnom linijom, od koje će zavisiti i napadi pasom i trčanjem.

Poput Bilsa, predvodi je kvorterbek koji se nalazi u ključnoj fazi svog profesionalnog razvoja Sem Darnold, od koga se očekuje da konačno opravda očekivanja Njujorčana.

Ipak, teško je očekivati da Darnold sam nadoknadi sve nedostatke svoje ofanzivne linije, jer je daleko od nivoa jednog Rotlisbergera.

Momak od koga se očekivalo da konačno reši decenijske probleme na poziciji QB nije imao spektakularnu sezonu, ali poseduje talenat.

Međutim, ispred sebe ima liniju koja je u rekonstrukciji, bez "grmanja", pro-bolera, sa jednim rukijem i veteranom.

To će svakako uticati i na učinak Leveona Bela, od koga se očekuje da opet eksplodira kao 2017. u Stilersima, ali su retki slučajevi kada su se raninbekovi vraćali na svoj vrhunac posle prosečnih sezona.

Majami Dolfins

Photo by Mark Brown/Getty Images
Prognoza 6-10

Tim sa Floride zaokružuje priču u kojoj su u centru pažnje kvorterbekovi.

I dok se od Njutna očekuje da potvrdi svoj ranije dokazani kvalitet i iskustvom nadoknadi odlazak Brejdija, a od Alena i Darnolda da vrate uloženo poverenje, pred Tuom Tagovailoom je obrazovanje.

Ovaj momak će biti pod posebnom lupom jer se pre povrede kuka najavljivalo da će zvezda univerziteta Alabama biti prvi pik na draftu.

Iako je pao na peto mesto, i dalje predstavlja potencijal za MVP-ja lige. Ukoliko ga ne "pregazi" pritisak očekivanja, mogli bismo da gledamo rađanje novih, moćnih Dolfinsa.

Međutim, videćemo da li će uspeti da istisne Rajana Ficpatrika sa mesta startnog QB koji bi u slučaju sezone iz snova uz više nego pouzdanu odbrambenu liniju mogao da lansira Majami ka plej-ofu.

Na kraju će sezona Majamija možda najviše zavisiti od poverenja koje čelnici tima ukažu novom treneru Brajanu Floresu, odnosno prostora i vremena koji mu daju za adekvatan razvoj mladog tima.

Čovek koji je prethodnih godina učio lično od Beličika predstavlja zvezdu u usponu među trenerima, a na raspolaganju ima vrlo talentovanu generaciju.

Konačno, vrlo je nezgodno bilo šta prognozirati za tim koji je prethodnu sezonu počeo sa 0-7, a potom napravio 5-4 pobedom nad Nju Ingland Petriotsima na koncu koja je možda i lansirala Kanzas Siti Čifse ka Superboulu.

A. Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: