NBA liga donira 300.000.000 $ za ekonomsko osnaženje crnačke zajednice

NBA liga najavila je donaciju od 300.000.000 dolara u inicijalni fond za ustanovljenje prve NBA fondacije posvećene ekonomskom osnaženju u crnačkoj zajednici.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.08.2020.

11:00

NBA liga donira 300.000.000 $ za ekonomsko osnaženje crnačke zajednice
Photo by Ashley Landis-Pool/Getty Images

Fondacija je pokrenuta u partnerstvu sa Nacionalnom asocijacijom košarkaša NBPA.

Tokom sledećih deset godina, vlasnici 30 NBA tima zajednički će donirati 30.000.000 $ godišnje kako bi uspostavili novu, dobrotvornu fondaciju Lige.

Kroz svoju misiju da pokrene ekonomsko osnaživanje crnačkih zajednica putem zapošljavanja i napredovanja u karijeri, NBA fondacija će nastojati da poveća pristup i podršku srednjoškolcima, studentima i za rad obučenim ženama i muškarcima iz Crne zajednice, kao i da pomogne nacionalnim i lokalnim organizacijama koje pružaju obuke za posao, mentorstvo, obučavanje i razvoj prodajne mreže na NBA tržištima i zajednicama širom Sjedinjenih Država i Kanade.

Kao javna dobrotvorna organizacija, Fondacija će takođe nastojati da strateški sarađuje sa marketinškim i medijskim partnerima na razvoju dodatnih programa i izvora finansiranja koji produbljuju zalaganje porodice NBA za rasnu jednakost i socijalnu pravdu.

Fondacija će se fokusirati na tri kritične tranzicijske tačke zapošljavanja: dobijanje prvog posla, osiguranje zaposlenja nakon srednje škole ili fakulteta, i napredovanje u karijeri posle zaposlenja.

Putem doprinosa, NBA fondacija će poboljšati i proširiti rad nacionalnih i lokalnih organizacija posvećenih obrazovanju i zapošljavanju, uključujući ulaganje u programe zapošljavanja mladih i stažiranje, STEM (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) oblasti, rad pod nadzorom mentora i profesionalnu praksu, razvojne puteve van tradicionalnog visokog obrazovanja, karijerno postavljanje, profesionalno mentorstvo, umrežavanje i posebna partnerstva sa istorijski crnim koledžima i univerzitetima.

"U ime Odbora guvernera NBA, sa oduševljenjem najavljujem stvaranje NBA fondacije", rekao je predsednik Upravnog odbora NBA i guverner Toronto Raptorsa Lari Tanenbaum, "Svi guverneri NBA timova prepoznaju našu jedinstvenu poziciju da utičemo na promene i posvećeni smo podršci i osnaživanju mladih crnih žena i muškaraca na svim našim timskim tržištima, kao i u zajednicama širom SAD i Kanade".

"Stvaranje ove fondacije važan je korak u razvoju više mogućnosti za crnu zajednicu",
rekao je predsednik NBPA Kris Pol, "Ponosan sam na našu ligu i naše igrače zbog njihove posvećenosti ovoj dugoročnoj borbi za ravnopravnost i pravdu, i znam da ćemo i dalje pronalaziti načine da nastavimo sa intenzivnim institucionalnim promenama".

Fondacija će direktno sarađivati sa svih 30 timova, njihovim povezanim dobrotvornim organizacijama i sa NBPA na podršci nacionalnim organizacijama i njihovim lokalnim filijalama, kao i sa lokalnim organizacijama, kako bi se olakšalo održivo planiranje i stvorile promene na tržištima timova.

"S obzirom na resurse i neverovatnu NBA platformu , imamo moć da stvorimo ideje, primenjujemo i podržavamo suštinske politike koje odražavaju bazične principe jednakosti i pravde koje prihvatamo
", izjavila je izvršna direktorka NBPA Mišel Roberts, "Ova fondacija pružiće nam okvir da ostanemo posvećeni i odgovorni prema ovim principima".

"Posvećeni smo korišćenju kolektivnih resursa trideset timova, igrača i Lige za stvaranje ozbiljnih ekonomskih prilika za crne Amerikance"
, rekao je komesar NBA Adam Silver, "Verujemo da pomoću usmerenih programa na našim timskim tržištima i na nacionalnom nivou, zajedno sa jasno određenim merama za relaizaciju, možemo da napredujemo u našim zajedničkim ciljevima stvaranja značajne ekonomske mobilnosti u crnoj zajednici".

Trideset NBA timova biće članovi NBA fondacije sa bordom direktora koji će se sastojati od predstavnika upravnog odbora NBA (četiri mesta u odboru), igrača i rukovodilaca iz NBPA (tri mesta u odboru) i kancelarije lige (jedno mesto).

Bord Fondacije će nadgledati sve poslovne aktivnosti i pružiće strateško usmerenje u pogledu planiranja i dodele sredstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: