Favoriti iz senke i snovi o Ligi šampiona

Neutralni teren i jedna utakmica – ništa nije nemoguće.

Izvor: Marko Ðinðiæ

Četvrtak, 06.08.2020.

13:00

Favoriti iz senke i snovi o Ligi šampiona
Photo by UEFA - Handout/UEFA via Getty Images

U sredu uveče dobili smo prve četvrtfinaliste Lige Evrope.

Kopenhagen je bio ubedljiv protiv šampiona turske Bašakšehira (3:0) i zakazao je četvrtfinalni duel sa Mančester junajtedom, koji je slavio protiv LASK-a (2:1).

Šahtjor je lako rešio i revanš sa Volfsburgom (3:0), dok su Inter i Hetafe odigrali meč na neutralnom terenu i slavio je vicešampion Italije (2:0).

Od preostala četiri dvomeča u osmini finala, takođe će tri ekipe odigrati revanš mečeve kod kuće, dok će jedna utakmica biti odigrana na neutralnom terenu u Nemačkoj.

U ovom delu žreba nalaze se timovi koji bi osvajanjem Lige Evrope obezbedili učešće u Ligi šampiona naredne sezone.

Bajer Leverkuzen – Rendžers

Leverkuzen je u nemačkom šampionatu završio na petom mestu, sa dva boda manje od Borusije Menhengladbah i ostali su kratki za učešće u Ligi šampiona naredne sezone.

Obezbedili su plasman u grupnu fazu Lige Evrope, ali ipak su se nadali da bi ponovo mogli da zaigraju u najelitnijem takmičenju, što je bio i cilj pred početak sezone.

Zbog toga će sve karte baciti na Ligu Evrope i pokušati da u završnici na domaćem terenu iznenade favorite i domognu se evropskog trofeja, koji ih takođe vodi u LŠ.

Poslednji meč odigrali su pre nešto više od mesec dana, kada su poraženi od Bajerna u finalu Kupa.

Od kada se sezona nastavila igrali su po principu toplo-hladno i zbog nekih neočekivano loših rezultata su i ostali bez Lige šampiona.

Lever igra napadački i otvoren fudbal i ne bi čudilo da dođu do iznenađenja i nađu se u finalu u Kelnu, a tada ništa nije nemoguće.

Igraće bez ofanzivaca Paulinja, Demirbaja i Amirija, a za duel sa Rendžersom nije spreman ni Vajzer. Ekipa Stivena Džerarda igrala je odlično u grupnoj fazi i Morelos je bio najbolji strelac prvog dela Lige Evrope.

Vicešampion Škotske poklekao je kod kuće u prvom meču protiv Leverkuzena i sada posle poraza od 3:1 u Glazgovu, potrebna im je pobeda u Nemačkoj sa tri gola razlike ili trijumf sa dva gola razlike i barem 4 postignuta gola kako bi prošli dalje.

Za tvrd ostrvski tim, to stvarno deluje kao nemoguća misija.

Škotska Premijer liga je nedavno startovala i Rendžers se nalazi u takmičarskom ritmu.

U julu su odigrali četiri prijateljske utakmice i prvo kolo sa neugodnim Aberdinom u gostima i slavili su na svih pet mečeva, bez primljenog gola.

Sevilja – Roma

Najzvučniji dvomeč osmine finala je svakako duel između Sevilje i Rome.

Sevilja je kralj ovog takmičenja i sećamo se kako su dominirali u Ligi Evrope godinama, osvojivši tri uzastopne titule sa Unaijem Emerijem kao šefom stručnog štaba.

Dobro su odigrali nastavak sezone, uspeli su da zadrže četvrto mesto u španskoj LaLigi i naredne sezone će igrati u Ligi šampiona.

Od kada se sezona nastavila, Sevilja ne zna za poraz, a ako računamo period i pre pandemije koronavirusa, Sevilja nije poražena više od šest meseci, kada ih je u Vigu savladala Selta.

Na poslednjih pet utakmica primili su samo jedan gol i slobodno možemo reći da se nalaze u fantastičnoj formi i da su uz Mančester junajted i Inter glavni favoriti za osvajanje. Ali, nikada ne treba otpisivati italijanske klubove, u ovom slučaju Romu.

Jasno je bilo i pre nego što se prekinula sezona da Roma nema baš nikakve šanse da se bori za plasman u Ligu šampiona, pa se Vučica skoncentrisala na Ligu Evrope i na kraju su završili na petom mestu koje je vodi direktno u grupnu fazu naredne sezone.

Završnicu sezone odigrali su odlično i ostvarili su sedam pobeda na poslednjih osam mečeva, a na gotovo svakom su bili ubedljivi i postizali najmanje dva, a često i tri pogotka protiv svojih protivnika.

Sa Seviljom se nikada nisu sastajali u zvaničnim utakmicama, a odigrali su neke efikasne prijateljske mečeve.

Svakako je ovo derbi meč osmine finala i utamkica koja se igra u Duisburgu biće u centru pažnje.

Bazel – Ajntraht Frankfurt

Bazel je od redovnog šampiona Švajcarske postao tim koji se u svom šampionatu bori za Ligu Evrope.

Nekada je Bazel bio redovni učesnik i Lige šampiona, ali sada je postao redovni učesnik Lige Evrope i ove sezone im posebno dobro ide.

Nekako su ispod radara stigli do osmine finala, a kada su u prvom meču u Frankfurtu pregazili Ajntraht (3:0), skrenuli su pažnju svima.

Gaje napadački stil igre, kao i oduvek, ali na poslednje dve utakmice u šampionatu nisu postigli i gol i njihovi mečevi završeni su bez pogodaka.

Pre toga odigrali su utakmicu koja se završila 4:4 i to dovoljno govori koliko od Bazela ne znate šta da očekujete.

Iako će biti oslabljeni neigranjem Luke Zufija i Rikija van Folsvinkela, Bazel će teško ispustiti ogromnu prednost koju su stekli i trećeplasirani tim švajcarske lige još igra utakmicu kod kuće. Ajntraht je imao lošu sezonu i prošlogodišnji polufinalista Lige Evrope završio je na devetom mestu u Bundesligi, ispao je u polufinalu Kupa, što znači da naredne sezone neće biti Evrope za njih.

Posle katastrofalnog starta po nastavku sezone, digli su se pred kraj i ostvarili solidne rezultate, ali to im ništa nije značilo.

Mijat Gaćinović napustio je Ajntraht i prema najavama nemačkih medija to će uskoro uraditi i Filip Kostić, pa od čuvene srpske trojke (Luka Jović) neće ostati niko u Frankfurtu.

Naravno, ostaće napadač Dejan Joveljić, koji je drugi deo sezone proveo na pozajmici u Anderlehtu.

Osim ako ne napravi neko čudo koje će se dugo pamtiti, Ajntraht večeras i zvanično završava sezonu 2019/20.

Vulverhempton – Olimpijakos

Vulvsi su ponovo u Premijer ligi ostvarili svoj cilj i obezbedeli su kvalifikacije za Ligu Evrope i naredne sezone.

Ispustili su šesto mesto u poslednjem kolu, koje je vodilo u grupnu fazu Lige Evrope, ali na kraju se ispostavilo da to i nije toliko bitno, s obzirom da je Arsenal osvojio FA Kup i obezbedio direktan plasman, a šesto mesto na kraju vodi u kvalifikacije, isto kao i sedmo.

Vukovi su disciplinovana i tvrda ekipa i nezgodni su za svaki tim u Evropi, pa čak i za one najjače.

Ne mogu baš da budu zadovoljni u kom su delu žreba, s obzirom da ako prođu Olimpijakos idu na pobednika susreta Sevilja – Roma u četvrfinalu, dok bi se u polufinalu sastali sa pobednikom meča Mančester junajted – Kopenhagen.

Ali, da bi se stiglo do evropskog trofeja, kad-tad morate pobediti najjače ekipe.

Potajno se Vulverhempton nada osvajanju Lige Evrope i slobodno se može reći da su favoriti iz senke i svakako protivnik kojeg bi svako želeo da izbegne.

Ako bi Vulverhempton osvojio Ligu Evrope, ostavio bi Totenhem bez Evrope naredne sezone, a oni bi igrali u Ligi šampiona, što bi bio najveći uspeh u istoriji ovog kluba. U prvoj utakmici u Grčkoj odigrali su 1:1 i to je rezultat koji im apsolutno odgovara pred revanš na Molinou.

Ipak, nikako ne treba otpisati Olimpijakos.

Šampion Grčke je do nokaut faze Lige Evrope stigao tako što je u poslednjem kolu grupne faze Lige šampiona savladao šampiona Srbije Crvenu zvezdu golom iz penal u 87. minutu.

Na neverovatan način su zatim savladali Arsenal na Emiratima i izborili produžetak, gde je ponovo Jusuf El Arabi bio strelac za vođstvo, a neverovatan promašaj Obamejanga u 122. minutu zakazao im je duel sa još jednom engleskom ekipom.

Na ostrvo stižu kao autsajderi, ali im nikako ne treba unapred upisati poraz.

Od kada se sezona nastavila, upisali su 11 pobeda, jednu nerešenu i jedan poraz od PAOK-a, koji je došao u pretposlednjem kolu, kada je sve bilo rešeno, pošto su ligu osvojili sa 18 bodova razlike.

Ovo će biti izuzetno zanimljiv duel. Sva četiri preostala meča osmine finala Lige Evrope možete pratiti na B92.net putem našeg Lajv bloga.

Takođe, pratićemo i sve mečeve četvrtfinala, polufinala i finala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: