Može li neko da ugrozi "večite" u Superligi sa 20 klubova?

Tek nešto više od mesec dana prošlo je od završetka prethodne, a nova superligaška sezona je već pred nama.

Izvor: Milan Tomiæ

Petak, 31.07.2020.

09:00

Može li neko da ugrozi
Foto: Starsport

Elitni rang domaćeg fudbala, "zahvaljujući" pandemiji koronavirusa i svemu što je ona donela, biće i najmasovniji.

Superliga Srbije brojaće čak 20 klubova, baš kao što je to slučaj u najvećim i najpopularnijim kontinentalnim takmičenjima – Premijer ligi, LaLigi, Seriji A, Bundesligi i Ligi 1.

Mišljenja su podeljena, ali čini se da više preovlađuje ono koje kaže da ovoliki broj timova nije dobar za srpski fudbal, pošto će se i već upitni kvalitet dodatno razvodnjiti.

Uostalom, čitaoci portala B92.net su nedavno u anketi koja se ticala idealnog broja klubova izglasali i rekli da je 12 "taman", dok je, interesantno, predlog od 20 klubova dobio najmanji broj glasova.

Pobeda kvantiteta nad kvalitetom proizvela je još jednu posledicu, a to je da ove sezone plej-ofa neće biti, što je i razumljivo.

Doigravanja, doduše, nije bilo ni prethodne, ali iz opravdanih razloga – šampionska trka bila je praktično gotova, a „davljenici“ su odlukom Saveza bili spaseni.

Dvadeset klubova u Superligi biće samo ove sezone – šest će ispasti, a nove dve će iz Prve lige Srbije izboriti promociju.

Dakle, već u sezoni 2021/2022 elitni rang igraće standardnih 16 timova.

Noviteti

Foto: Starsport
Prvo i najosnovnije, do daljeg, navijača na tribinama superligaških stadiona neće biti u skladu sa odlukom o zabrani okupljanja Vlade Republike Srbije.

Što se tiče fudbalskih stvari, uz malopre spomenuto proširenje lige, najvažnija odluka, koja doduše nije skrenula toliku pažnju javnosti, tiče se igrača mlađih od 21 godine.

Ona kaže da će svi timovi Super i Prve lige morati u startnoj postavi da imaju bar dvojicu fudbalera rođenih 1999. godine i kasnije.

To bi trebalo da bude ulog u budućnost, kako bi juniori dobili više prostora, a preporuka je da na klupi klubovi imaju bar još dvojicu juniora, koji bi mogli da uđu u igru ukoliko se neko povredi.

"Dovoljno je da samo osnovne brojke stavite na papir i dolazite do toga da će svakog vikenda najmanje 76 igrača mlađih od 21 godine imati mogućnost da pokažu svoj kvalitet, 40 u Super i 36 Prvoj ligi. Siguran sam da će to dugoročno gledajući doneti veliku korist našem fudbalu i podići kvalitet pre svega mlade reprezentacije, a tako i A selekcije", rekao je Slaviša Kokeza, predsednik FSS.

Naravno, na snazi je ostalo i pravilo o broju izmena. Klubovi će kao i na kraju prošle sezone moći u toku meča da naprave pet promena u tri navrata.

Zanimljivo je i pitanje u vezi sa koronavirusom, odnosno, šta će se desiti ukoliko je neko od igrača pozitivan na Covid-19?

"Ako je određeni fudbaler pozitivan na koronu, biće izolovan od ekipe sve dok ne dobije negativan test. Ne sme da igra ni igrač sa simptomima, a koji još nema test. Takođe, sve ekipe će pre prve utakmice morati da odrade testove, a koliko znam, svi su to ispoštovali", kaže Dragomir Lazović, predsednik Zajednice Superlige.

Crvena zvezda

Foto: Starsport
Aktuelni šampion u novu sezonu kreće sa planovima i ciljevima kao i svake – "dupla kruna", te obezbeđivanje plasmana u jedno od dva evropska takmičenja.

Ova sezona biće posebno važna crveno-belima, pošto im je na vidiku rušenje jednog klupskog rekorda – osvajanje četiri titule u nizu. Do sada su u dva navrata (1968-1970 I 1990-1992) uspevali da stignu tri uzastopne titule.

Pripremni period usled novonastale situacije sa koronavirusom bio je drugačiji nego ranije. Izabranici Dejana Stankovića su tri nedelje radili na Divčibarama i Staroj Pazovi, a stigli su do odigraju i četiri prijateljske utakmice.

Učinak je bio stopostotan. Crveno-beli su pobedili IMT (2:0), Metalac (1:0), Napredak (2:1) i Borac iz Banja Luke (3:0).

Pročitajte još Miris 2016. u napadu na rekord

Rezultatski uspešne pripreme, međutim, evidentno je i da respektabilnih protivnika nije bilo.

Ako su u nekim prethodnim sezonama navijači mogli da imaju "osećaj", očekivanja "ova ili ona", to sada nije slučaj.

Dejan Stanković jeste osvojio titulu, manje-više rutinski sačuvao veliku bodovnu prednost u odnosu na rivale koju mu je ostavio prethodnik Vladan Milojević.

Ipak, treba biti iskren i reći da je Zvezda praktično jedini važan meč krajem prošle sezone izgubila i to od najvećeg rivala Partizana, u polufinalu Kupa Srbije.

Kada smo već kod najmasnovnijeg domaćeg takmičenja, on će biti predmet želja crveno-belih, pošto na trofej u Kupu čekaju od 2012, a na duplu krunu od 2007. godine.
Foto: Starsport
Što se tiče same ekipe, Crvena zvezda je tim koji pod svojim okriljem ima najviše igrača, čak 37 (Izvor: Transfermarkt).

Klub su pojačala dva dobro poznata imena – Aleksandar Katai i Gelor Kanga, a tu je i novi napadač, brzonogi Srđan Spiridonović.

Zvučnih odlazaka još nije bilo, ali se spekuliše da bi klub mogli da napuste Željko Gavrić, Miloš Degenek i Mateo Garsija, uz standardna "transfer imena" – Njegoša Petrovića, Ričmonda Boaćija i Milana Pavkova.

Kada je reč o kvalifikacijama za Ligu šampiona koja navijače najviše zanima, ona će ove sezone biti specifična.

Igraće se jedan meč, bez revanša, domaćin će se odlučivati žrebom i to bi moglo da bude mač sa dve oštrice.

Pošto se igra samo 90 minuta, jasno je da će ekipe koje su na papiru slabije moći lakše da prirede iznenađenje.

Zvezda je veliki klub, poslednjih godina je napredovala, ali smo sa druge strane svesni da u kvalifikacija postoji mnogo nagaznih mina, koje bi na svom terenu mogle da naprave dosta problema.

"Iskren da budem, ne sviđa mi se kako će izgledati put ka Ligi šampiona. Po jedna utakmica uz žrebanje domaćinstva, sve to proći biće pakleno teško. Ipak, mi smo Crvena zvezda i verujem u tim. Ligu šampiona igraju vrhunski timovi koji imaju tradiciju iza sebe, a mi tu svakako pripadamo. Pokazali smo mnogo puta da smo najjači kad je najteže, tako da očekujem da ponovo igramo evropsko takmičenje", rekao je Boško Đurovski, igračka legenda i bivši šef stručnog štaba crveno-belih.

Partizan

Foto: Starsport
Teško je opisati kakva je prethodna sezona bila za Partizan.

Crno-beli jesu igrali grupnu fazu Lige Evrope, dobro se nosili sa respektabilnim ekipama poput Mančester junajteda i AZ Alkmara i sitnice su ih delile od nokaut-faze.

Sa druge strane, rezultat u domaćim takmičenjima nije bio zadovoljavajuć.

Izabranici Sava Miloševića su i u Superligi i u Kupu Srbije "izvisili", osvojivši vicešampionske titule.

Partizan u prvenstvu nije mogao da nadoknadi minus u odnosu na najvećeg rivala, koji je iznosio 11 bodova pre prekida sezone, dok je u Kupu imao sasvim solidan i obećavajući nastup posle restarta.

Pročitajte još Partizanovo "sad ili nikad"

Lako su izbacili Radnik iz Surdulice, a potom i Crvenu zvezdu. Činilo se da će suvereno stići do petog uzastopnog trofeja, međutim, usledio je neočekivan poraz u NIšu od Vojvodine i sezona je pretežno mogla da se označi kao neuspešna.

Crno-beli su sada na novom početku, a iz nedavne izjave trenera Sava Miloševića možemo da pretpostavimo i koji su ciljevi i prioriteti Partizana.
Foto: Starsport
"Jeste Liga Evrope svake sezone prioritet, ali sada ne toliko kao što je bila suštinski bitna prošle godine u ovo doba. Imamo kvalitet da reagujemo određenom prodajom i obezbedimo sredstva, a da to ne naruši stabilnost tima. Nije toliko mač nad glavom kao ranije", rekao je Savo Milošević.

Ipak, klub iz Humske bi do drugog po kvalitetu evropskog takmičenja mogao da stigne lakše nego ranijih godina, pošto su blizu da budu nosioci u svim kvalifikacionim rundama.

Savo Milošević generalno ima talentovan tim, u kojem će, ipak, doći do određenih promena u novoj sezoni.

Ključna je ona na golu, pošto će Vladimir Stojković najverovatnije izgubiti dugogodišnju "jedinicu" i zbog malopre spomenutog "bonusa" mesto pred golom crno-belih prepustiti mladom Aleksandru Popoviću.

Odbrana je najveća nepoznanica. Novo pojačanje u vidu Makija Banjka je stiglo, ali je tim i broj štopera porastao na šest.

Kada govorimo o veznom redu, Partizan definitivno ne treba da brine za budućnost, tu je nekoliko veoma talentovanih klinaca, a poslednje u nizu otkrovenja je Nikola Čolić.

U napadu je neprikosnoven Umar Sadik, za kojeg Savo Milošević tvrdi da će vredeti najmanje 20.000.000 evra. Da li će ove reči uticati na momka iz Nigerije ostaje da se vidi.

Partizan sezonu počinju nezgodnim gostovanjima, u Kruševcu i Novom Pazaru, tako da je oprez crno-belih neophodan.

Izazivači

Foto: Starsport
Činjenica da od Obilića 1998. godine niko nije uspeo da stigne do šampionske titule govori o dominaciji Crvene zvezde i Partizana.

Šanse da se ovaj hegemonija beogradskih večitih nastavi su ogromne. Ipak, postoje ekipe koje bi uz dobre igre i "ludu" sreću možda mogle da niotkuda napadnu vrh.

To su Vojvodina, Čukarički, Radnički Niš i TSC iz Bačke Topole.

Novosadski crveno-beli su prošle sezone osvojili Kup, što im je obezbedilo i kvalifikacije za Ligu Evrope od 2. kola.

Kada se uzme u obzir da će se u Evropi igrati samo jedna utakmica, predvođeni lucidnim Nenadom Lalatovićem i te kako mogu da iznenade. Za "šokiranje" Zvezde i Partizana će im ipak biti potreban kontinuitet.

Dalje, tim sa Banovog Brda se već duži niz godina nalazi u vrhu srpskog fudbala. Klub je stabilan finansijski što se odražava i na igrački kadar i solidne rezultate kluba.
Foto: Starsport
"Meraklije" protekle sezone nisu uspele da ponove rezultat iz 2018/19. kada su bili vicešampioni.

Igrali su toplo-hladno, ali su sa odličnim partijama u finišu uspeli da stignu do 5. mesta.

Na kraju, tu je i TSC, prošlogodišnji debitant i najprijatnije iznenađenje Superlige.

Uspeli su da završe na 4. mestu što im je, takođe, donelo i kvalifikacije za Ligu Evrope.

Pripreme nisu prošle kako su zamislili, u Mađarskoj su poraženi u sve tri prijateljske utakmice, ali vremena da se oporave za evropsko putovanje imaju.

Sačuvali su kostur ekipe, nije bilo većih odlazaka, stoga ne bi trebalo da bude iznenađujuće ako i u sezoni pred nama budu u TOP 4.

Donji dom

Foto: Starsport
Specifični uslovi i novonastala situacija u vezi sa brojem klubova i ispadanjem iz lige mogla bi da sezonu učini zanimljivom.

Kao što je rečeno, na programu će biti čak 38 kola, a elitu će napustiti šest ekipa.

Sezona je duga, vremena za ispravke će biti. Međutim, za ekipe bi valjalo da od samog početka krenu kako treba, jer u protivnom, sa ovolikim brojem mesta u zoni ispadanja, gubitak statusa člana elitnog ranga biće realnost.

Problema sa opstankom ne bi trebalo da imaju sada već stabilni superligaši – Spartak, Voždovac, Mladost, Napredak i Proleter.

Ako je suditi po prošloj sezoni, u ovoj proširenoj ligi problema bi mogli da imaju Radnik, Javor, Inđija, Rad i Mačva.

Tu su i novi članovi elite – Zlatibor Čajetina kao šampion PLS, OFK Bačka i Metalac po plasmanu i Novi Pazar po "finansijskom momentu".

Bilo kako bilo, pred nama je nova, prema propozicijama, nikad viđena sezona, a ovo su parovi prvog kola:

Petak:
19.00 Spartak - Zlatibor
19.00 TSC - Vojvodina
20.00 Mladost – Javor

Subota:
17.30 Napredak - Partizan
19.30 Crvena zvezda - Novi Pazar
19.30 Radnički - Metalac
19.30 Mačva - Bačka
19.30 Proleter - Rad
19.30 Čukarički - Inđija
19.30 Voždovac - Radnik
Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: