Ferari se predao

Predsednik Ferarija Džon Elkan izjavio je da njegov tim neće biti dovoljno kompetetivan pre 2022. godine.

Izvor: LN

Utorak, 28.07.2020.

13:28

Ferari se predao
Elkan i Matija Binoto (Mark Thompson/Getty Images)

Elkan je takođe istakao da ima "potpuno poverenje" u prvog čoveka ekipe Matiju Binota.

Ferari je loše počeo novu sezonu, a i prethodnih nekoliko godina ne može da parira dominantnom Mercedesu.

"Danas postavljamo temelje toga da postsanemo kompetetivni i da se vratimo pobeđivanju kada se promene pravila 2022. godine. Ubeđen sam u to. Binoto ima karakteristike i sposobnosti da pokrene novi pobednički ciklus", rekao je Elkan za "Gazetu delo Sport".

Elkan je napomenuo da je Binoto bio deo dominacije Ferarija početkom 2000-ih godina sa Mihaelom Šumaherom.

"Pred nama je dugačak put. Kada je (Žan) Tod počeo istorijski ciklus (od pet šampionskih titula zaredom prim. aut) tokom 2000-ih, tamo smo došli posle posta od više od 20 godina, još od 1979. Bilo je potrebno vremena od kada je došao 1993. i Ferari vratio na pobednički put. Tada je bilo bitno raditi na traci i van njeg, biti stabilan i napraviti Ferari kakav želimo - korak po korak".

Ferari je 2020. godinu počeo sa bolidom koji je više od sekundu po krugu sporiji od i dalje dominantnog Mercedesa, koji je trijumfovao na sve tri dosadašnje trke.

Oni su tek peti u poretku konstruktora, a najbolji rezultat ostvario je Šarl Lekler drugim mestom na prvoj trci u Austriji.
Sains æe od naredne sezone predstavljati Ferari (Laurent Charniaux/Pool via Getty Images)
Lekler i njegov kolega Sebastijan Fetel su se sudarili na početku druge trke, dok je na trećoj, u Mađarkoj, Fetel bio šesti, a Lekler tek 11.

"Ove godine nismo kompetetivni zbog grešaka u dizajnu bolida. Već duže vreme imamo seriju grešaka u strukturi bolida, kao i u aerodinamici i dinamici vozila. Takođe smo izgubili i na jačini motora. Realnost je da naš bolid nije kompetetivan. Videli ste to na traci, a videćete i opet", iskren je američko-italijanski biznismen.

Pravila koja obuhvataju promene bolida, trebalo je da stupe na snagu 2021. godine, a Ferari je podržao odluku F1 da njihovo uvođenje odloži za godinu dana zbog pandemije koronavirusa.

Jedna od tema o kojoj se pričalo bila je vezana za to da Karlos Sains naredne sezone zameni Fetela.

"Poslednjih deset godina smo imali šampione kao što us (Fernando) Alonso i Fetel, koji su bili i šampioni sveta. Ali, mnogo je teže ući u 'ribilding' i zahtevati strpljenje od vozača koji su već osvajali u poređenju sa onima kojima je cela budućnost ispred njih", rekao je Elkan i zaključio:

"Postavljamo temelje nečega bitnog što će trajati, a ugovor koji smo potpisali sa Šarlom (Leklerom) to dokazuje: Ugovor na pet godina, nikad duži u istoriji Ferarija. 'Maranelo' će biti nova kuća Leklera i Sainsa, pa će biti u saradnji sa inženjerima. Oni će učestvovati u rađanju nove mašine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: