All eyez on me

Pandemija koronavirusa je potpuno poremetila NBA sezonu koja će imati nesvakidašnju završnicu na Floridi.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Utorak, 28.07.2020.

12:00

All eyez on me

NBA elita se okupila u Diznilendu gde će u takozvanom "mehuru" voditi borbu za trofej Lerija O'Brajena.

Četvoromesečna pauza i pomenuti karantin u Orlandu je svakako uticao na svaki tim i svakog pojedinca, a poseban fokus se stavlja na najveće zvezde.

Od nekoliko igrača se očekuje da posebno zablistaju i povedu svoje ekipe ka tituli, ali će u ovim jedinstvenim uslovima sigurno biti pod još većim pritiskom nego inače.

Na neke je pauza uticala negativno, na neke pozitivno, jedne je usporila u napredovanju, drugima omogućila da dodatno usavrše svoju igru i telo.

Kod svakoga ima pluseva i minusa, a samo parket može da nam na pravi način pokaže ko je profitirao od svega toga.

Nekoliko pojedinaca će biti pod posebnim fokusom u Orlandu. Sve oči biće uprte u njih.

Ben Simons (Filadelfija 76ers)

Photo by Ronald Martinez/Getty Images
Proces je doveo Filadelfija 76erse do nivoa jednog od najboljih timova na Istoku, ali još uvek ne pokazuju da imaju sve što im je potrebno za napad na titulu.

Ekipa Breta Brauna je pre pauze zbog pandemije bila nepobediva kod kuće, ali vrlo ranjiva u gostima, gde su se poslednjih godina uglavnom dobijale presudne bitke.

Stoga Siksersi dobijaju posebnu pažnju kada se postavi pitanje kako će se snaći na neutralnom terenu.

Na parketu ih predvodi jedan od najtalentovanijih tandema lige, a iako se Džoel Embid ističe kao najbolji igrač sa prosekom od 23,4 poena i 11,8 skokova po utakmici, ključni faktor u borbi za završnicu je ipak Ben Simons. Embid je pouzdana konstanta Siksersa, sjajno ga prati Tobajas Heris (19,4p; 6,8sk), pa od Simonsovih nastupa zavisi dokle Filadelfija može da stigne.

Najveća slabost u Simonsovoj igri je spoljni šut, koji bi mu značajno popravio poenterski saldo koji je trenutno na proseku od 16,7 poena, te otvorio više mogućnosti u napadu s obzirom da protivnički defanzivci ne bi mogli da se fokusiraju samo na unutrašnju igru.

To se posebno ističe u plej-ofu gde se podiže nivo igre u odbrani što dodatno ograničava Simensovu slobodu u igri što je udaljeniji od reketa.

On je četvoromesečnu pauzu iskoristio da unapredi svoj spoljni šut kako bi bio još veća podrška Embidu, a sve to na njega donosi još veći pritisak javnosti da se istakne u Diznilendu.

Pol Džordž (L.A. Klipers)

Photo by Jayne Kamin-Oncea/Getty Images
Kada su prošlog leta u Stejpls centar stigli Kavaj Lenard i Pol Džordž, Klipersi su momentalno na kladionicama postali jedan od glavnih kandidata za titulu.

To su ubrzo opravdali i na parketu jer su uoči pauze zbog pandemije bili drugi na Zapadu sa skorom 44-20.

Očekivano, ključni igrač tima bio je Lenard sa prosekom od 26,9 poena uz 7,3 skokova, 5 asistencija i 1,8 ukradenih lopti.

"Kandža" je igrao na MVP nivou pa se fokus u priči o napadu na titulu postepeno prebacio na Džordža.

Jedan od najkompletnijih igrača koji se pojavio u NBA ligi u ovom veku prati Lenarda sa 21 poenom te 5,7 skokova i 3,9 asistencija po meču.

Međutim, jasno je da će morati svoju igru da podigne na još viši nivo kako bi Klipersi bili dostojan izazivač gradskom rivalu Lejkersima na Zapadu. Džordž u svom košarkaškom arsenalu raspolaže sa svim što je neophodno za dominaciju na velikoj sceni, ali tu je i mentalni momenat.

Naime, Džordž nije dobio plej-of seriju u poslednjih šest sezona što je mnogo za igrača njegovog renomea.

Ipak, poznat je kao igrač koji zablista u bitnim trenucima, a pauza zbog pandemije mu je i dobrodošla.

Posle ko zna koliko sezona konačno može da kaže da plej-of dočekuje 100 odsto zdrav, a Džordž na maksimumu je igrač koga je skoro nemoguće zaustaviti.

Vreme je da konačno ostavi trag u NBA ligi i u plej-ofu, što očekuje cela NBA javnost uoči "restarta" u Orlandu.

Džejms Harden (Hjuston Rokits)

Photo by Maddie Meyer/Getty Images
Već godinama je jedan od najboljih, ako ne i najbolji igrač lige. Ali za 10-20 godina to neće značiti ništa ako ne osvoji titulu.

Džejms Harden već polako ulazi u godine kada mu svaka nova sezona znači sve manje prilike za šampionski prsten.

Svake godine dominira u regularnom delu sezone, dobro se "zaleti" i u plej-ofu, ali ga posle višemesečnog igranja te žestoke borbe postepeno iscrpe pa mu je finale i dalje nedosanjani san.

U sličnom ritmu je igrao i ove sezone i sa 34,4 poena po meču harao NBA parketima.

Dobio je sjajnu podršku u vidu Rasela Vestbruka (27,5 poena), ali brojne promene u timu i potpuni fokus na "smol-bol" košarku bez klasičnog centra su otežali Rokitsima borbu za što bolju poziciju pred plej-of.

Uoči "restarta" sezone su šesti što bi moglo da ih košta prednosti domaćeg terena u prvim rundama doigravanja, ali zaostaju samo četiri pobede za drugoplasiranim Klipersima. Međutim, ako je četvoromesečna pauza zbog korone nekome prijala to je upravo Harden, jer će konačno plej-of dočekati potpuno odmoran.

Toga je bio svestan i on te je pauzu iskoristio da dodatno unapredi svoje fizičke predispozicije, pa je smanjio kilažu što znači da će pritivničkim odbranama biti još teže da ga uhvate.

Harden već poseduje izuzetan šut i "vanzemaljsku" kontrolu lopte, a sada izgleda i još gipkije i brže što će mu svakako pomoći u plej-ofu.

Da će biti strah i trepet videli smo već u prvom kontrolnom meču Rokitsa na Floridi, Harden je Memfisu ubacio 31 poen uz 9 asistencija i 8 skokova.

Naravno, niko ne sumnja da će Harden nastaviti da isporučuje više od 30 poena po meču, ali će rezultati Hjustona u završnici sezone pre svega da zavise od njegove igre na drugoj strani terena.

"Brada" mora da se dokaže i u odbrani gde ga već godinama javnost ismeva, pa je Orlando prilika za njega da svima začepi usta.

Entoni Dejvis (L.A. Lejkers)

Photo by Harry How/Getty Images
Svi pričaju o Lebronu Džejmsu kao MVP kandidatu i lideru Lejkersa.

Međutim, može se reći da je uloga Entonija Dejvisa zbog toga značajno potcenjena.

"Obrva" predvodi Lejkerse ove sezone sa 26,7 poena uz 9,4 skokova, 3,1 asistencija, 2,4 blokada i 1,5 ukradenih lopti po meču.

Svi ga već vide kao najboljeg defanzivnog igrača sezone, ali je Dejvis mnogo više od toga.

Sa skorom 49-14 Lejkersi su lider Zapada i glavni kandidat za finale, a upravo bi Dejvis mogao da odigra ključnu ulogu u povratku prstena u Stejpls centar. Dejvis je sjajno "kliknuo" sa Lebronom od dolaska u Los Anđeles, a predstojeći plej-of je šansa da pokaže da je iks-faktor purpurno-žutog dresa.

Svojim igrama i uticajem na parketu Dejvis je možda i prvi čuvek koji može dostojno da se uporedi sa Šekilom O'Nilom.

Posebno što sa Lebronom čini tandem snova kakav su bili Šek i pokojni Kobi Brajant. A upravo je "Obrva"
budućnost "jezeraša".

Lejkersi imaju sve kockice složene, čeka se samo da Dejvis opravda svoj renome jednog od najboljih visokih igrača lige i probije barijeru neuspeha u plej-ofu.

Janis Adetokumbo (Milvoki Baks)

Photo by Harry How/Getty Images
Najveći pritisak pred "restart" sezone je svakako na aktuelnom MVP-ju lige.

Milvoki Baksi su bili suvereni na Istoku do pauze, pa se očekuje da bez problema stignu i do velikog finala imaju će imati nekoliko velikih izazova u Torontu, Bostonu, Majamiju i Filadelfiji.

Sve, naravno, zavisi od Janisa Adetokumba, koji je do pauze prosečno beležio 29,6 poena uz 13,7 skokova i 5,8 asistencija po meču.

Prošle sezone ga je u napadu na finale zaustavio Kavaj Lenard, ali sada na istoku nema "Kandže", a bez njega ni pojedinca koji bi mogao da se dostojno nosi sa Grkom. Pre svega jer je Adetokumbo svoju igru podigao na potpuno novi nivo i svom razornom arsenalu dodao i značajno unapređeni spoljni šut.

To ga sada čini još opasnijim po protivničke odbrane jer će morati značajno više da se "šire" kada Janis ima loptu u rukama.

Tu je i timski faktor jer Milvoki između dve sezone nije mnogo menjao u "rosteru", pa raspolaže istim potencijalom za titulu kao prošle sezone sa sjajnom spoljnom podrškom za Janisa u vidu Krisa Midltona i Erika Bledsoa, te izuzetno "dugom" klupom sa braćom Lopez, Hilom, Divinćencom, Metjuzom, Iljasovom, Korverom i Konatonom u konstantnoj rotaciji.

Javnost već vidi Bakse u velikom finalu, a od rezultata u borbi za trofej Lerija O'Brajena zavisi budućnost Janisa Adetokumba u Viskonsinu.

NBA sezona se nastavlja 30. jula utakmicama Juta – Nju Orleans i derbijem Los Anđelesa između Klipersa i Lejkersa.

A. Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: