Žestoka borba za Istok

NBA sezona bliži se svakog dana, a portal B92.net nastavlja sa predstavljanjem ekipa.

Izvor: PT

Nedelja, 26.07.2020.

12:00

Žestoka borba za Istok
Photo by Christian Petersen/Getty Images

U subotu ste na našim stranicama mogli da čitate o autsajderima Vašingtonu i Bruklinu, Orlandu koji čeka šansu iz senke, ali i Filadelfiji i Indijani koji će imati šta da kažu u plej-ofu.

Za nedelju smo vam pripremili favorite na Istoku – Majami Hit, Boston Seltiks, Toronto Reptors i Milvoki Baks.

Prethodnih dana mogli ste da čitate o životu u "Dizni svetu" i o tome ko neće igrati, a sve do srede čitataćete o ekipama koje će igrati u "Dizni svetu".

Te ekipe su:

Istok: Milvoki Baks, Toronto Reptors, Boston Seltiks, Majami Hit, Filadelfija 76ers, Indijana Pejsers, Bruklin Nets, Orlando Medžik i Vašington Vizards.

Zapad: LA Lejkers, LA Klipers, Denver Nagets, Juta Džez, Hjuston Rokets, Oklahoma Siti Tander, Dalas Maveriks, Memfis Grizlis, Portland Trejl Blejzers, Nju Orleans Pelikans, Sakramento Kings, San Antonio Spars, Finiks Sans.

Majami Hit

(Photo by Michael Reaves/Getty Images)
Pred početak sezone mnogi su označili Hit kao ekipu koja bi mogla da bude pri vrhu Istoka i kako je tekla takmičarska godina oni su iz utakmice u utakmicu opravdavali takve reči.

Majami je verovatno jedini tim u ligi koji se nalazi u vrhu poretka, a kojem dva "rukija" i jedan "sofmor" (igrač druge godine) igraju vrlo važne minute.

U pitanju su Kendrik Nan, Tajler Hiro i Dankan Robinson – momci u koje trener Erik Spolstra ima veliko poverenje i na koje se dosta oslanja kada je u pitanju napad.

Robinson je ove sezone izrastao u top 5 šutera lige, a do toga je došao napornim radom, ali perfektno postavljenim napadom Majamija u kojoj veliku ulogu igra Bem Adebajo.

Centar Hita još jedan je košarkaš koji je napravio "bum" i biće sigurno u konkurenciji za nagradu "MIP" koja se deli igraču koji je najviše napredovao u sezoni.
Photo by Abbie Parr/Getty Images)
Nan, Hiro, Robinson i Adebajo predstavljaju važan deo ovog tima, ali verovatno ne bi bili ni upola ovako dobri da u tim nije došao lider kakav je Džimi Batler.

Batler se prethodnih sezona tražio, nisu mu odgovarale sredine poput Čikaga, Minesote i Filadelfije i čini se da je u Majamiju pronašao ono što je tražio – vredne momke koji će pratiti njegov primer.

Džimi nije imao mnogo spektakularnih partija, dosta se i on podredio ekipi, te ne forsira i čini se da Hitu fali samo još jedan deo, jedan košarkaš kalibra Batlera koji pravi tu razliku, da bi se borio za titulu.

I bez njega ova ekipa igra fantastičnu košarku i nijednom timu u plej-ofu neće biti lako protiv njih. Ko zna, već u prvoj rundi ih očekuje težak protivnik (verovatno Filadelfija ili Indijana) i nema sumnje da će to biti odlične serije.

Boston Seltiks

Dolazak Kembe Vokera bio je pravi potez uprave Seltiksa. Sjajni plejmejker nije kalibra kao Kajri Irving, ali se mnogo bolje uklapa u sistem Bostona gde ima dosta košarkaša koji mogu da daju koš.

Po mnogima je to bio i verovatno je i dalje najveći problem ovog tima. Deni Ejndž, generalni menadžer, okupio je veoma talentovane košarkaše, jezgro ekipe kipi od talenta i to nekada zna da ne bude dobro.

To se pokazalo prošle godine, međutim ove je situacija značajno drugačija. Em su mladi košarkaši poput Tejtuma i Brauna napravili iskorak u svakom pogledu, em je Hejvord zdraviji, a i Voker je "nenametljiv" tip.

Kemba nije egocentrik kao što je to Irving i u mnogim mečevima se na neki način povukao i dopustio Tejtum ili Braunu da vode glavnu reč na terenu. To je uostalo Tejtumu donelo prvo Ol-star učešće, a i Braun je mogao komotno da bude pozvan.
Photo by Jonathan Daniel/Getty Images
Koliko su ove godine bolji sa spoljnim igračima, toliko Boston ima problema sa unutrašnjom linijom. Al Horford je činio veliki deo ovog tima i njegovim odlaskom Seltiksi su mnogo izgubili.

Danijel Tajs pokušava da uđe u sličnu ulogu i bez sumnje radi dobar posao, ali nema taj talenat kao centar Filadelfije. Tu je i Enes Kanter koji je ofanzivno odličan košarkaš, ali zbog defanzive nije odigrao mnogo minuta kod Breda Stivensa.

Prednost Seltiksa je dubina, zaista imaju veliki broj talentovanih košarkaša, ali činjenica je da su slabi pod košem i da ih to dosta limitira u pohodu na finale Istoka i eventualnu titulu.

Da je Horford ostao verovatno bismo pričali o ozbiljnom kandidatu, a ovako nam ostaje da vidimo koliko spoljna linija može da nosi ekipu.

Toronto Reptors

(Photo by Ezra Shaw/Getty Images)
Za aktuelne šampione takođe se može reći da su malo iznenadili jer su ipak u novu sezonu ušli bez MVP finala i igrača koji im je doneo istorijsku titulu – Kavaja Lenarda.

Znali su svi da je Toronto dobra ekipa i bez njega, ali da će pobeđivati ovako konstantno i da će "disati za vratom" Milvokiju... To i nije moglo tako olako da se tvrdi.

Paskal Sijakam izrastao je u Ol-star košarkaša, a koliko je dobro igrao na početku sezone govori podatak da je bio i u ranom miksu za najkorisnijeg igrača lige (MVP). Očekivano i on je malo usporio, sitne povrede su ga omele, ali je i dalje nesumnjivo prvi igrač ekipe.

Košarkaš iz Kameruna biće u konkurenciji za igrača koji je najviše napredovao jer je bukvalno napravio iskorak u svakoj statističkoj kategoriji.
(Photo by Gregory Shamus/Getty Images)
Iako je po učinku prvu košarkaš, lider ovog tima na terenu, ali pogotovo van njega, je Kajl Lauri. Plejmejker igra još jednu izvrsnu sezonu što pokazuje i podatak da je među najboljim asistentima lige, a pritom beleži skoro 20 poena, šest više nego prethodne godine.

Veliki plus za ovu Reptorse su i konstantno dobre partije Freda Vanvlita koji je ušao u startnu postavu i igra sezonu karijere. Ibaka je doživeo preporod, a znamo i kakav je lider Mark Gasol, te i od njega možemo da očekujemo bolje partije kada krene plej-of.

Mnogi se pitaju da li Toronto ima dubinu da pobedi Milvoki i to je i naše glavno pitanje.

Činjenica da se Adetokumbo još nije dokazao kao pobednik i da bi ekipa iz Kanade trebalo da ima psihološku prednost, ali da li će to biti dovoljno...

Milvoki Baks

(Photo by Stacy Revere/Getty Images)
Ma koliko Milvoki dominirao regularnim delom sezone, ova ekipa nije se još dokazala kao plej-of mašina i sve dok ne dođu do velikog finala s razlogom će postojati skepsa kod ljudi.

Adetokumbo je bez sumnje najdomininatniji košarkaš današnjice, čovek kojeg ne možete čuvati po NBA pravilima, što pokazuje i statistika koju on beleži.

Ali, i dalje se postavlja pitanje da li ima podršku kakvu bi trebalo da ima ekipa za titulu? Da li ima takozvanog "Robina" koji će nositi tim kada njemu ne bude išlo?

Na to bi odgovor trebalo da nam dâ Kris Midlton. Midlton je potcenjen košarkaš jer nije toliko atraktivan, neće zakucati preko košarkaša ili promenom "polomiti" zglobove protivniku, te ne privlači pažnju mase.
(Photo by Maddie Meyer/Getty Images)
Njegove partije u ligaškom delu pokazale su da može da bude taj "Robin", međutim plej-of je drugačije okruženje, drugačiji pritisak i mislimo da će Baksi ozbiljno razmiliti šta dalje s njim ukoliko dožive novi neuspeh.

Trener Majk Badenholzer sjajno je okružio Janisa koji prodorima tera odbrane da se skupe, a onda on šalje pâs napolje koji čekaju odlični šuteri koji pogađaju u velikim procentima.

Ipak, pritisak zna da učini svoje u napetim trenucima i ti šutevi na koje ste navikli da ulaze, jednostavno ne prođu kroz obruč. A, saglasni ste s nama da je trenutno na Istoku najveći pritisak na plećima Adetokumba i saigrača.

Sve osim plasmana u veliko finale bio bi neuspeh za Milvoki jer bi to značilo da se ekipa za godinu dana nije pomerila ni makac.

Petar Tadić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: