Život u "Dizni svetu"

"Bio sam u FIBA organizaciji, ali ovo nije ni nalik tome. Potpuno je na drugom nivou. Ovaj kompleks je neverovatan", rekao je u nedelju srpski košarkaš Bogdan Bogdanović u razgovoru sa američkim novinarima.

Izvor: PT

Utorak, 21.07.2020.

09:00

Default images

Pandemija koronavirusa zaustavila je ceo svet i primorala je mnoge profitabilne organizacije da improvizuju, menjaju sistem i pronađu najbolje rešenje kako da povrate kapital koji su izgubili.

NBA je svakako jedna od moćnijih sportskih organizacija, za razliku od Evrolige, i zbog toga se nijednom nije postavljalo pitanje da li će se sezona nastaviti tamo gde je stala.

Ipak, svima je jasno bilo da će postojeći format morati da se promeni jer je prosto nemoguće igrati na način na koji smo to navikli da gledamo prethodnih godina.

Na čelu najjače košarkaške lige nalaze se pametni ljudi, koji i te kako znaju šta rade i gledaju nekoliko koraka unapred, te je pre nekoliko meseci donesena odluka da se timovi smeste u jedan kompleks i da se tu odigra nastavak, a potom i završnica.
Photo by Jeenah Moon/Getty Images
Od starta se jedno ime izdvojilo – "Dizni svet" u Orlandu. Ovaj kompleks prostire se na oko 25.000 hektara, odnosno na oko 100 kilometara kvadratnih.

U ovom kompleksu nalazi se veliki broj hotela, potom nekoliko odličnih dvorana za igranje, golf tereni, vodeni parkovi, razna odmarališta i druga mesta za zabavu.

NBA je sklopio dogovor sa čelnim ljudima "Disney world-a", a ubrzo su se pojavile informacije iz dobro obaveštenih krugova koje su nam otkrile da će zakup ovog prostora koštati dnevno oko 1,5 miliona dolara, odnosno oko 150 miliona ukupno.

Ovo još jednom pokazuje koliko je NBA ozbiljna organizacija.

Ugovor je sklopljen, NBA se "bacio" na posao, a timovi su polako krenuli da pristižu krajem prve i početkom druge nedelje jula.
(Photo by Katelyn Mulcahy/Getty Images)
Evropljani su mislili da znaju šta ih čeka pošto svakog leta prođu kroz slične situacije s reprezentacijom – život u hotelskim sobama, stalni kontakt sa saigračima, zajedništvo... Međutim po rečima Bogdanovića vidimo da su i oni iznenađeni.

"Bio sam u FIBA organizaciji, ali ovo nije ni nalik tome. Potpuno je na drugom nivou. Ovaj kompleks je neverovatan", rekao je reprezentativac Srbije.

Jedan od najboljih citata je od Nemca Morica Vagnera koji nastupa za Vašington:

"Uživam u kampu. Podseće me malo na okupljanja sa nacionalnim timom. Poslao sam video treneru koji se nalazi u Nemačkoj i on mi je odgovorio da mu sve izgleda kao košarkaški raj. I jeste, ovo je stvarno košarkaški raj".

Sa druge strane, neki američki košarkaši bili su skeptični, pogotovo oni koji nikada nisu bili na nekom FIBA takmičenju sa reprezentacijom. I to je u redu, jednostavno nisu znali šta ih očekuje. Prošlo je oko desetak dana i ono što nam stiže iz takozvanog "babla", kampa u kojem se nalazi 22 ekipe, je, malo je reći, veoma pozitivno i NBA je još jednom pokazao klasu.

"Neću da lažem, ovde vreme leti jako brzo. Toliko stvari možemo da radimo. Juče smo pecali, Kori (Džozef, prim. aut.) nas je vozio čamcem. Nisam siguran da li ima dozvolu za vožnju čamca.Toliko ljudi na jednom mestu, a svi imaju neku zanimaciju, nisu zaključani 24/7. Imamo frizere, pedikire, manikire, sve. Svako može da nađe način da provede vreme", rekao je Bogdanović.

U današnje vreme Jutjub je verovatno platforma sa najviše aktivnih korisnika, pa su se tako neki NBA košarkaši odlučili da snimaju takozvane vlogove. Momak koji prednjači je mladi bek Filadelfije Matis Tajbul.

Tajbul je do sada na svoj zvaničan kanal izbacio tri videa u kojima navijačima pokazuje kako izgleda život unutar NBA "babla".

Košarkaši se redovno testiraju, a prvih 48 sati proveli su u karantinu. Kako je to sve izgledalo pogledajte u prvom vlogu "rukija" Filadelfije. Kada su izašli iz karantinu usledilo je ono pravo – naporni treninzi, ali i druženje, počev od pecanja, pa preko stoni tenisa, tenisa i drugih zanimljivih aktivnosti.

Pecanje je sigurno glavni hobi košarkaša pošto nam svaki dan sa društvenih mreža stižu slike igrača sa svojim "peharima". Verovatno "prva faca" u "Dizni svetu" je srpski košarkaš Boban Marjanović koji se fenomenalno uklopio u ovakav sistem.

Bobi većinu vremena provodi sa Lukom Dončićem, a u prvim danima je posetio i velikog prijatelja Tobajasa Herisa. Pored Bobana tu je i Luka Dončić koji na gotovo svakom treningu oduševi nekim ludim pogotkom. Poznato je da srpski košarkaš Bogdan Bogdanović voli golf.

"Nedostaje mi golf. Ovo je bila jedina prilika da ga zaigram, pre nego što se nastavi sezona. Iskoristio sam tu priliku da ne zaboravim kako da zamahujem palicom. Bilo je dobro, mislim da sam imao 49 na devet rupa. Želeo sam da ga igram još pre pet ili šest godina, gledao sam na internetu i Instagramu. Video sam da svi mogu da igraju, ali nisam znao da je tako prokleto teško". Italijanski košarkaš Nikolo Meli vreme provodi čitajući knjigu u bazenu. Nekome baš i ne ide igranje golfa... Karis Levert se nije najbolje snašao. Srpski košarkaš Nikola Jokić kasnio je malo u "Dizni svet" jer je pre mesec dana bio pozitivan na koronavirus. Morao je da prođe kroz sve protokole i priključio se ekipi pre nekoliko dana.

Čini se da je Jokić spreman i da je u nikad boljem fizičkom stanju. To uostalom govori i ovo kucanje. Popularna igra među košarkašima je i "spajkbol". Matis Tajbul je pokazao šta košarkaši rade svako jutro pre nego što izađu iz soba. Mere temperaturu i ubacuju u sistem. Kako bi vam približio život u NBA kampu, Tajbul je snimio i drugi vlog. Jedan od najsmešnijih košarkaša je centar Majamija Majers Lenard koji je pobednik u brzom ispijanju piva, što bismo mi u Srbiji rekli – na eks. Prvi koji započeo ovaj izazov bio je bek Nju Orleans Pelikansa Džej Džej Redik. Mladi košarkaš Filadelfije 76ers Matis Tajbul je snimio i treći vlog. Ako su vam se svideli prethodni, sigurno će i ovaj. Sve ove video snimke postavili smo kako bismo vam približili kako izgleda život košarkaša u "Dizni svetu", međutim nismo spomenuli ljude koji se nalaze iza kamere i o kojima se ne priča mnogo. Tekst ne možemo da završimo, a da ne spomenemo takzovane "cinakare". NBA liga je otvorila telefonsku liniju koju košarkaši mogu da zovu kada primete neke nepravilnosti.

Prva "žrtva" cinkarenja bio je centar Dvajt Hauard kojeg su drugi primetili da ne nosi masku i odmah ga prijavili.

"Neko me je 'cinkario'", rekao je Hauard.

Iskusni centar nije jedini koji je prekršio pravila. Kako je preneo novinar Atletika Šems Čaranija, nekoliko igrača je upozoreno zbog kršenja pravila.

Podsetimo, prethodno je centar Sakramenta Rišon Holms poslat u samoizolaciju na deset dana jer je istupio izvan "balona" kako bi preuzeo dostavljenu hranu. Osim ovako nekih slučjeva, za sada u "Dizni svetu" sve protiče u najboljem redu.

Neke ekipe nisu još kompletne jer je bilo par slučajeva zaraženih koronavirusom, ali su svi ti košarkaši izolovani i nisu bili u kontaktu sa ostalima.

Narednih dana timove očekuju pripremne utakmice na kojima će pokušati da uđu u ritam pred početak nastavka NBA lige. Svaka ekipa odigraće po tri meča.

NBA liga nastavlja se 30. jula.

Narednih dana na B92.net moći ćete da čitate više o sistemu takmičenja, predstavljanju ekipa...

Do tada, pozdrav – Petar Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: