Da li je "roze Mercedes" prekršio pravila?

Ekipa Rejsing Pointa optužena je da je potpuno prekopirala bolid Mercedesa iz protekle sezone.

Izvor: Stefan Nikoliæ

Ponedeljak, 13.07.2020.

17:35

Da li je
Photo by Darko Bandic/Pool via Getty Images, Photo by Clive Mason/Getty Images

Kako smo juče preneli, ekipa Renoa uvidela je neregularnost na bolidu Rejsing Pointa i podneli su žalbu FIA, koja je momentalno usvojena i sporni delovi su uzeti za ispitivanje.

Radi se o kočionom sistemu, prednje i zadnje kočnice, koje su prema mišljenju inženjera Renoa potpuno uzeti od Mercedesa, što je po pravilniku zabranjeno, a sada ćemo pokušati da vam objasnimo šta se tu desilo. Dakle, nije nikakva tajna da je Rejsing Point uzeo kao osnovu Mercedesov prošlogodišnji bolid, neke stvari spolja deluju identično kao Mercedesov W10 bolid i zbog toga je još na testiranjima Rejsing Point dobio nadimak "Roze Mercedes".

Pravilnik Formule 1 zna da zbuni, ali zbog toga imate visokoškolovane inženjere u garažama kako vam pravilnici ne bi zadavali glavobolje, neke stvari morate da uradite sami (Listed parts), dok neke stvari smete da iskopirate od drugih timova.

I u prošlosti smo viđali vozače da "šijuniraju" druga vozila i da kasnije to koriste u svojim garažama, čak je i legendarni Niki Lauda koristio lakše metale za izradu bolida kako bi dobio na brzini.

Rejsing Point je na tim testiranjima bio neviđeno brz, brži nego ikada, a i videli smo u Štajerskoj koliko su zapravo ozbiljniji njihovi bolidi kada su mogli da se takmiče "rame uz rame" sa Red Bulom, koji je ipak jedan od boljih F1 timova. Dakle, da se vratimo na problem. Kočioni sistem spada pod "Listed parts", dakle timovi su u obavezi da te delove bolida odrade samostalno, manje-više, svaki vazdušni kanal spada pod tu listu i za to ne smete da kopirate druge.

Bubanj kočnice, spoljni otvor, krilca, sve što se nalazi u tom delu mora da bude originalno. Primera radi, Mercedes je izgled bubnja kočnice menjao čak četiri puta prethodne sezone.

Te stvari morate prilagoditi iz više uglova, aerodinamika je svakako jedna stvaka, ali morate imati i dobro hlađenje pošto su temperature kočenja pogotovo u Formuli 1 pri tim brzinama izuzetno velike, tako da delovi stradaju. Troše se.

Napravljeni su ugljeničnih vlakana, pošto su čvršće od čeličnih, ali su takođe i lakše (primer Nikija Laude) i bolje se ponašaju na visokim temperaturama. Još jedna zanimljivost, prvobitno su testirane na avionima.

Temperature moraju biti na optimalnom nivou, stanje se konstantno prati i radi se na tome da kočnice budu u opsegu radne temperature, a to se postiže zahvaljujući veličini kanala, koja je tačno proračunata.

Ukoliko je temperatura previše visoka, stvaraju se takozvane "rupe od hlađenja", kojih je 2005. bilo oko 100, a 2019. godine oko 1500, pa vam je jasno koliko je važno da se limitira oksidacija i sačuva disk u što boljem stanju.

Takođe karakteristike staza nisu uvek iste, svaka se po nečemu razlikuje, tako da i to morate uzimati u obzir kada dizajnirate delove bolida. Kako možete videti na fotografijama, Rejsing Point ima maltene identičan kočioni sistem kao Mercedes. U pravilniku stoji da kočioni diks mora biti 32mm debeo i "zategnut" na 278mm, mora biti nakačen na točak od 13 inča i kočioni disk je težak tek negde oko 1200 grama.

Postoje argumenti da su neke delove kočionog sistema oni radili sami, da to nije u potpunosti identično kao u slučaju Mercedesa, da su te vazdušne kanale radili samostalno.

Često smo mogli da vidimo da su te aerodinamičke i termodinamičke komponente predstavljale problem za manje ekipe, jednostavno je to isuviše zahtevno i zbog toga su u Rejsing Pointu potražili pomoć.

Takve stvari jednostavno ne možete iskopirati sami, morate da imate nekoga ko bi vam doneo nacrte i proračune kako biste mogli da to testirate i implementirate, pa je to dodatni problem. FIA tehnički direktori su te delove uzeli i odneli na testiranje, zajedno sa sobom su poneli i delove Mercedesovog prošlogodišnjeg bolida kako bi mogli da uporede rezultate.

Za kraj, samo pogledajte poslednju fotografiju na kojoj se vidi da je Rejsing Point koristio kočioni kanal koji stvarno deluje kao da je skinut sa Mercedesa i instaliran na njihov bolid.

Ukoliko bude kazni, verovatno će i Mercedes biti "ošamaren".

Stefan Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: