Borac, prevarant ili nešto treće?

"Nepravda negde je opasnost za pravdu bilo gde u svetu", Martin Luter King.

Izvor: Stefan Nikoliæ

Nedelja, 28.06.2020.

10:00

Borac, prevarant ili nešto treće?
Photo by Thearon W. Henderson/Getty Images

Martin Luter King jedan je od najpoznatijih boraca za ljudska prava i bio je poznat po svojim "moćnim" govorima širom SAD–a u periodu između 1955. godine i 1968. godine, kada je ubijen.

U današnjem svetu i dalje postoje borci za ljudska prava, imamo ih i u sportu, ali se generalno zbog "prljave boje novca" sve gleda sa određenom dozom sumnje, dok postoji i ona druga grupa ljudi koja i dalje veruje u dobro.

Mnogi vole da misle da je Kolin Kapernik jedan od njih, ali postavlja se pitanje – da li je to zaista tako?
Photo by Mike Ehrmann/Getty Images
Ko god prati američki fudbal, dobro zna ko je Kolin Kapernik. On je kao kvoterbek vodio San Francisko Fortinajnerse do Superboula 2013. godine, ali tamo Baltimor Rejvensi bili bolji.

Rej Luis je Rej Luis, pa čak i kada igra sa ozbiljnom povredom bicepsa. Kada na to sve dodamo Džoa Flaka koji za čitav plej-of nema niti jedan jedini bačeni intersepšn, jasno vam je da je Baltimor izuzetno teško slomiti.

Na poluvremenu je tada pevala Bijonse, a čak smo imali i nestanak struje koji je utakmicu pomerio za nekoliko sati, a malo je falilo i da je pomeri za neki drugi dan.

Nije Kapernik tada bio loš, imao je 302 bačena jarda, po jedan TD i intersepšn i imao je jedan tačdaun trčanjem, ali taj performans čak i nije glavna stvar ovoga teksta. Da se malo vratimo unazad. Kolin Kapernik je rođen 1987. godine u Milvokiju, majka mu je bila belkinja, a otac crnac što je bio veliki problem i ocu je bilo zabranjeno da viđa dete, pa ga je majka dala na usvajanje.

Rik i Tereza dugo nisu mogli da imaju decu, dva sina su im preminula odmah posle porođaja, a kako je američki sistem za usvajanje dece vrlo komplikovan ni to im dugo nije polazilo za rukom.

Sve dok nisu upoznali odbačenu petonedeljnu bebu koja je po rečima Tereze bila savršena. Rik i Tereza nisu imali težak život, "bela kragna", kako to američki narod voli da kaže, ali blagoslov deteta nisu imali i zbog toga su osećali veliku rupu u svojim životima.

Posle je Kolin dobio brata i sestru, a porodica Kapernik se seli u Kaliforniju, a baptistička crkva postaje sve važniji faktor u njihovim životima. Čisto mala digresija, Kolin danas na svom telu ima dosta tetovaža vezanih za veru.

Odrastao je kao jedino crno dete u kraju, ali je u porodici stvoren narativ da je rasa najmanje važna, što baš i nije slučaj u spoljašnjem svetu i to će mladi Kolin ubrzo i naučiti. U kući su ga zvali "Bo", po čuvenom raning beku Rejdersa Bou Džeksonu, a decu iz kraja nije mučilo pitanje zašto Bo Džekson nego zašto je boja njegove kože drugačija od boje kože njegovih roditelja.

Jasno je da mu je bilo vrlo teško već u ranom dobu, pošto deca baš umeju da budu maliciozna, ali su veći problem pravile odrasle osobe i njih je Tereza uspešno "vaspitavala" kada god bi mu nešto dobacivali sa tribina.

Kolin je igrao bejzbol, košarku i američki fudbal, igrao je na više pozicija i uz to je bio veoma dobar đak, pa je bilo jasno da ga čeka blistava budućnost da bi posle svega došao na univerzitet Nevada i tu kreće njegov uspon. Često smo mogli da čujemo priče o kvoterbeku "Volf Peka" koji podjednako dobro baca i trči i s punim pravom je u dva navrata bio imenovan za najboljeg ofanzivnog igrača i to u dva navrata, 2008. i 2010. godine.

Po okončanoj NCAA karijeri je imao više od 10.000 bačenih jardi i više od 4.000 istrčanih jardi, a tada je postavio i rekord sa 59 istrčanih tačdauna i otprilike vam je jasno sa kolikim hajpom Kapernik izlazi na draft.

Ne samo na NFL, već i na MLB draft i izabran je na oba, pa je odlučio da se posveti američkom fudbalu i odlazi u San Francisko Fortinajnerse, gde je prvu godinu presedeo na klupi i učio od iskusnog Aleksa Smita.

Ponovo malo skrećem sa teme, Aleks Smit je američki kvotebrek srpskog porekla koji je ovdašnjoj javnosti postao poznat kada je za američke medije govorio o svojim precima i tetovažama sa srpskim obeležjima. Oni malo upućeniji u NFL znaju da se era Aleksa Smita u Najnersima baš i nije slavno završila, pa je na scenu stupio Kolin Kapernik.

Kako to obično biva, prvo se uče one jednostavnije akcije kao i određeni tipovi akcija, pa je na svom četvrtom meču u NFL–u postigao svoj prvi tačdaun, a kako su njegove dobre igre bivale sve ćešće ustalio se u startnoj postavi.

U plej-ofu su pobedili Pekerse sa 45:31 i pred sobom su imali blistavu budućnost. Kapernik je istrčao 181 jard i srušio rekord velikog Majkla Vika sa najviše istrčanih jardi kao kvoterbek.

U finalu konferencije bili su bolji od Atlanta Falkonsa, da bismo onda došli do pomenutog Superboula sa Baltimorom, a Kapernik postaje sve bolji i bolji. Usledile su dve sezone sa 3.000 i više jardi u kojima je imao 40 tačdauna i 18 intersepšna i istakao se kao vođa.

Njegove odluke su dovedene u pitanje, jer elitni kvoterbek ne bi smeo toliko da greši.Nije samo Kapernik kriv, nije uvek kvoterbek kriv kod intersepšna i to je veoma važna stvar, pored svega toga, imao je i veliki broj povreda. Sada dolazimo do te sporne 2016. godine. Kolin Kapernik iza sebe ima tri operacije i još dve koje bi mogle uskoro da se dese, vidno je izgubio na kilaži, mišićni tonus je opao i njegove igre bivale su sve lošije i lošije.

27. avgusta je odlučio da sedne tokom intoniranja himne Sjedinjenih Američkih Država, u znak borbe protiv rasizma koji je u SAD ukorenjen. Ubrzo je od bivšeg NFL igrača dobio savet da ne sedi, već da klekne, kao što su to ranije činili neki drugi sportisti.

Džek Džonson, Džesi Ovens, Džeki Robinson, Artur Eš, Tomi Smit, Džon Karlos, Grent Hil, u Evropi Mario Baloteli... Spisak je dug. Muhamed Ali je takođe na ovoj listi, radi se o čoveku koji je bio uhapšen 1966. godine jer je odbio da ide u rat u Vijetnam.

Ali je smatrao da SAD nema šta da traži u toj azijskoj zemlji i ubrzo je optužen u javnosti kao neko ko ne voli svoju zemlju. Moramo da se vratimo godinama unazad i da se prisetimo kada je Ali bacio zlatnu medalju u reku jer u Kentakiju nisu hteli da ga usluže zbog njegove boje kože.

Mahmud Abdul Rauf je protestovao zbog represije i rasizma i maltene je oteran iz NBA lige sredinom devedesetih godina prošlog veka, iako je bio "Ol Star" igrač.
Photo by Joe Robbins/Getty Images
Kolin je donirao milion dolara, a ispostavilo se da nije imao mnogo prijatelja u javnosti, kao što ih sada ima. Lebron Džejms se tada nije oglašavao, dok je sada jedan od najglasnijih.

Ono što je takođe interesantno je komentar komesara Rodžera Gudela, koji je rekao da ne deli Kolinovo mišljenje u potpunosti, ali da borbu za bolje sutra apsolutno podržava.

Raširila se ova priča o klečanju tokom intoniranja himne i Kolin je dobio sledbenike, kao i ponekog protivnika i svoj poslednji meč odigrao je u januaru 2017. godine.

U ovoj sezoni je San Francisko sa njim imao tek jednu pobedu na 11 odigranih utakmica, ali je popravio neke stvario i imao 16 bačenih tačdauna i 4 intersepšna, međutim, Najnersi nisu bili previše zadovoljni.
Photo by Ezra Shaw/Getty Images
Ironično ili ne, Kaperniku je ugovor sa San Franciskom istekao, odbio je da potpiše novi jer mu se nisu dopali finansijski uslovi, kao i pozicija u timu jer je smatrao da zaslužuje mesto startera, dok Najnersi nisu tako mislili.

Na startu letnje pijace, uvidelo se da timovi nisu previše zainteresovani za usluge Kolina Kapernika, Sijetl Sihoksi su ga pozvali na kamp i bili zadovoljni onim što su videli, ali Kapernik nije bio zadovoljan ponudom.

"On je verovatno starter u ovoj ligi, ali u nekom drugom timu. Mi imamo Rasela Vilsona", tada je rekao trener Sihoksa, Pit Kerol.

Potom se pojavio i Baltimor, koji je želeo Kapernika u svom timu u vidu zamene za Džoa Flaka, ali je Kolin i to odbio, postoje priče da su ga tražili još neki timovi, ali da je sve to Kolin odbio i onda dolazi tužba.
Photo by Thearon W. Henderson/Getty Images
Kolin Kapernik je smatrao da je iz lige eliminisan zbog svojih protesta i spremao je tužbu, koja je i zvanično podneta u oktobru 2017. godine.

Mahmud Abdul Rauf je maltene oteran iz NBA lige, da nije bilo košarke u Evropi ne bi ni imao izvor prihoda. Kolin nije imao tu sreću da bude kvoterbek u Evropi, ali zato jeste imao neke druge stvari.

Tužba protiv NFL–a je bila uspešna, pošto je došlo do nagodbe između zastupnika Kolina Kapernika i zastupnika lige, pa je finansijski dobro prošao, pa iako nema zvaničnih informacija zbog ugovora o poverljivosti veruje se da je dobio između 40 i 100 miliona dolara.

Kompanija "Najki" je 2018. godine napravila reklamu sa Kolinom Kapernikom u glavnoj ulozi posle koje su brojne NBA zvezde počele da mu pružaju podršku, zvezde poput Lebrona Džejmsa, što nije mala stvar. Ono što Muhamed Ali, Mahmud Abdul Rauf i mnogi drugi nisu imali, Kolin Kapernik je dobio – novu šansu i to iznova i iznova.

Sijetl se javljao prilično često kako bi naparvio dogovor sa Kapernikom, javljala se Karolina, Arizona, Atlanta, bilo je kampova, organizovanih treninga, a bila je i bizarna situcija nedavno kada je Kapernik otkazao trening.

Njegova borba za rasnu ravnopravnost nije lažna, on se stvarno tako oseća i iskreno želi da tako nešto promeni. Mnogi muzički bendovi poput NWA ili Rage against the machine, koji su pre više od dve decenije ukazivali na tako nešto.

Policijska brutalnost nije naivna stvar, nigde, a pogotovo kada se u čitavu situaciju stvori rasna netrpeljivost. Definitivno je postojalo nešto oko angažovanja Kolina Kapernika u NFL–u, deluje kao da je stvarno bilo neke zavere da mu određeni timovi ne daju ugovor, ali to ne eliminiše ostale pozive na kampove.

Kolin Kapernik je do sada imao više prilika da postane NFL igrač, ali mu uslovi nisu odgovarali. Postoji određeni narativ u SAD koji kaže da Kapernikova borba za ljudska prava ima veću težinu ukoliko je on "nepoželjan" u NFL.

Da nije bilo tako, Najki se nikada ne bi javio, a mnogi ga sportisti ne bi podržali kao što su bili nemi kada je ispao incident između Kine i Hong Konga.

Kolinova borba za ljudska prava definitivno zaslužuje pažnju, jer nije jedini, on je samo bio najglasniji. Možda se neke stvari ne slažu, ali priznajte, svi ste čuli za slučaj Kolina Kapernika.

Stefan Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: