Ostrvska posla: Titula u Liverpulu, bitka za Evropu i velika borba za opstanak

Najbolji evropski fudbal se vratio.

Izvor: Marko Ðinðiæ

Utorak, 16.06.2020.

11:00

Ostrvska posla: Titula u Liverpulu, bitka za Evropu i velika borba za opstanak
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Posle tri meseca pauze, vraća se Premijer liga.

Za početak nas očekuju dve zaostale utakmice 28. kola, koje su odložene dan pre nego što je proglašena pandemija koronavirusa, a zatim se od petka regularno nastavlja prvenstvo, utakmicama 29. kola.

Liga se nastavlja i u drugačijim terminima, pošto ćemo imati večernje termine od 20:00, 20:30, 20:45, 21:00 i 21:15.

Subotom će se standardno igrati u 13:30, 16:00 i 18:30, kao i nedeljom od 13:00, 15:00 i 17:15.

Borba za titulu je rešena, ali je borba za evropska mesta, kao i za ispadanje, veoma otvorena.

Da se podsetimo gde smo stali i šta nas čeka.

Liverpul je konačno šampion

Navijači Liverpula su verovatno bili u najvećem strahu od otkazivanja sezone.

Posle ovako istorijske sezone, da se sve prekine i poništi, jednostavno ne bi bilo fer prema "Redsima", koji čekaju titulu duže nego što je Penelopa čekala Odiseja da se vrati.

29 utakmica, 27 pobeda, jedna nerešena i jedan poraz, za ukupno 82 boda i 24 više od Mančester sitija, koji ima i utakmicu manje.

Upravo će Mančester siti otvoriti nastavak sezone sa Arsenalom i ako izgube u toj utakmici, a Liverpul savlada Everton, "Redsi" će već u prvom kolu posle nastavka osvojiti titulu.

Ako se to ne desi, a malo je verovatno da Arsenal slavi na "Etihadu" posle nekoliko godina, Liverpul mora da sačeka sledeće kolo i titulu "overi" na "Enfildu".

Jednostavno, izdominirali su ove sezone i zasluženo titula ide u vitrine, koje su pune raznih drugih trofeja, a sada će tamo stići i ovaj jedan koji fali.

Mančester siti imao je slabiju sezonu u odnosu na prethodne dve, gde su ukupno osvojili 198 bodova i Gvardiola može biti zadovoljan šta je uradio sa "Građanima" u svom mandatu.

Njima ostaje nedosanjani san, Liga šampiona.

Liga šampiona

Kad smo već kod Lige šampiona i tu će se voditi borba verovatno do poslednjeg kola. Lester kao trećeplasirani ne bi trebalo da ispusti svoje mesto koje vodi u najelitnije takmičenje, s obzirom da imaju osam bodova više od petoplasiranog tima.

Na četvrtoj poziciji je Čelsi, kojem su sa Frenkom Lampardom pred početak sezone predviđali osmo mesto i lošu sezonu sa klincima, a Frenki vodi u trci za odlazak u LŠ i stigao je do nokaut faze iste.

Samo tri boda manje ima vaskrsli Mančester junajted, koji je prvi favorit za osvajanje Lige Evrope. Junajted se razigrao pred pauzu i da se sezona nije prekidala, možda bi i prestigli Čelsi.

Murinjo i Totenhem vrebaju sa četiri boda manje od Junajteda i sedam od Čelsija, i ako to deluje daleko, nikada ne treba otpisivati ekipu koju vodi Portugalac, jer lako može da naniže pet pobeda sa po 1:0 i da se jedno jutro probudi sa bodom zaostatka od četvrtoplasirane ekipe.

Nije baš realno da Vulverhempton i Šefild junajted budu u trci za LŠ, ali kao što je jednom Kevin Garnet rekao: 'Ništa nije nemoguće', pa nećemo isključiti neko englesko čudo, bajku, romantiku, kako god već oni na Ostrvu vole da zovu takve situacije.

Liga Evrope

Opet, Čelsi, Mančester junajted i Totenhem vode u toj trci ispred pomenutih "Vukova" i Šefilda.

Trojac će se boriti za LŠ, a ko bude za dlaku loš za LŠ, taj će završiti u LE. Bodovna razlika oko mesta koje vodi u Ligu Evrope nije velika i tu već Vulvsi i Šefild mogu da iznenade, a slobodno možemo da spomenemo i Arsenal, koji je na četiri boda od tog mesta.

Neće "Tobdžije" odustati, a ako se ne plasiraju u Ligu Evrope, to će biti prva sezona posle 26 godina bez Evrope.

Možda će navijači sada staviti natpise: "Vengeru vrati se, sve ti je oprošteno".

Dva mesta su u opticaju i biće veoma zanimljivo.

Sredina tabele

Za sada deluje da su Barnli, Kristal Palas i Everton sigurni od ispadanja i da će završiti na sredini.

Everton sa Karlom Anćelotijem na klupi i novcem koji je potrošen trebalo bi da se bori za Evropu, ali loš prvi deo sezone im je presudio i još jedna sezona je bačena u vetar.

Palas je previše kvalitetan da bi uopšte bio u priči za opstanak, a nedovoljno kvalitetan da bi bio u priči za Evropu i deluje kao da su oni neki novi Stouk Premijer lige.

Ni gore ni dole.

Šon Dajš dok radi kako radi sa Barnlijem, neće ispasti iz lige, osim ako se ne desi neko čudo.

Praktično su se "isčupali" i Njukasl, koji će uložiti veliki novac naredne sezone i prema pisanjima engleskih tabloida dovesti pola Evrope, kao i Sautempton, kojeg smo prežalili posle 9:0 protiv Lestera, a oni su se uzdigli, kao da su se Tadić, Mane i Pele vratili u klub.

U ovu kategoriju moramo dodati i Vest Hem jer je jednostavno nezamislivo da oni ispadnu iz lige, sa stadionom od 80.000 mesta i budžetom većim nego što imaju svi francuski timovi zajedno, osim PSŽ-a.

Ispadanje

Norič je ušao, video malo elite, Puki i Kantvel su verovatno obezbedili sebi dobre ugovore u nekom boljem klubu naredne sezone i to je otprilike to što se tiče simpatičnih "Kanarinaca".

Idu nazad u Čempionšip, pa će se možda vratiti sledeće sezone.

Naredne tri ekipe su izjednačene.

Vest Hem, Votford i Bornmut sa po 27, dok ispod njih Aston Vila ima 25.

Kao što je pomenuto, Vest Hem bi trebalo da odradi svoj posao i ostane u Premijer ligi jer su jednostavno duplo kvalitetniji od Vile i Bornmuta, dok je probuđeni Votford pobegao iz zone ispadanja i ima dobre šanse da ostane u ligi.

Jedini su pobedili Liverpul i ako nastave sa dobrim igrama kao i pre pauze, opstanak je lak posao.

Ostaju Vila i Bornmut. Vila je potrošila mnogo novca, ali nisu uigrani i nemaju pravu ideju kako i šta raditi.

Kod kuće nešto i igraju, dok su u gostima užasni i to je najveći problem, isto kao i kod Bornmuta, s obzirom da ekipa Edija Haua ostaje u ligi i to na sredini tabele godinama, zahvaljujući sjajnim igrama na svom stadionu.

Ove sezone jačim timovima nisu ni pripretili ni u jednoj utakmici i zato su u zoni ispadanja.

Tu je još i Brajton, koji je ispred sa 29 bodova.

Nezahvalno je bilo šta prognozirati, ali sigurno je da će borba za opstanak biti zanimljivija nego ikada.

Uživo na B92.net

Već u petak možete pratiti uživo putem našeg Lajv bloga utakmicu između Totenhema i Mančester junajteda.

Premijer liga, 28. kolo

Sreda

19:00 Aston Vila – Šefild junajted
21:15 Mančester siti – Arsenal

30. kolo

Petak

19:00 Norič – Sautempton
21:15 Totenhem – Mančester junajted

Subota

13:30 Votford – Lester
16:00 Brajton – Arsenal
18:30 Vest Hem – Vulverhempton
20:45 Bornmut – Kristal Palas

Nedelja

15:00 Njukasl – Šefild junajted
17:15 Aston Vila – Čelsi
20:00 Everton – Liverpul
21:00 Mančester siti – Barnli
Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: