"Američka istorija je laž – u knjigama smo gledali kako crnci vise sa drveća, zar opet?"

Greg Popovič, američki košarkaški trener, obratio se javnosti povodom protesta širom Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: LN

Nedelja, 07.06.2020.

09:20

Photo by Rob Carr/Getty Images

Trener San Antonio Sparsa u poslednje vreme ponovo kritikuje predsednika SAD Donalda Trampa, sada još više zbog protesta zbog kojih gori Amerika.

Amerikanci su već više od nedelju dana na ulicama povodom borbe protiv rasizma i policijske brutalnosti, nakon ubistva Džordža Flojda.

Popovič, osvajač pet šampionskih prstena sa Sparsima, veruje da je njegova zemlja u problemu.

"Na čudan, pomalo kontradiktoran način, mislim da je najbolja metoda za edukaciju tokom nedavne tragedije bila pogledati policajca u lice (tokom smrti Flojda). Da bi belci videli koliko je izlgedao svakodnevno, opušteno i nonšalantno da je stavio svoju levu ruku u džep i zavrteo kolenom kako bi tu osobu naučio neku lekciju – i to je, u njegovoj glavi, bila njegova dužnost"
, izjavio je Popovič.

Podsetimo, policajac Derik Šovin je kolenom pritisnuo vrat Džorda Flojda i držao ga na njemu 8 minuta i 46 sekundi, dok se Amerikanac crne puti sve vreme žalio "da ne može da diše".

"Ne znam... Mislim da me je sramota kao belca da znam da to može da se desi. Da bukvalno gledam linčovanje. Svi smo videli knjige u kojima možete videti crnce kako vise obešeni sa drveća. I to vas zapanji, ali sada se to ponovo dešava. Nikada nisam verovao da ću to videti svojim očima, u realnosti", nastavio je Popovič.

On je kritikovao celokupnu istoriju Sjedinjenih Američkih Država, te pozvao belce da zajedno iskorene rasizam.

"Moramo to da uradimo. Crnci nose ovaj teret već 400 godina. Jedini razlog zbog kojeg je naša nacija napravila progres koji jeste je zbog upornosti, strpljenja i truda crnih ljudi. Istorija naše nacije, od samog početka, je na mnogo načina laž - i mi do dan danas, uglavnom što se tiče crnaca i 'obojenih' ljudi, pokušavamo da učinimo da ta laž postane istina kako više ne bi bila laž. U tim pravima i privilegijama uživaju i 'obojeni' ljudi, kao i mi. Tako da to moramo da budemo mi, da budemo ti koji će reći šta moraju, koji će reći istinu bez obzira na posledice. Moramo da kažemo nešto. Ne smemo ništa da prećutimo", zaključio je Popovič.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

169 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: