Grom čija munja nije potpuno bljesnula

Povrede – sastavni deo svakog sporta i razlog zbog kojeg Huan Martin del Potro neće ostaći upamćen kako jedan od najvećih.

Izvor: Luka Nikoliæ

Četvrtak, 21.05.2020.

17:00

Grom čija munja nije potpuno bljesnula
Photo by Cameron Spencer/Getty Images

Iako često nije bio glavna tema "belog sporta", "Div iz Tandila" mogao je da ostavi mnogo veći trag.

Tridesetjednogodišnji Delpo je profesionalnu karijeru otpočeo 2005. godine i do sada je zaradio nešto preko 25 miliona dolara, usput osvojivši 22 ATP titule.

Bio je treći teniser sveta, najskorije u avgustu 2018. godine, a 2009. je napravio najveći uspeh karijere trijumfom nad Rodžerom Federerom na US openu.

Sa Argentinom je postao šampion sveta 2016. godine, nedavno je upisao prvi Masters, a polufinala Grend slem turnira igrao je triput – jednom na Vimbldonu i dvaput na Rolan Garosu.

Takođe, posle pobede nad Novakom Đokovićem u Rio de Žaneiru u prvom kolu Olimpijskih igara uspeo je da dođe do srebrne medalje, "bronzan" je bio u Londonu četiri godine ranije.

I pored svega toga, Huan Martin del Potro ima za čime da žali. Mišljenje mnogih stručnjaka je da je ovaj argentinski teniser mogao da tokom karijere ostvari mnogo više nego što jeste, a razlog je poprilično jednostavan – povrede.

Delpo je visok 198 centimetara i poseduje zavidno kretanje za svoju građu. Servis mu je izuzetno ubojit, a poseduje forhend koji se poredi sa najboljim svih vremena.

Problem mu je, ako se držimo osnovnih udaraca, donekle pravio bekhend, ali on je pod normalnim okolnostima bio u najmanju ruku pristojan za vrhunskog tenisera.

Veći problem od tog je taj što okolnosti uglavnom nisu bile normalne, pa je Delpo nekoliko godina bukvalno morao da igra isključivo slajs bekhende.

Tu prednost koristili su njegovi rivali do maksimuma, a ona je prouzrokovana povredom ručnog zgloba koji nije jenjavao.

"Kada sam se vratio tenisu 2016. igrao sam samo slajs bekhend, nisam mogao da ga igram dvoručno. To nije bila moja igra, nisam se osećao dobro", rekao je Del Potro u nedavnom razgovoru sa Manuom Đinobilijem.

Delpo je bio na "ivici" u tim trenucima, a u istom razgovoru je priznao da mu je meč protiv Đokovića na Igrama u Riju ulio nadu da ponovo može da se vrati u vrh.

To je uspeo 2018, krajem koje je došao do trećeg mesta na svetu. Iste godine je upisao prvu Masters titulu, pobedom nad Federerom u Indijan Velsu, došao do finala US opena gde ga je sačekao Đoković...
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Povrede su ga i dalje mučile, ali sve je bilo koliko-toliko dobro do sredine 2019. godine, kada je Felisijanu Lopesu morao da preda meč u Kvinsu.

Delpo je nedugo zatim podvrgnut operaciji kolena, sa kojim je imao velike probleme tokom karijere – i do suspenzije sezone u martu ove godine nije odigrao nijedan meč.

"Stvarno želim da nastavim da igram, ali realnost kaže da je to dosta teško", izjavio je nedavno Delpo, usput suptilno najavivši kraj karijere.

"Doktori su me ohrabrili da ću moći ponovo da igram na najvišem nivou, ali sve postaje veoma teško kada jednostavno ne vidim progres posle dosta vremena. Imao sam mnogo uspona i padova tokom karijere i trenutna situacija je komplikovana".


Jasno je da ukoliko se Huan Martin povuče sa "samo" 31 godinom moći će da kaže da je iza sebe imao uspešnu karijeru.

Ali, mogao je više, a to je naglasio na samom početku, kada je imao 21 godinu, na terenima Flašing Medouza.

Njegov rival tog dana Rodžer Federer je izjavio da je taj meč "nešto zbog čega ima može da žali". Štaviše, Rodžer je u karijeri osvojio 20 Grend slem titula, ali od te 2009. "samo" još pet. Prethodno ukupno pet na US openu, a od tog meča – nijednu.

"Šteta što nisam pobedio 2009. Voleo bih da mogu da ponovim taj meč, ali Huan Martin je tada pokazao da je veliki šampion, a poslednjih deset godina mi je bilo sve teže od tada. Imao sam šanse, možda i nešto za čime imam da žalim", izjavio je jednom prilikom Federer.

Švajcarac nije jedini koji je Delpa nazvao "velikim šampionom", iako Argentinac to nikada nije uspeo da potvrdi rezultatima.

Jeste svojom borbenošću, kvalitetom i poštovanjem koje su mu ukazivali najveći igrači "belog sporta", ali, jednostavno, velikih titula je bilo premalo.

O Delpovom kvalitetu i neostvarenom potencijalu nedavno je pričao i Toni Nadal, stric i bivši trener jednog od najveći tenisera svih vremena.

Toni je istakao da je sama pojava Del Potra na Turu predstavljala problem, dok je istakao da je on "imao praktično sve" što je potrebno u arsenalu vrhunskog tenisera.

"Del Potro koji je osvojio US open i koji je bio finalista na Završnom turniru je mogao da bude među najboljima dosta dugo. Ipak, nije imao sreće i da nije bio povređen osvojio bi mnogo titula", izjavio je Toni Nadal.
Photo by Adam Pretty/Getty Images
Pitanje koje se retko postavlja, a koje zanima sve iskrene ljubitelje tenisa i navijača Huana Martina del Potra, je to šta će sa njim biti.

Ima 31 godinu, što po modernim teniskim i sportskim standardima nije uopšte puno (Federer sa 38 konkuriše za Grend slem titule).

Delpu je prekid sezone zbog pandemije koronavirusa možda došao u dobrom trenutku, jer je dobio dodatno vreme da zaceli povrede, ali u prošlosti se pokazalo da njegovim problemima vreme nije jedini saveznik koji je potreban.

Za one koje interesuje njegov privatni život, nedavno je raskinuo jednoipogodišnju vezu sa argentinskim modelom Sofijom Himenes.

Ostaje nada da će Delpo moći da se pokaže u pravom svetlu barem još sezonu ili dve. Istina je da tenis dobija neke nove zvezde koje pokazuju raskonšni talenat, ali povratak Del Potra i posrnulog saborca Endija Marija daleko od toga da bi škodio.

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: