Noćne more obruča

Profesori na kursu letenja.

Izvor: Marko Ðinðiæ

Utorak, 21.04.2020.

20:30

Noćne more obruča
Mandatory Credit: Jed Jacobsohn /Allsport

Do sada je u istoriji NBA lige 25 košarkaša krunisano za „kralja zakucavanja“.

Prvo takmičenje u zakucavanjima održano je 1977. godine, kada je učestvovalo čak 22 igrača, među kojima su bili i Karim Abdul Džabar, Dejvid Tompson, Aleks Ingliš, Džordž Džervin, Mozes Meloun i mnogi drugi, a pobednik je bio Darnel Hilman, koji je imao nadimak „Doktor za zakucavanja“.

Naravno, format je bio drugačiji, pa se finalni duel odigrao na poluvremenu pete utakmice NBA finala. Sedam godina kasnije, takmičenje je nastalo u formatu kakav danas znamo i 1984. godine Leri Nens bio je prvi krunisani kralj zakucavanja u ovom formatu, pobedivši legendarnog Džulijusa Ervinga. Naredni pobednik bio je Dominik Vilkins, zatim je Spad Veb oduševio ceo svet, pošto je plejmejker visok „samo“ 170 centimetara, a onda je Džordan vezao dve pobede i vodio neverovatne borbe sa Vilkinsom.

Velika imena osvajala su ovo takmičenje, uključujući Kobija Brajanta, ali i neki igrači koji nisu ostali zapamćeni u istoriji lige.

Tako smo imali Brenta Berija, belca koji je u gornjem delu trenerke zakucao skoro sa linije za slobodna bacanja, Ajzeu Rajdera, Freda Džonsa i na primer Džeremija Evansa, koji sada igra za Himki.

Takmičenje nije održano 1998. i 1999. godine.

Pored Vilkinsa, Džordana, Lavina i Ričardsona, dva puta je takmičenje osvajao i Herold Majner, dok je Nejt Robinson jedini koji je tri puta osvajao takmičenje. U ovom tekstu uzećemo u obzir više zakucavanja u igri i košarkaše koji su bili najbolji u tom segmentu, ali naravno da je i takmičenje dodatni bonus.

Svi volimo sjajna zakucavanja i šou kakav je NBA liga uvek je imao barem nekoliko igrača koji svako veče svojim zakucavanjima oduševljavaju gledaoce.

Na listi će se naći 12 košarkaša koji su najbolji „kucači“ u istoriji lige, kada se sve uzme u obzir.

Nejt Robinson

Kao što je i spomenuto, jedini koji je tri puta osvajao takmičenje u zakucavanjima.

Bivši košarkaš Niksa, Seltiksa, Bulsa, Tandera, Voriorsa, Nagetsa, Klipersa, Pelikansa i Hapoela iz Tel Aviva, znao je da oduševi i zakucavanjima u igri.

Na početku karijere bio je izuzetno eksplozivan igrač i konstantno je „napadao“ obruč.

Pamtiće se njegove blokade Šekilu O’Nilu, Jao Mingu i Lebronu Džejmsu, što je fascinantno za igrača visokog 175 centimetara.

Za razliku od 5 centimetara nižeg Spada Veba, redovno je zakucavao u igri, a kasnije u karijeri se više oslanjao na šut i manje ulazio u reket.

Dejvid Tompson

Legendarni „Skajvoker“.

„Nebeski hodač“ u karijeri je igrao za Denver Nagetse i Sijetl Supersonikse i jedan je od šestorice igrača koji su postigli 70 ili više poena na jednoj utakmici.

Četvorostruki Ol-star je pionir atraktivnih zakucavanja i prvi je koji je pokušao da zakuca sa linije za slobodna bacanja.

On je Majkl Džordan, Lebron Džejms, Kobi Brajant i Trejsi Megrejdi u jednom čoveku“, rekao je MVP finala iz 1977. godine, Bil Volton.

Eron Gordon

Čovek koji je seo u vazduhu.

Duel sa Zekom Lavinom na takmičenju u zakucavanjima bio je jedan od najboljih, ako ne i najbolji duel ikada.

Mnogi smatraju da je „pokraden“, i to dva puta, pošto nije došao do titule ni ove godine.

Učestvovao je tri puta na takmičenju u zakucavanjima i svaki put je imao fantastična zakucavanja.

U igri često zna da oduševi kada je sam u kontri, pošto smo nekoliko puta videli „vetrenjače“ i 360, a odličan je i u zakucavanjima posle ofanzivnog skoka, popularni „putbek“.

Zek Lavin

Gde je Gordon, tu je i Lavin.

Dvostruki osvajač takmičenja u zakucavanjima, zakucao je „vetrenjaču“ sa linije za slobodna bacanja i izveo je još nekoliko neverovatnih kucanja, što se do skoro činilo nemogućim.

U igri je imao nekoliko ozbiljnih postera i stvorio je takvu sliku o sebi, da se defanzivci sklanjaju kada Lavin krene ka obruču.

Pored toga, odlično igra u Bulsima i najbolji je strelac ekipe.

Džerald Grin

Čovek koji je izgubio prst zbog zakucavanja.

U šestom razredu osnovne škole prilikom zakucavanja prsten na desnoj ruci se zakačio za prsten na obruču i Grin je ostao bez prsta, koji mu je amputiran.

Zbog toga nije odustao od svoje najveće ljubavi i osvojio je takmičenje u srednjoj školi i u NBA ligi 2007. godine, dok je godinu dana kasnije završio na drugom mestu, kada je ugasio svećicu na obruču prilikom zakucavanja.

Pamtiće se zakucavanje u dresu Nju Džerzi Netsa, kada je uradio „vetrenjaču“ prilikom lob pasa, u visu.

Eksplozivnost je izgubio godinama i prilagodio se današnjoj košarci, pa je uglavnom u Hjustonu bio 3&D igrač.

Džejson Ričardson

Dvostruki osvajač takmičenja u zakucavanjima, izveo je nekoliko neverovatnih zakucavanja na tim takmičenjima.

U najlepšem dresu Golden Stejt Voriorsa u istoriji franšize, Džej Rič je skrenuo pažnju na sebe i u tom segmentu bio novi Vins Karter.

Imao je i nekoliko postera u igri koji će se pamtiti.

Nekadašnji peti pik na draftu igrao je za Voriorse, Medžik, Bobketse, Sanse i Seventisikserse.

Klajd Dreksler

Klajd „Glajd“ Dreksler dobio je nadimak jer je „klizio“ kroz vazduh.

„Glajd“ je možda i najelegantije zakucavao od svih košarkaša na listi.

Šampion iz 1995. godine sa Hjuston Roketsima nije osvojio takmičenje u zakucavanjima, ali je imao toliko dobrih zakucavanja u igri, da uglavnom svima prvo padnu na pamet zakucavanja kada se spomene Dreksler.

Član Drim Tima iz 1992. godine u karijeri je nastupao za Portland Trejl Blejzerse 12 godina i tri sezone za Hjuston, gde je bio trener od 1998. do 2000. godine, a danas radi kao komentator na utakmicama „Raketa“.

Šon Kemp

Moja ideja je bila da zakucam preko svakog igrača u ligi“.

Šon Trevis Kemp, visok 208 centimetara i težak 108 kilograma, „leteo“ je i nemilosrdno zakucavao.

Dobro ga je zapamtio Alison Lister, kojeg je stavio na možda i najčuveniji poster svih vremena.

U karijeri je nastupao za Supersonikse, Kavalirse, Medžik i Trejl Blejzerse.

Bio je Ol-star šest puta i igrao je jedno finale, gde je poražen od Majkla Džordana i Čikago Bulsa.

Posle samo nekoliko godina i sjajnih partija u ligi, previše se ugojio i trejdovan je, a kasnije su samo timovi želeli da ga otarase.

Potrošio je skoro sav novac, zbog čega je prodavao marihuanu i uhapšen je jer mu je policija našla količinu marihuane u kolima, kokain i pištolj.

Pokušao je da se vrati u NBA 2006. godine, ali nije uspeo, a 2008. je igrao tri utakmice u Italiji, posle čega je otpušten.

Šon Kemp ima petnaestoro dece!

Džulijus Irving

Doktor Džej.

Kada je izveo onaj neverovatan potez i položio iza table, Medžik Džonson je gledao u neverici i rekao jednom od svojih saigrača: „Hajde da ga pitamo da to učini opet!“

Protiv Lejkersa je izveo i svoje čuveno zakucavanje u finalu NBA lige, a skoro svi su se ugledali upravo na njega.

Čuveno Džordanovo zakucavanje je originalno Irvingovo, a pre njega su po zakucavanjima bili poznati samo centri.

Doktor i Tompson promenili su NBA i bitni su i za nastanak NBA lige koju danas znamo.

Sa Filadelfijom je osvojio prsten 1983. godine, dok je pre toga nastupao za Bruklin Netse i Virdžiniju.

Dominik Vilkins

„The Human highlight film“.

Svako veče kada izađe na parket, znate da ćete od njega videti nešto spektakularno, a to su uglavnom bila zakucavanja, kojima je ostavljao bez reči sve koji su gledali utakmicu, pa čak i protivničke igrače, koji su skakali sa klupe kada Vilkins izvede svoju magiju.

Bio je dobar prijatelj sa Majklom Džordanom, sa kojim je stvorio rivalstvo na parketu, koje nas je častilo i čuvenim takmičenjima u zakucavanjima.

Krilni košarkaš rođen u Parizu igrao je za Atlanta Hokse, Kliperse, Seltikse, Sparse, Panatinaikos, Fortitudo Bolonju i Orlando Medžik.

Jedini je koji je u potpunosti uspeo da se vrati posle kidanja prednjih ukrštenih ligamenata.

To ga nije omelo da bude onaj stari.

Bio je devet puta Ol-star i osvojio je Evroligu 1996. godine, gde je bio i MVP.

Majkl Džordan

Nijedna lista ne može da prođe bez najvećeg.

Čovek koji je lebdeo u vazduhu i stavljao na poster svakog ko mu se našao na putu.

Imao je toliko spektakularnih zakucavanja u igri i nikom nije ostao dužan.

Dikembe Mutombo mu je tokom Ol-star meča rekao da nikada nije zakucao preko njega i da nikada neće to učiniti, a to je bila velika greška centra iz Konga, pošto je Džordan već na sledećem susretu zakucao preko Mutomba i pokazao mu njegov čuveni prst.

Hiljade i hiljade reči ne bi bilo dovoljno da opišemo šta je sve Džordan uradio za košarku.

Ali, u ovoj kategoriji postoji jedan bolji...

Vins Karter

Jednostavno je nedodirljiv kada su zakucavanja u pitanju.

Najbolji momenti sa takmičenja 2000. godine nikada neće dosaditi i to će zauvek ostati najlegendarnije takmičenje, uz svako poštovanje Lavinu i Gordonu.

Ne postoji zakucavanje koje Karter nije izveo u igri u svojoj dugoj karijeri.

Jedini igrač koji je igrao u četiri dekade igrao je u karijeri protiv ili sa više 50% igrača koji su ikada igrali u NBA ligi, od kada je ona nastala spajanjem sa ABA 1976. godine.

Uživajte u 100 najboljih zakucavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: