Idealnih 11 – najbolji stranci u istoriji Crvene zvezde

Najbolji tim sastavljen od stranih igrača koji su nastupali u Crvenoj zvezdi.

Izvor: Marko Ðinðiæ

Petak, 10.04.2020.

16:00

Idealnih 11 – najbolji stranci u istoriji Crvene zvezde
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Spremili smo vam dva teksta o najboljim strancima u Crvenoj zvezdi i Partizanu, a crno-belo izdanje na sajtu B92.net čitaćete u subotu.

Za početak, u tekstu neće biti uračunati igrači iz bivše SFRJ, s obzirom da je to malo osetljivija tema i ovde ćemo se baviti samo sportom, tačnije fudbalom.

U Crvenoj zvezdi su u poslednji 30 godina igrali fudbaleri iz Argentine, Australije, Brazila, Azerbejdžana, Gane, Kolumbije, Ekvadora, Švedske, Liberije, Nigerije, Japana, Perua, Kanade, Hondurasa, Holandije, Rumunije, Španije, Kameruna, Južnoafričke republike, Trinidada i Tobaga i Bugarske.

Sa liste ćemo izuzeti i Miloša Degeneka, reprezentativca Australije poreklom iz Srbije, Marka Marina, nemačkog fudbalera sa srpskim poreklom, Branimira Subašića, nekadašnjeg reprezentativca Azerbejdžena koji je Srbin i Bojana Đorđića, nekadašnjeg švedskog fudbalera.

Međutim, i pored toga, nemamo izbora i moramo na listu da stavimo sadašnjeg kapitena Crvene zvezde.

Golman

Milan Borjan

Kapiten Crvene zvezde se mora naći na ovoj listi.

Crvena zvezda, za razliku od najvećeg rivala, nikada nije imala golmana, van bivše SFRJ.

Borjan je reprezentativac Kanade i za potrebe ovog teksta može se smatrati stranim igračem u redovima Crvene zvezde.

Golman iz Knina, rođen je 23. oktobra 1987. godine i sa fudbalom je počeo u lokalnoj Dinari, gde je prvobitno bio napadač.

Otac ga je nagovorio da postane golman, što je on prihvatio i u toj ulozi se oprobao u beogradskom Radničkom, gde je 1995. počeo da trenira, kada je njegova porodica izbegla u glavni grad Srbije zbog rata.

2000. godine preselio se u Kanadu i sa fudbalom je nastavio u Maunt Hamiltonu, a sa 16 godina prešao je u Boku Juniors, gde je bio član omladinaca.

Kasnije je nastupao i za River Plejt i Nasional iz Montevidea, dok je profesionalnu karijeru započeo u Kilmesu 2008. godine, ali u argentinskoj ekipi nije uspeo da se izbori za šansu među stativama.

Prve mečeve odigrao je u Radu, gde je proveo dve godine, a zatim je nastupao za turski Sivas, rumunski Vasluj, bugarski Ludogorec, poljsku Koronu i Radnički Niš, a u Crvenu zvezdu je došao 2017. godine.

Sa Crvenom zvezdom dva puta je igrao u Ligi šampiona, gde je u sezoni 2018/19 statistički bio najbolji golman takmičenja, dok je u Ligi Evrope sa Zvezdom stigao do nokaut faze.

Može se reći da je često bio najbolji u redovima crveno-belih i dugo će se pamtiti njegovi odbranjeni penali protiv Kopenhagena, kao i partije protiv Jang Bojsa, Krasnodara, Napolija, Kelna...

Za reprezentaciju Kanade nastupa od 2011. godine.

Odbrana

Miodrag Belodedić

Bivši rumunski fudbaler rođen u Sokolovcu osvojio je Ligu šampiona sa Crvenom zvezdom 1991. godine.

Štoper je pored Crvene zvezde osvojio sa Steauom iz Bukurešta Ligu šampiona 1986. godine i u zlatnoj generaciji crveno-belih bio je najiskusniji igrač.

Najbolji stranac u istoriji Crvene zvezde je 1991. postao tek treći igrač koji je sa dva različita kluba osvojio najelitnije takmičenje.

U Steaui je počeo karijeru 1982. i nastupao do 1988, kada je prebegao u Jugoslaviju zbog režima diktatora Čaušeskua.

Tada fudbalski savez Rumunije nije dopuštao fudbalerima da napuste državu i odu u inostranstvo i Belodedić nije mogao da potpiše za Zvezdu, svoj dečački san.

Tadašnji predsednik Crvene zvezde Dragan Džajić potpisao je Belodedića čim je čuo da je Rumun dobio ponudu da pređe u Partizan, ali tek 1989. godine posle revolucije u Rumuniji.

Bio je optužen za izdaju pre revolucije i osuđen na 10 godina zatvora, ali su sve otpužbe protiv njega povučene i 1990. debitovao je za Zvezdu i nastupao do 1992. godine kada je otišao u Valensiju.

Nastupao je još za Viljareal, Valjadolid i meksički Atlante, a karijeru je završio gde je i počeo – u Steaui. Ibrahim Gaj

Bivši senegalski fudbaler nastupao je za crveno-bele od 2006. do 2008. godine i bio je miljenik navijača, posebno zbog incidenta sa Moreirom na 134. večitom derbiju protiv Partizana.

Igrao je u domovini, u Bugarskoj, Turskoj, Belgiji i Saudijskoj Arabiji, a karijeru je završio u Radničkom iz Niša.

Sa Zvezdom je osvojio duplu krunu 2007. godine.

Dva puta je nastupao za reprezentaciju, a za Zvezdu je odigrao 57 utakmica i postigao je jedan pogodak. Lučo Ibanjez

Argentinac je bio pravo osveženje za Crvenu zvezdu na bekovskoj poziciji.

Konačno su crveno-beli dobili beka sa odličnim centaršutem, bio je opasan u zoni šuta i sjajno je izvodio slobodne udarce.

Nekadašnji fudbaler Boke Juniors stigao je 2015. godine u Crvenu zvezdu i tako postao prvi igrač koji je prešao iz zagrebačkog Dinama u redove crveno-bele, posle Roberta Prosinečkog.

U prvoj sezoni postigao je 10 golova i upisao 15 asistencija na 33 odigrane utakmice u svim takmičenjima, a u Superligi Srbije bio je sedmi strelac šampionata.

Bio je strelac nekoliko važnih golova, kao što su pobedonosni u Nišu protiv Radničkog i pogodak u 150. večitom derbiju protiv Partizana.

Igrao je kvalifikacije za Ligu šampiona sa Zvezdom, a zatim je prešao u turski Trabzon.

U Turskoj je nastupao i za Karabukspor, a sada je član Zrinjskog. Adilson

Adilson dos Santos bio je jedan od prvih Brazilaca koji su stigli u Crvenu zvezdu.

Mogao je da pokriva sve pozicije u odbrani, levog i desnog beka i štopera.

1998. godine, 22-godišnji Adilson stigao je iz Parane u Beograd i iako je nastupao samo jednu sezonu i odigrao 12 utakmica, svaku je odigrao odlično i u večitom derbiju protiv Partizana, koji je Zvezda izgubila, bio je najbolje ocenjeni igrač.

Iz Zvezde je otišao u Betis, a zatim i u Sevilju, ali tamo nikada nije dobio pravu priliku.

Igrao je u Kini za Dalijan, zatim za južnokorejski Seul, gde je proveo sedam godina i postao trener po završetku fudbalske karijere 2013. godine.

Na listi su mogli možda da se nađu i Li Adi i Haminu Draman, što se tiče odbrane, kao i Damijan Le Talek, ali on je u Zvezdu došao kao vezni igrač, što po prirodi i jeste.

Vezni red

Segundo Kastiljo

Segundo Kastiljo bi je Patrik Vijera crveno-belih.

Igrao je na poziciji defanzivnog i centralnog veznog i u redovima Crvene zvezde proveo je četiri godine (2006-2010), a igrao dve, pošto je vreme proveo na pozajmicama u Evertonu i Vulverhemptonu.

Osvojio je duplu krunu sa crveno-belima 2007. godine i na 72 utakmice postigao je 18 golova.

Bio je smiren na lopti, znao je da razigra saigrače i kvari protivničke napade, a navijači su ga obožavali.

Karijeru je počeo u Espoliju, odakle je prešao u Nasional, poznatiji klub iz ekvadorskog glavnog grada Kita i upravo je iz Nasionala stigao u Crvenu zvezdu.

Kasnije je igrao za Pačuku, Dorados i Pueblu u Meksiku, Al-Hilal i za ekvadorske timove Barselonu i Gvajakil, gde i dalje igra. Mičel Donald

Holandski fudbaler koji je prošao omladinsku školu Ajaksa, tačnije akademiju „Kopljanika“, u kojoj je bio od desete do 19. godine (1998-2007).

U Ajaksu je za četiri godine odigrao samo osam utakmica i nastupao je uglavnom za B tim, koji se takmiči u drugoj ligi i bio je na pozajmici u Viljemu.

Tri godine je proveo u Rodi, a zatim godinu dana u Mordoviji, odakle je 2015. došao na pozajmicu u Crvenu zvezdu, koja ga je otkupila za 200.000 evra i za crveno-bele igrao je do 2018. godine.

Mičel Donald je prvi stranac kapiten u istoriji Crvene zvezde i zbog toga je veoma cenjen u Ljutice Bogdana.

Zadnji vezni je pokrivao ceo teren i bio je odličan i u ofanzivi i u defanzivi.

Sa Crvenom Zvezdom osvojio je dve šampionske titule i ukupno je odigrao 109 utakmica i postigao 12 golova.

Iz Zvezde je otišao u tursku Malatju, čiji je član i dalje. Kadu

Dugo se vodila dilema da li će se u idealnih 11 naći Evandro ili Kadu i mora se reći da je Kadu više zaslužio.

Evandro je bio majstor sa loptom, ali je promašen penal protiv Partizana ostavio veliku mrlju i nekako se uvek gubio u važnim mečevima, što nije bio slučaj sa Kaduom.

Eduardo de Fiori Mendeš Kadu karijeru je počeo u Porto Alegreu, odakle je otišao u crnogorsku Zetu.

U Crvenu zvezdu došao je 2009. godine i igrao je do 2013.

Odigrao je ukupno 104 utakmice i postigao 25 pogodaka, a sa crveno-belima osvojio je dva Kupa Srbije.

Najpoznatiji pogodak došao je u 93. minutu za pobedu na večitom derbiju, protiv Partizana u Humskoj.

U trenutku odlaska iz Crvene zvezde bio je stranac sa najviše odigranih utakmica, što je oborio Donald, i igrač sa najvećim brojem golova, ali i to je oborio Boaći.

Iz Zvezde je otišao u Šerif Tiraspolj, dok je kasnije igrao u Libanu i na Malti. El Fardu Ben

Priča koja i dalje traje.

Pošto je sa Olimpijakosom pokorio Humsku i postigao dva gola protiv Partizana, Crvena zvezda odlučila je da ga dovede u svoje redove.

Bio je među najboljima u kvalifikacijama za Ligu šampiona i grupnoj fazi, čak je u kvalifikacijama bio i najbolji strelac, a sa crveno-belima osvojio je dve titule šampiona Srbije.

Postigao je 38 golova na 56 odigranih utakmica što je impresivan učinak.

Nedavno je potpisao novi ugovor sa šampionom Srbije.

U karijeri je još nastupao za Le Avr, Van, Veriju, Levadijakos i Panionios.

Napad

Ugo Vijeira

Ugo Felipe Vijeira bio je fantastičan u svom mandatu u Crvenoj zvezdi.

Promenio je veliki broj klubova u karijeri.

Karijeru je počeo u ekipi Santa Monika, a zatim je igrao za Bordo, Eštoril, Žil Visente, Benfiku, Hihon, Bragu i Torpedo iz Moskve, odakle je došao u Crvenu zvezdu.

Proveo je samo jednu i po sezonu u crveno-belom dresu i na 43 utakmice postigao je 27 pogodaka.

Najlepši je bio u derbiju protiv Partizana, kada je „dropkom“ smestio loptu pod prečku.

Tada je u prvoj sezoni postigao 20 golova i bio drugi strelac lige iza Aleksandra Kataija, koji je postigao jedan pogodak više.

Na početku naredne sezone postigao je sedam golova na 10 utakmica, ali je zbog svađe sa trenerom Božovićem odstranjen iz tima i prodat je Jokohami.

Igrao je i za Sivas u Turskoj, a sada nastupa za Žil Visente.

Sa Zvezdom je osvojio šampionsku titulu u sezoni 2015/16. Ričmond Boaći

Reprezentativac Gane prošao je omladinsku školu Đenoe, gde je i počeo karijeru.

Bio je član Sasuola, Juventusa, Elčea, Atalante, Rode i Latine, odakle je 2017. godine došao na pozajmicu u Crvenu zvezdu.

Pošto je Latina 2017. godine proglasila bankrot, Boaći je postao slobodan igrač i potpisao je trogodišnji ugovor sa crveno-belima.

Odmah se isplatilo, pošto je postigao 14 golova na 15 utakmica u ligi i osam golova na 14 evropskih utakmica, gde je sa Zvezdom stigao do nokaut faze Lige Evrope.

Najbolji strani strelac u istoriji Crvene zvezde postigao je 39 golova na 48 utakmica i u februaru 2018. godine prešao u kineski Đangsu.

Otišao je za 5,5 miliona, odigrao 15 utakmica i postigao 3 gola, a zatim se 2,5 miliona vratio u Crvenu zvezdu.

Ove sezone odigrao je 15 utakmica i postigao samo tri gola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

147 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: