"Da nisam bio fudbaler, radio bih na benzinskoj pumpi"

Kada takve reči iznese legenta svetskog fudbala poput Frančeska Totija, onda one izazovu pažnju u fudbalskoj javnosti.

Izvor: SS

Subota, 04.04.2020.

08:25

Photo by Emilio Andreoli/Getty Images

Čuveni "princ Rima" tokom karantinskih dana u Italiji bio je gost na tamošnjem "Skaj sportu", prisećajući se dana od Rome, u kojoj je proveo celu karijeru, do nacionalnog tima.

Osvajanje Mondijala 2006. godine sa Italijom definitivno je titula koju će Toti večno pamtiti.

“Dana 19. februara sam doživeo prelom noge, pukla je fibula i usput su oštećeni ligamenti. Išao sam na operaciju kod doktora Marijanija, koji je bio optimista i rekao mi da je uradio sve što je do njega i da bih mogao da se oporavim do Svetskog prvenstva", počeo je priču Frančesko Toti.

"Narednog dana dočekalo me je iznenađenje, poruka od Lipija. Sve se odjednom okrenulo naglavačke. To mi je dalo neverovatnu snagu da izađem iz mračnog tunela. Na sreću, želja da zaigram na Mundijalu bila je jača od svega, jer sam znao da mi je to poslednji. Mister i saigrači su mi dali dodatnu volju da se oporavim, spremim i zaigram na šampionatu, koji smo onda i osvojili."

Toti nije neko ko se naigrao u dresu "azura", što mnoge iznenađuje. Upisao je "samo" 58 nastupa, iako se čini da je to bilo mnogo češće.

“Odluku o povlačenju posle Mundijala sam doneo još pre te povrede. Svake sezone sam igrao 40-50 utakmica i imao sam problem s leđima. Morao sam nečeg da se odreknem, a to nije mogla da bude Roma. Ona mi je sve. Zato sam morao da odem iz reprezentacije, ali na sreću, otišao sam kao prvak sveta”.

Nije želeo, poput Danijelea Rosija, da zaigra za neki drugi klub osim "vučice".

“Poštujem to što je Danijele uradio. Svako je slobodan da donosi svoje odluke. Imao sam i ja opcije kada sam završavao karijeru, da zaigram i u inostranstvu i u Italiji. Ali, bio sam skeptičan. S jedne strane, želeo sam da nastavim da igram, jer sam osećao da mogu još toga da pružim, ali na kraju, još godina ili dve ne bi ništa promenili u mojoj karijeri, dok bi s druge strane, igranje negde drugo obrisalo sve što sam do tada učinio”.
Photo by Enrico Locci/Getty Images
Ko vas je zvao?

“Sampdorija me je želela po svaku cenu. Ferero me je jako cenio, bio je spreman da učini sve samo da dovede tamo”.

Nema dilemu čime bi se bavio, da nije bio fudbaler.

“Bilo koji sport, pošto ih volim sve. Sada sam dobar u veslanju, a pre toga sam bio u tenisu. A, da nisam u sportu, radio bih na benzinskoj pumpi, jer volim miris benzina. I danas kada odem na pumpu zadržim se koji minut duže nego što mi je potrebno”.

Poseban odnos u igračkim danima imao je sa sadašnjim trenerom Lacija.

“Imao sam uvek sjajan odnos sa Simoneom Inzagijem. Postojalo je obostrano poštovanje, a zajedno smo krčili put u dresu reprezentacije. On je sada među najboljim trenerima u ligi i pravi sjajne stvari. Rivalitet je uvek bio veliki sa Nestom, iako smo imali odličan odnos van terena”.

Ingazi bi mogao da uzme titulu sa Lacijom, samo je na bod od Juventusa.

“Bio bih srećan da to uspe, ali sa nekom drugom ekipom. Kao Romanista, nadam se da će ih neko zaustaviti. U ovom momentu ne znam šta bih mu rekao, osim da se nadam da će ekipa da mu doživi pomračenje u nekom trenutku”, zaključio je Toti uz osmeh.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: