B92.net na vezi sa Filipom Stevanovićem: Nastavak prvenstva ili da se poništi

U danima kućne izolacije mladi as Partizana Filip Stevanović stavio nam se na raspolaganje i sa njim smo obavili vrlo prijatan razgovor.

Izvor: Stefan Smuða

Sreda, 01.01.2020.

18:00

B92.net na vezi sa Filipom Stevanovićem: Nastavak prvenstva ili da se poništi
Foto: StarSport

Iza sebe ima polusezonu u kojoj se u potpunosti afirmisao kao prvotimac Partizana.

Osetio je čari Lige Evrope, igranja protiv slavnog Mančester junajteda i to na Old trafordu, kao i šta znači biti starter u “večitom” derbiju protiv Crvene zvezde.

Otuda su u zimskom prelaznom roku stigla interesovanja evropskih klubova, a među njima najkonkretniji su bili Nica i Napoli. Spominjali su se silni milioni na ime obeštećenja, ali još uvek maloletni krilni napadač svoju budućnost i dalje vidi u Humskoj.

Trenutno je najmlađi član prvog tima Partizana i, prema sopstvenom priznanju, nada se da neće još dugo biti tako, te da će se pojaviti “još neko ko će pomagati u nošenju vode na treninzima”.

“Nije lako u izolaciji. Uglavnom, kao i moji saigrači, imam obaveze koje moram da obavim tokom dana, a to su individualni treninzi iz programa koji smo dobili od profesora Marka Stojanovića. Odmaram kod kuće ili analiziram neke svoje igre iz ove sezone. Pokušavam da se što manje izlažem opasnosti, kod kuće sam sa porodicom”, počeo je priču Stevanović.

Sa kim si od kolega u kontaktu? Da li i tebi nedostaje "Teleoptik", kao što tvoji saigrači ističu ovih dana?

“Uglavnom se čujem sa mlađom gardom, sa Nikolom Lakčevićem, Lakijem i Kalabom (prim.aut. Lazar i Strahinja Pavlović). Naravno, čujem se i sa ostalima”.
Foto: StarSport
Nisu samo sadašnji prvotimci Partizana u "imeniku" Fiće Stevanovića.

“Često sam na vezi sa Rikardom Gomešom. Kod njega je sve super, trese mreže, gledao sam nekoliko ‘hajlajtsa’, svaka mu čast”.

Nalaziš se u početnom periodu karijere, kada su svaki trening i utakmica, rad i napredak veoma važni. Koliko misliš da će te ova pauza usporiti u tvom razvoju?

“Moram da priznam da imam određeni prostor u naselju koji koristim za trening, kako bih nadomestio pad u formi zbog ove pauze. Treniram i kod kuće i napolju, to je neki džoging, čisto da bih ostao na svom nivou i kako ne bih osetio umor kada se budemo vratili na teren. U poslednje vreme sam dobijao dobru minutažu i sada moram da ostanem u formi kako bih zadržao mesto u timu”.

“Pričao sam sa pomoćnim trenerom Igorom Duljajem, on mi je preporučio neke vežbe. Uglavnom trčim 45 minuta, laganih 20 minuta, a onda tih 25 minuta sa manjim intervalima – minut brzo, pa minut sporije. Mogu reći da se osećam dosta bolje i hvala Duljaju na ovim dodatnim vežbama”, kaže Stevanović, ali sumnja da bi mogao da dostigne nivo trčanja koje je bivši "motor parnog valjka" svojevremeno demonstrirao u duelima protiv Zinedina Zidana, Kristijana Ronalda i drugih velikana svetskog fudbala.
Foto: StarSport
Najzadovoljniji je partijama u drugom ovosezonskom derbiju protiv Crvene zvezde i protiv Rada kada je postigao dva pogotka. Ali, svakako vidi prostora za sopstveni razvoj.

“Ima mnogo stvari u kojima bih mogao da napredujem. Kod sebe najviše primećujem problem u kretnji i u završnici. Moram da budem više opušteniji i da se ne bojim greške. Izdvojio bih i slabiju nogu, to bih takođe mogao da popravim”.

Nedavno je sa crno-belima trenirao i Denis Stojković, bivši član mlađih selekcija Čelsija i Juventusa, a koga Stevanović poznaje od ranije.

“Po mom ličnom mišljenju, on se lepo pokazao, bio je odličan. To mu je rekao i šef Milošević. Stvarno je neverovatan igrač. Mislim da bi nam mnogo pomogao”.

Glavno pitanje ovih dana, ne samo u Srbiji, već i celom svetu, jeste hoće li se sezona nastaviti.Ukoliko do toga ne dođe, da li si bliži mišljenju da se sezona u potpunosti poništi ili završi sa izgledom tabele kakva je trenutno na snazi?

“Voleo bih da se nastavi prvenstvo. Mi imamo zacrtan cilj kao ekipa i prema njemu težimo. Bilo bi mi drago da probamo da izvučemo maksimum i da vidimo gde ćemo da završimo. Ali, kada bi moralo da se završi, bilo bi bolje da se poništi cela sezona. To su, po meni, jedine dve opcije”.
Foto: StarSport
To znači da bi moralo da se igra i u julu i u avgustu?

“Ne bi nam bilo teško, jer smo profesionalci. Moramo da se prilagodimo ovoj situaciji oko koronavirusa, šta je tu je. Kada je u pitanju fudbal, ništa nam ne pada teško, jer volimo da ga igramo”.

Malo ko je u ekipi očekivao da će cela situacija otići ovoliko daleko.

“Niko nije imao na umu da će sve doći tako brzo do nas, biti vanredno stanje, da ćemo morati da prekinemo prvenstvo, treninge... I dalje nam nije svejedno i sve jasno. Svi se nadamo da će što pre početi prvenstvo”.

Šta se čita tokom izolacije?

“Na pripremama sam čitao Novaka Đokovića, a sada knjige Lionela Mesija i Nejmara, dobio sam ih od prijatelja. Uglavnom opisuju kako su počeli sa sportom i ulaskom u svet fudbala. Ali, mnogo je lakše i lepše gledati njihove driblinge, nego čitati o njima”.

Razgovor sa novinarima tri sportske redakcije Filip je završio, pored želja da se što pre vidimo uživo, uz obećanje da će sagovornicima u skorijoj budućnosti spremiti neki kulinarski specijalitet, jer se pohvalio da i on ume da kuva kao što je nedavno to demonstrirao saigrač Bojan Matić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: