Ko je više "oštećen" – Norveška ili Srbija?

Odluka FS Norveške da utakmicu protiv Srbije u baražu za EURO 2020. igra pred praznim tribinama nije obradovala nijednu stranu.

Izvor: AK

Sreda, 11.03.2020.

10:40

Ko je više
Foto: Reuters/Norsk Telegrambyra AS

Naravno, ovakva odluka je bila jedina razumna s obzirom na epidemiju koronavirusa jer je javno zdravlje na prvom mestu. Međutim, kada je u pitanju fudbal, priča je malo drugačija.

Norvežani su, logično, posebno razočarani s obzirom na sjajne rezultate na svom terenu u polednjih nekoliko godina.

Naime, Norvežka je neporažena kod kuće na poslednjih 15 utakmica, u kojima je ostvarila 10 pobeda.

"Vikinzi" su, između ostalih, na svom terenu odoleli Češkoj, Švedskoj i Španiji sa kojom su remizirali 1:1 prošlog oktobra.

S obzirom da ove sezone u najjačim evropskim takmičenjima blistaju njihove mlade zvezde Martin Edegor i Erling Haland, sa mnogo samopouzdanja su čekali baraž sa Srbijom. Očekivali su spektakl pred 27.000 navijača na Uleval stadionu u Oslu, ali će tribine ipak biti prazne.

Norvežani smatraju da ova odluka ide u korist Srbije, ali ni "Orlovi" ne mogu biti presrećni što neće biti navijača na tribinama.

Razlog je što bi od pomenutih 27.000 gledalaca brojni bili naši iseljenici u skandinavske zemalje.

Spekulisalo se čak i o nekoliko hiljada srpskih navijača na stadionu u Oslu, koji bi sigurno spremili skoro pa domaću atmosferu našoj reprezentaciji.

Setimo se samo kako je izgledalo gostovanje Srbije selekciji Austrije u Beču na jesen 2017, kada je od oko 35.000 navijača na "Ernst Hapel" stadionu bilo oko 20.000 Srba.
Foto: Reuters/Reuters Staff
Ipak, dobra stvar za Srbiju je što se Norvežani nisu na vreme spremili za ovakav rasplet situacije, iako je bilo logično očekivati ovu odluku.

U nedeljama iza nas su se pripremali za ovaj meč kao da će na tribinama biti skoro 30.000 ljudi, što im je bio važan izvor samopouzdanja, koje će sada mnogo teže održati.

Svakako će i "Orlovima" nedostajali podrška zemljaka na hladnom severu kontinenta, ali će naravno biti mnogo manje napeto jer atmosfera neće podleći pritisku s tribina, koji često zna da "ponese" sve aktere, među njima i sudije.

Fudbaleri Srbije gostuju Norveškoj u Oslu 26. marta od 18 časova, u polufinalu baraža Lige B za Evropsko prvenstvo 2020.

Pobednik će u finalu 31. marta na svom terenu dočekati pobednika duela između Škotske i Izraela.

A. Kovačević
Foto: Reuters/Leonhard Foeger

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: