Kada kupite kartu za nešto veliko – sve je moguće

Boston Seltiksi odlučili su da povuku dres sa brojem 5 u čast Kevina Garneta.

Izvor: Stefan Nikoliæ

Subota, 15.02.2020.

09:00

Kada kupite kartu za nešto veliko – sve je moguće
Photo by Maddie Meyer/Getty Images

Kada se osvrnemo na karijeru Kevina Garneta, većina ljudi će vam reći da ga pamte po velikoj borbenosti, kompetitivnosti, surovom pogledu, odličnoj odbrani ili atraktivnim zakucavanjima.

Ipak, Kevin Garnet će kod ponekih košarkaških romantika ostati upamćen po jednoj rečenici.

Rečenici koju je izgovorio kada je Boston osvojio šampionsku titulu pobedivši Los Anđeles Lejkerse i pokojnog Kobija Brajanta posle sedam iscrpljujućih utakmica.

Prethodno je Boston morao da pređe preko Klivlend Kavalirsa i Lebrona Džejmsa, da bi do "slavljeničke torte" došao posle jednog košarkaškog klasika.

Taj dečiji osmeh, te rosne oči ispunjene srećom i hrapavi glas kroz koji izviru sva ona dečačka sanjarenja i sav bol napornih treninga koje su šampione dovele do mesta na kome se sada nalaze.

"Sve je moguće (Anything is pooooooooosssiiibbleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee)" Da, verujem da znate ovaj video.

Ali da li znate kako se Kevin Garnet budi? Tako što ujutru čim ustane popije kafu i Getorejd. Kaže da je to savršeni miks...

Garnet je tokom čitave karijere bio agresivan, pa je tako znao da trči u odbranu i da laje na protivničke igrače, da im duva u lice ili da se pravi da će da ih ugrize. Bar se nadamo da se pravio...

Aleksandar Džikić je na jednom podkastu izneo interesantnu stvar, koja možda i nije toliko poznata, a dolazi iz Garnetovih dana u Minesoti. Džikić je tamo radio kao asistent Dvejnu Kejsiju, a Garnet je bio prva zvezda tima.

Kada se Kevin Garnet sprema za utakmicu, on ima neki svoj, pa recimo proces meditacije u svlačionici i apsolutno niko ne sme da mu priđe, da ga dodirne ili da mu se obrati tokom tog procesa. KG je jednostavno bio takav.

Utakmica počinje i tada pokazuje od kakvog je kova. Kada se namršti i zategne vilicu svima je jasno da Garnet ima samo jedan cilj – pobedu. Nije prezao ni od čega kako bi došao do te pobede, a njegov dugačak jezik poznat je svim košarkaškim fanovima.

Tim Dankan je jednom prilikom izjavio da je mrzeo Kevina Garneta. Zašto bi dobrica poput Timija ikoga mrzela? Zato što mu je Garnet govorio razne grozote, vređao ga i uz sve to ga konstantno tukao. Nije Kevin imao ništa protiv Tima, jednostavno je davao sve od sebe kako bi pobedio Dankana i izbacio ga iz utakmice. On je takav bio prema svima, ali jednom mu se obilo o glavu. Kada su Boston Seltiksi u Medison Skver Gardenu igrali protiv Njujork Niksa, Garnet je uvredio Lalu Entoni, suprugu Karmela Entonija.

Karmelo je pobesneo i želeo da se fizički obračuna sa Garnetom, ali je obezbeđenje sprečilo veći incident.

Njih dvojica su potom sve izgladili pošto je kristalno jasno da Kevin nema ništa protiv Karmela niti Lale i da je tim „treš tokom“ samo želeo da mu skrene misli s utakmice.

Uspeo je, ali po koju cenu? Kada već pričamo o ceni, Kevin Garnet je maltene od prvih momenata u ligi bio na ceni i kada mu je 1997. godine Minesota ponudila ugovor vredan 126 miliona dolara, na odgovor su morali da čekaju jer je Kevin Garnet bio na jezeru sa prijateljem i preslušavali su novi album Dženet Džekson.

Ovo deluje kao da pričamo o čoveku koga košarka baš i ne zanima previše, ali to je apsolutno netačno. Kada je Minesota bila na ivici ispadanja iz plej ofa 2004. godine, Garnet je te stvari shvatio lično i najavio pravi rat sa Sakramento Kingsima.

"Utakmica broj sedam, to je to čoveče. Sedim kod kuće punim sačmaru, punim uzi, imam nekoliko M-16, nekoliko dugih devetki, tu su i prigušivači, punim šaržere. Ako bude problema imam i nekoliko granata, nekoliko raketa i bacača raketa. Spreman sam za rat" Činilo se kao da mu godine prolaze, a karijera trune u snegom okovanoj Minesoti. Saradnja sa Stefonom Marburijem se nije završila na najbolji način, Timbervulvsi su polako, ali sigurno, gubili na značaju i Garnet je u želji da sačuva svoju karijeru od zaborava potpisao ugovor sa Boston Seltiksima.

Ali nije to sam učinio. Priključio mu se i Rej Alen. Tako su „Kelti“ uspeli da sklope jedan od najboljih sastava u novijoj istoriji. Pol Pirs, Kevin Garnet i Rej Alen su bili taj magični trio, a ispomoć je bila u vidu mladog i talentovanog Ražona Ronda, Glena Dejvisa, Tonija Alena, Kendrika Perkinsa, Brajana Skalabrinija...

Sve u svemu sjajan tim, koji je sa klupe predvodio Dok Rivers. Ipak, ovaj tim je uspeo da osvoji „samo“ jednu šampionsku titulu, a posle toga su igrali još samo jedno finale i to opet sa Lejkersima, koji su uspeli da im se revanširaju.

Bilo je tu mnogo zanimljivih serija i mnogo napetosti na parketu, a Garnet je relativno skoro dao interesantnu izjavu u kojoj je napomenuo da su Seltiksi oterali Lebrona Džejmsa u Majami. Pošto u Klivlend Kavalirsima nije mogao da ih savlada.

Zanimljiva je ta njegova narav. Već smo pričali o Garnetovim pripremama za utakmice kada niko ne sme da mu se obrati, a jednom prilikom je oterao sve ljude prisutne u menzi koji nisu igrači. Čak je prišao jednom doktoru i izbio mu poslužavnik iz ruke dok je urlao na njega kako je to hrana samo za igrače.
Photo by Jared Wickerham/Getty Images
Glen Dejvis je u "Naklheds" podkastu govorio o svom odnosu sa Garnetom i situaciju u kojoj je sebi umalo zagorčao život kada se kao ruki zamerio Kevinu Garnetu govorivši mu svašta na treningu, a sve to u cilju da zaradi njegovo poštovanje.

Međutim izazvao je kontra efekat i Garnet čitav dan nije hteo da razgovara s njim. Dejvis mu je prišao, objasnio situaciju i ubrzo su njih dvojica imali sjajan odnos.

Sličnu stvar je jednom prilikom ispričao i Aleksandar Pavlović, koji je rekao kako su imali neke pokazne vežbe u kojima se niko nije maksimalno trudio.

Niko osim Garneta, koji je sve vreme postavljao snažne blokove i bio agresivan.
Photo by Mike Ehrmann/Getty Images
On ne ume drugačije... Kada je jednom prilikom Dok Rivers rekao Garnetu kako bi zbog odmora trebao da propusti trening, on je potpuno pobesneo.

Ostao je uz aut liniju i kopirao poteze momka koji je umesto njega igrao trening meč. Kada bi Lion Pou pivotirao, isto bi učinio i Garnet, kada bi krenuo na skok i Kevin bi krenuo, svaki njegov potez je kopirao, čak je šutirao i nevidljivu loptu i postavljao blokove i delio pasove.

U tim momentima je Rivers pobesneo i prodrao se da će otkazati čitav trening ukoliko se Garnet ne smiri.

Ukoliko gledate Garneta, kupili ste kartu za nešto veliko. The Big Ticket.

Stefan
Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: