Superligaško proleće je stiglo

Posle tačno tri meseca pauze, fudbaleri koji nastupaju u elitnom rangu srpskog fudbala vraćaju se na teren.

Izvor: MT

Petak, 14.02.2020.

20:34

Superligaško proleće je stiglo
Foto: Starsport

Pripreme su odrađene, baš kao i aktivnosti na transfer pijaci, a do kraja regularnog dela ostalo je još samo 10 kola.

Ipak, kao što je poznato, nakon toga nas čeka plej-of, odnosno plej-aut, a jedina promena, doduše ne mala, kada je sistem takmičenja u pitanju, jeste da podele bodova neće biti.

Pred nastavak superligaške sezone u najboljoj situaciji je Crvena zvezda, koja ima 11 bodova više od najbližeg pratioca, beogradskog Partizana.

Crveno-beli su u tri od poslednje četiri sezone uspeli da sačuvaju bodovnu prednost u odnosu na crno-bele, a jedini put kada je klub iz Humske učinio prvenstvo dramatičnim do samog kraja bila je sezona 2016/17, kada su, sećamo se, pod vođstvom Marka Nikolića "preoteli" titulu velikom rivalu.
Foto: Starsport
Ispod beogradskih večitih nalaze se kao po običaju Vojvodina i Čukarički.

Novosađani su u prethodnih deceniju i po imali praktično "zacementiranu" treću poziciju, koju su prošle i pretprošle godine ispustili, završivši šampionat na, za njih razočaravajućem, osmom mestu.

Sa druge strane, Brđani su po povratku u elitu 2013. godine, konsolidovali svoje redove i sjajnim partijama često "izlazili" u Evropu, a ako je suditi po jesenjim partijama belo-crnih, ništa drugačije ne bi trebalo biti ni ove sezone.

Ovu četvorku na čelu tabele prati najprijatnije iznenađenje TSC iz Bačke Topole, a ne bi trebalo zaboraviti ni Voždovac i Radnički Niš.

U donjem domu, gde za sada najgore stoje Mačva i Rad, borba za opstanak će biti kao i uvek zanimljiva.

Crvena zvezda

Foto: FK Crvena zvezda
Crvena zvezda, aktuelni prvak Srbije, prošla je kroz nešto turbulentniji period. Za razliku od nekih prethodnih transfer rokova, glavni akteri nisu bili igrači, već članovi stručnog štaba.

Najuspešniji trener kluba iz Ljutice Bogdana u postbarijevskoj eri Vladan Milojević odlučio je da napusti kormilo crveno-belih, posle dve i po godine, dve šampionske titule, isto toliko grupnih faza Lige šampiona, te jednog učešća u Ligi Evrope.

Uprava nije časila ni časa i samo dan kasnije predstavila novog šefa stručnog štaba, klupsku legendu Dejana Stankovića, koji je sa sobom doveo i saradnike – Nebojšu Miloševića, Miloša Milojevića, te Italijana zaduženog za fizičku spremu Federika Panonćinija.

Kao što je rečeno, ovaj zimski prelazni rok kada je u pitanju Crvena zvezda prošao je mnogo mirnije, nego što smo navikli.

Ekipu je napustio "samo" kapiten Marko Marin, koji je prešao u saudijski Al-Ahli za sumu od oko milion i po evra, dok je u drugom smeru, tačnije iz Al-Itihada, stigao Seku Sanogo, vezni fudbaler iz Obale Slonovače.
Foto: FK Crvena zvezda
Ovaj 30-godišnjak bio je viđen kao neko ko svojim iskustvom i kvalitetom može da pomogne crveno-belima, ali prema poslednjim informacijama, on ima problema sa povredom prepona i njegov povratak na teren se očekuje tek krajem marta.

Zvezdin pripremni period je prošao korektno. Prvi, bazični deo je odrađen na Kipru, a drugi u Turskoj, gde je odigrano i šest prijateljskih mečeva.

Naročito zvučnih protivnika nije bilo, a izabranici Dejana Stankovića savladali su Dunajsku Stredu (4:0), Ludogorec (1:0), Arku (3:2) i Aris Limasol (2:0), dok su remizirali sa Celjem (1:1) i Vardarom (0:0).

Popularni Deki je imao prilike da vidi prednosti i mane svoje ekipe, a cilj crveno-belih je jasan – osvajanje duple krune, a zatim i pokušaj da se ponovo obezbedi grupna faza nekog od evropskih takmičenja.

Partizan

Foto: FK Partizan/Miroslav Todoroviæ
Ni na drugoj strani Topčiderskog brda nije bilo naročitih promena u igračkom kadru. Trener Savo Milošević je uspeo da zadrži ključne karike u lancu "Parnog valjka" – Bibrasa Natha, Takumu Asana, Sejduba Sumu, dok je ugovor Umara Sadika otkupljen od Rome za 1.700.000 evra.

Klub su kao slobodni igrači napustili Filip Kljajić, Strahinja Jovanović i Zlatan Šehović, dok su crno-beli dres zadužili defanzivac Uroš Vitas i napadač Bojan Matić, koji je stigao iz Vojvodine za 120.000 evra, što je i najveći transfer na superligaškoj pijaci ove zime.

Ekipa je očigledno jača nego što je bila, na pripremama akcenat je stavljen na snagu, brzinu, izdržljivost, što bi u kombinaciji sa uigranošću, dobrom atmosferom i timskom hemijom, moglo da poveća optimizam kod svih navijača kojima je crno-bela boja u srcu.

Rezultati na prijateljskim mečevima u Turskoj i Dohi bili su toplo-hladni i ne bi trebalo da ih uzimamo zdravo za gotovo. Crno-beli su prvi meč odigrali sa Vitorulom, a pri vođstvu od 1:0, Milošević, nezadovoljan suđenjem, odlučio je da povuče ekipu sa terena.

Usledio je remi sa poljskom Krakovijom, a zatim i prva pobeda nad slovačkim Ružoumberokom.
Foto: Starsport
Partizan je potom otputovao u Dohu, gde su bile zakazane utakmice sa ruskim prvoligašima. Prvi, ispostaviće se, i jedini trijumf na terenu Akademije "Aspira" crno-beli su ostvarili nad Lokomotivom posle boljeg izvođenja penala (1:1, 4:2).

Najslabiji meč izabranici Sava Miloševića na ovogodišnjim pripremama odigrali su protiv Rostova (1:3), a taj susret po ko zna koji put je pokazao najslabiji segment ovog Partizana. To je svakako odbrana, koja je i u jesenjem delu zadavala najveće glavobolje stručnom štabu i navijačima.

Generalna proba protiv Spartaka prošla je dobro, uprkos konačnom porazu. Prva postava je nadigrala Moskovljane u prvom poluvremenu sa 2:1, da bi u drugom delu na scenu stupio sudija, dosudivši dva krajnje sumnjiva penala za ruski tim. Utakmica je završena rezultatom 2:3 i isključenjem trenera Miloševića i Bibrasa Natha zbog prigovora.

Sve u svemu, Partizan je na ovim zimskim pripremama delovao baš kao i u većem delu jeseni – od sjaja do očaja.

Crno-beli će u nastavku prvenstva čekati eventualne kikseve najvećeg rivala, a potom i pokušati da ponove završnicu šampionata iz sezone 2016/17, kada su uprkos "debelom" minusu uspeli da preokrenu situaciju i na kraju osvoje ne samo Superligu, već i nacionalni Kup.

Vojvodina

Foto: Starsport
Za razliku od večitih, Vojvodina je "ispoštovala" tradiciju dovođenja mnogobrojnih pojačanja, a bilans je i u ovom prelaznom roku bio dvocifren.

Na Karađorđe su stigli: Slavko Balić (defanzivac), Nikola Andrić (desni bek), Nikola Mirić (desni bek), Momčilo Mrkaić (napadač), Bogdan Mladenović (vezni), Stefan Đorđević (levi bek), Konstantin Nika (desni bek), Petar Pavličević (vezni), Lazar Stojsavljević (štoper) i Miljan Vukadinović (napadač).

Vojvodina ove sezone, za razliku od prethodne dve, kad su završavali na osmomj poziciji superligaškog karavana, igra zaista dobro i suvereno čuva 3. mesto, sa samo dva boda manje od Partizana.

Verovatno najveće zasluge za to idu treneru Nenadu Lalatoviću, koji, činjenica, gde god da je u Srbiji radio, pravio je odlične rezultate.

Bilans "lala" u pripremnom periodu je 3-3-2. Na startu su savladali Kabel (1:0), Spartak (2:1) i bečki Rapid (2:0), da bi potom usledila serija remi-poraz. Nerešeno su odigrali sa Šahtjorom (1:1), Lavovom (0:0) i Frajburgom (2:2), dok su jedine neuspehe ostvarili protiv Maribora (2:3) i Rubina (0:3).

Čukarički

Foto: Starsport
Odmah iza Crvene zvezde, Partizana i Vojvodine, kao po pravilu ide Čukarički.

Brđani su zimus odigrali odigrali najviše prijateljskim mečeva od svih članova Superlige.

Belo-crni su na 10 utakmica zabeležili sedam trijumfa, jedan remi i dva poraza. Izabranici Aleksandra Veselinovića su pobedili Proleter (2:0, 1:0), Rad (4:0, 2:0), Rakov (2:1), RFS (2:0), Aris (4:0), odigrali nerešeno sa Uralom (1:1), te izgubili od Trenčina (0:2) i Ufe (0:1).

Čukarički je prvi deo polusezone odigrao znatno bolje od drugog, a podatak koji to potvrđuje je da su Brđani sve do polovine novembra imali jedan jedini poraz u domaćem takmičenju.

Usledio je blagi rezultatski pad pred zimsku pauzu, koju je Veselinovićevi izabranici pokušati da zaborave i na kraju ponovo obezbede kvalifikacije za Ligu Evrope.

Preko potrebnu pomoć pokušaće da pruže i novi članovi ove ekipe: Dilan Andres Ortis Aragon (napadač), Luka Zorić (levi bek), Vinsent Eze (vezni) i Milan Savić (vezni).

Staro i nova prijatna iznenađenja

Foto: Starsport
Mesta u plej-of zoni pred dugu zimsku pauzu zauzeli su još TSC, Voždovac, Radnički Niš i Spartak Subotica.

Klub iz Bačke Topole formi, nekoliko poraza, eliminacija iz Kupa.

To naravno ništa ne znači, a koliko uprava veruje sadašnjim igračima, govori činjenica da su angažovali samo dvojicu igrača. U pitanju su Vasilije Đurić (vezni) i Đuro Zec (krilo).

Tu je još jedno prijatno iznenađenje, ekipa Voždovca, koja je za razliku od TSC-a bolje finiširala jesenji deo sezone, zabeleživši samo jedan poraz na poslednjih 11 utakmica.

Kada se pogledaju pojačanja, "zmajevi" bi mogli ozbiljno da se uključe u trku za mesta koja vode u Evropu.

Uprava je na "krov" vratila Filipa Stuparevića, koji će igrati kao pozajmljeni igrač Votforda, te realizovala najzvučniji transfer ove zime u Srbiji – dolazak Nemanje Pejčinovića, bivšeg štopera Zvezde, Herte, Nice, Lokomotive...
Foto: Starsport
Radnički Niš ne uspeva da dostigne prošlogodišnju formu, kada su završili prvenstvo na drugoj poziciji, što je najveći uspeh ovog tima u novijoj klupskoj istoriji.

Da će ovo biti jedna turbulentna sezona za meraklije pokazalo se još na početku, letos, kada su je njihov evropski put bio gotov i pre nego što je počeo – porazom od anonimne estonske Flore.

Nišlije u prolećni deo sezone ne ulaze sa puno optimizma, bar ako se pogledaju nedavne prijateljske utakmice.

Radnički ih je odigrao pet, ne ostvarivši niti jedan trjumf. Odigrali su nerešeno sa Sarajevom i Ardom, a doživeli poraze od Dunaree, Dinama Batumi i Irtiša.

Da li će mnogobrojne nove akvizicije (Milosav Sićović (krilo), Borivoje Ristić (golman), Bojan Letić (levi bek), Stefan Milosavljević (vezni), Nemanja Kojić (napadač), Ognjen Bjeličić (vezni), Aleksandar Pejović (vezni), Nemanja Subotić (vezni) i Mario Maslać (štoper) nešto promeniti ostaje da se vidi.

U plej-of zoni je još i Spartak, koja, od svog povratka u elitu, mnogo češće završavala u gornjem, nego donjem delu tabele.

Subotičani će sigurno želeti na ovom mestu što duže da se zadrže, a u tome će im pomoći i povratnik Nemanja Nikolić, te Milan Milanović (vezni) i Nikola Vujanović (napadač).

Plej-aut zona

Foto: Starsport
U plej-aut zoni će kao i prethodnih godina biti zanimljivo.

Status superligaša bi gotovo sigurno trebalo da sačuvaju Mladost i Napredak, u dobroj poziciji su Proleter i Javor, dok će grčevitu borbu za opstanak voditi Radnik, Inđija, Rad i Mačva.

Mladost:
pojačanja: Petar Jovanović (desni bek), Aleksandar Ješić (krilo)
prijateljske: Rid (1:5), Struga (1:1), Dinamo M. (1:3), Lokomotiva S. (1:1), Arsenal Tula (2:2), Poli Jasi (0:1), Bišefsverder (2:0)

Napredak:
pojačanja: Nemanja Lakić-Pešić (štoper), Abubakar Oumaru (napadač), Marko Kordić (golman), Dejan Vidić (napadač), Slobodan Babić (napadač), Marko Mrkić (napadač), Aleksandar Stanković (golman), Miloš Mijić (vezni), Dušan Stević (desni bek), Milan Vušurović (vezni)
prijateljske: Jagodina (3:1), Tom (1:2), Lodz (0:3), Botev (2:1), Zira (0:2)

Javor:
pojačanja: Andrej Jakovljević (levi bek), Luka Luković (vezni), Rastko Šuljagić (golman), Zoran Švonja (vezni), Saša Varga (napadač), Nemanja Mladenović (krilo), Ivan Vasiljević (štoper), Luka Radivojević (vezni), Ivan Rogač (štoper)
prijateljske: Rudar Velenje (3:2), Aluminij (3:1), Gorica (2:3), Bravo (2:2), Triglav (3:1), Domžale (1:2)

Inđija:
pojačanja: Stefan Purtić (vezni), Aleksa Jovanović (vezni), Marko Knežević (golman), Miroslav Marković (napadač), Ognjen Krasić (vezni), Luka Cucin (desni bek), Vojin Pavlović (vezni), Miloš Mihajlov (štoper)
prijateljske: Zvijezda 09 (3:0), Mačva (1:1), Grafičar (0:2), Rudar Velenje (1:0), Triglav (0:0), Tabor (1:1), Gorica (1:1), Budafoki (0:1), Voždovac (1:0)

Radnik:
pojačanja: Filip Jović (vezni), Nikola Vasiljević (golman)
prijateljske: Dinamo Tbilisi (2:2), Odenze (1:1), Rotor (2:2), Tambov (1:2), Vorskla (1:1)

Rad:
pojačanja: Marko Dedijer (napadač), Milan Lazarević (desni bek), Saša Jovanović (napadač), Strahinja Tanasijević (štoepr)
prijateljske: Fremand (0:1), Valmiera (0:2), Navbahor (1:2), Neftehmik (1:3), Vitoša (2:1), Sinđelić (2:1), Čukarički (0:2, 0:4)

Mačva:
pojačanja: Petar Gigić (napadač), Ivan Obrovac (vezni), Mladen Živković (golman), Miloš Gordić (golman), Miloš Zukanović (napadač), Branko Mihajlović (napadač), Igor Stanojević (krilo)
prijateljske: Loznica (1:1), Inđija (1:1), Renova (1:2), Ohrid (1:0), Pelister (1:1), Karaorman (3:0)

Milan Tomić
Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: