Koronavirus neće sprečiti održavanje OI u Tokiju

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju pokušavaju da uguše glasine da bi to takmičenje moglo da se odloži zbog širenja koronavirusa.

Izvor: MS

Petak, 31.01.2020.

14:43

Koronavirus neće sprečiti održavanje OI u Tokiju
(Photo by Clive Rose/Getty Images)

Japan do sada nije prijavio nijedan smrtni slučaj od novog virusa, od kojeg je umrlo više od 200 ljudi u Kini.

Organizatori Igara, koje počinju 24. jula, nisu se o tome oglašavali sve do danas.

"Nikada nismo razgovarali o otkazivanju Igara. Organizatori će nastaviti da saradjuju sa Medjunarodnim olimpijskim komitetom i relevantnim organizacijama i razmotriće sve kontramere koje možda mogu biti potrebne", navodi se u saopštenju Organizacionog komiteta Igara u Tokiju.

Glasine su se pojavile u Japanu, posle vesti da su se čelnici MOK sastali sa čelnicima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) povodom epidemije virusa. SZO je virus nazvao globalnom krizoom.

"Pripreme za takmičenje se nastavljaju prema planu. Uobičajena je praksa da, po potrebi, MOK saradjuje sa glavnim agencijama Ujedinjenih nacija, u pripremi Igara, a to naravno uključuje i SZO", naveo je MOK u saopštenju.

Guvernerka Tokija Juroko Koike upozorila je na opasnosti, a građanima Japana savetovano je da ne putuju u Kinu.

Brojni kvalifikacioni olimpijski turniri, kao i sportska takmičenja, koji je trebalo da se održe u Kini, prebačeni su na druge lokacije.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju očekuje se 11.000 takmičara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: