Saudijci prave sportski grad od 470 milijardi evra

Vlasti Saudijske Arabije planiraju da u doglednom periodu izgrade sportski grad koji bio bio u budućnosti domaćin velikih sportskih događaja.

Izvor: Z.K.

Sreda, 04.12.2019.

13:36

Saudijci prave sportski grad od 470 milijardi evra
Photo by Richard Heathcote/Getty Images

U planovima države do 2030. stoji izgradnja grada na obali Crvenog mora koji bi se zvao Neom, a za početak gradnje planiraju da izdvoje 470 milijardi evra.

Neom bi bio grad u kojem bi vladali "zapadni zakoni", gde bi svi posetioci mogli da konzumiraju alkohol i gde bi žene imale daleko veća prava nego što je to sada slučaju u ovoj konzervativnoj zemlji.

To bi im svakako pomoglo da daleko lakše dobijaju organizaciju velikih sportskih događaja poput onog koji sledi u subotu, 7. decembra kada u Rijadu boksuju Antoni Džošua i Endi Ruiz Junior.

Saudijske vlasti su regrutovale brojne stručnjake iz oblasti javnih nastupa u protekle dve godine, uključujući i nekoliko iz Velike Britanije, koji ih savetuju o raznim projektima koje je pokrenuo Princ Mohamed Bin Salman.

Veruje se da bi grad bio "država za sebe" gde bi vladali drugačiji, znatno liberalniji zakoni. Saudijska Arabija je često kritikovana od strane organizacije Amnesti internešnel zbog kršenja ljudskih prava, koji smatra i da Saudijska Arabija organizacijom velikih sportskih događaja želi da popravi svoju lošu reputaciju u međunarodnim odnosima. Mnogi i dalje ne prihvataju da se tamo održavaju događaji, pa je Španska državna televizija RTVE odbila da prenosi meč španskog Superkupa koji će narednog meseca biti odigran u Džedi, a na kojem će, po novom sistemu umesto prvaka i pobednika Kupa kralja igrati četiri tima, Real, Barselona, Atletiko Madrid i Valensija.

Veliki broj događaja u 2020. će biti održan u Saudijskoj Arabiji, između ostalih i biciklistička trka Saudi Tur koja će imati pet etapa, a biće i premijerni Saudi kup, konjička trka sa nagradnim fondom od 17 miliona evra.

Takođe, vode se pregovori da se ubuduće i jedna trka u sezoni Formule 1 vozi u toj zemlji.

Čelnici najbržeg karavana zahtevaju da zemlja da garancije oi poštovanju ljudskih prava, slobodnih medija i prava radnika, i otvaranjem grada kao Neom, bilo bi daleko lakše ispuniti zahteve sportskih organizacija.

Plan je da prva faza izgradnje Neoma bude gotova 2025. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: