Hamilton šesti put šampion sveta u Formuli 1

Britanac Luis Hamilton po šesti put je postao prvak sveta u Formuli 1.

Izvor: Z.K.

Nedelja, 03.11.2019.

21:50

Hamilton šesti put šampion sveta u Formuli 1
Photo by Mark Thompson/Getty Images

Vozač Marcedesa je bio drugi na stazi u Ostinu u trci za Veliku nagradu SAD, ali mu je to bilo dovoljno da zapečati sjajnu sezonu osvajanjem nove titule.

Pobeda je pripala njegovom klupskom kolegi Valteriju Botasu koji je ostrvario vreme 1:33:55.653. On je startovao sa čela trke, na kraju uspeo je ciljnu liniju da prođe kao prvi i tako stigne do četvrtog trijumfa u sezoni i sedmog u karijeri.

Treći je bio Maks Ferstapen iz Red Bula, Četvrti Šarl Lekler iz Ferarija, a peti drugi vozač Red Bula, Aleksander Albon.

Britanac je prethodno osvajao titule 2008, 2014, 2015, 2017. i 2018. godine.

Botas je dobro startovao i sačuvao prvu poziciju, a dobar start imao je Verstpen koji se sa trećeg probio na drug mesto, dok je Hamilton sa petog skočio na treće mesto, ispred dvojca Ferarija Fetela i Leklera, koji su izgubili po dve pozicije.

Fetela je ubrzo obišao i Noris i preuzeo peto mesto. Fetel je prijavio da ima problema sa bolidom, a ubrzo ga je obišao i Rikardo za šesto mesto. Do drugog kruga Raikonen je popravio šest pozicija i našao se na 11. mestu. Do petog kruga Botas je imao 1,7 sekundi prednosti nad Verstapenom. Fetel je odustao u osmom krugu pošto je otkazao prednji desni točak na njegovom bolidu. Hamilton je dobro vozio, smanjio je do 11. kruga zaostatak za Verstapenom na ispod sekunde, dok je Botas sigurnom vožnjom čuvao prvo mesto.

U tim trenucima dobro je vozio i Rikardo, obišao je Norisa za peto mesto. Verstapen je u 14. krugu otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao četvrti iza Leklera. Odmah je u bok otišao i Botas, koji se nešto duže zadržao u boksu, ali je uspeo da se vrati na stazu pre Verstapena, na treće mesto. Prvo mesto preuzeo je Hamilton, ispred Leklera. Verstapenu su iz boksa rekli da ostane pribran. U 16. krugu Botas je sa spoljne strane lako obišao Leklera i našao se iza timskog kolege. Ubrzo je vozača Ferarija obišao i Verstapen. Botas je u medjuvremenu smanjivao zaostatak za Hamiltonom, koji nije išao na zamenu guma. Lekler je otišao u boks, zadržao se 7,7 sekundi i na stazu se vratio kao šesti, iza Hulkenberga. Hamiltona su pozvali u boks u 24. krugu, ali je on rekao da želi da nastavi na starim gumama, uprkos tome što je Botas smanjio zaostatak. Botas ga je ubrzo obišao i preuzeo prvo mesto.

Hamilton je u 25. krugu otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao treći, iza Verstapena. Botas je bio siguran na prvom mestu, a Hamilton se raspitivao da li ima šansu za pobedu, na šta su mu iz boksa odgovorili potvrdno, jer ima dobra vremena po krugu, ali da mora da čuva gume. Verstapen je od vodećih prvi otišao na drugu zamenu guma u 35. krugu i vratio se iza Hamiltona na treće mesto. Odmah je i Botas pozvan u boks i vratio se iza Hamiltona sa devet sekundi zaostatka za timskim kolegom.

U 41. krugu Hamilton je rekao ekipi da ne zna koliko će gume potrajati, na šta mu je inženjer Piter Bonington odgovorio da postoji i opcija drugog odlaska u boks i borbe za drugo mesto. Lekler je u 43. krugu otišao na zamenu guma, u pokušaju da osvoji dodatni bod za najbrži krug, što mu je i uspelo.

Botas je u 50. krugu prišao na ispod sekunde za Hamiltonom. Finac je u 51. krugu napao Britanca, koji se dobro odbranio, a Botas je na kratko izašao sa staze. U narednom krugu Botas je uspeo da obidje Hamiltona i preuzeo je prvo mesto.

Vozač Hasa Kevin Magnusen parkirao se pored staze, zbog čega su istaknute žute zastave, koje upozoravaju vozače da ne smeju da pretiču. To je pomoglo Hamiltonu, Verstapen je ostao iza njega, što je Britancu omogućilo da osvoji drugo mesto i šestu titulu.

Njemu je za titulu bilo potrebno da osvoji četiri boda, a osvojio je 18.

Naredna trka u šampionatu vozi se 17. novembra u Sao Paulu u Brazilu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: