Finale Kopa Libertadores ponovo muči Južnu Ameriku

Godinu dana kasnije, južnoamerički fudbal suočen je sa istim pitanjem – gde će se igrati finale Kopa Libertadores?

Izvor: B92

Četvrtak, 31.10.2019.

20:49

Finale Kopa Libertadores ponovo muči Južnu Ameriku
Photo by Claudio Santana/Getty Images

Prošle godine odlučujuća utakmica između argentinskih velikana, Boke Juniors i River Plejta premeštena je iz Buenos Ajresa u Madrid iz bezbednosnih razloga.

River i brazilski Flamengo trebalo bi da se sastanu u ovogodišnjem finalu 23. novembra, u prvom finalu u kojem će se igrati samo jedan meč. To je sad pod velikim znakom pitanja.

Čile je za domaćina finala izabran jer je bio primer političke stabilnosti i ekonomskog razvoja u regionu. Međutim, 20 dana pre finala Južnoamerička fudbalska konfederacija (CONMEBOL) ne može da garantuje da će se meč i odigrati u Čileu.

Ulaznice za finale, medijske akreditacije, rezervacije hotela... Sve to je završeno pre početka velikih protesta u Čileu. Protesti u Čileu su počeli pre dve nedelje zbog povećanja cene karata za metro u glavnom gradu.

Demonstranti sada, između ostalog, traže bolje penzije, zdravstvo, obrazovanje, a pojedini ističu da neće odustati dok predsednik Čilea Sebastijan Pinjera ne podnese ostavku.

Čileanska vlada i CONMEBOL su u sredu istakli da će finale igrati u Santjagu uprkos tome što je Pinjera otkazao svetsku konferenciju o klimi i forum za Ekonomsku saradnju Azije i Pacifika (Apek).
Photo by Miguel Schincariol/Getty Images
"Zabrinut sam zbog situacije u Čileu. Nadamo se da se sve može rešiti mirnim putem zbog njihove zemlje i njihovog naroda, a takođe i zbog nas kako bismo bili sigurni gde ćemo igrati", rekao je trener Marselo Galjardo.

Drugi meč prošlogodišnjeg finala Kupa Libertadores trebalo je da se igra na "Monumentalu" ali nije pošto su navijači Rivera napali klupski autobus koji je prevozio igrače Boke na stadion.

Posle nekoliko pomeranja termina, CONMEBOL je iz bezbednosnih razloga odlučio da se utakmica odigra u Madridu.

Ako se mesto odigravanja finala ponovo pomeri, Argentina i Brazil neće moći da budu domaćini.

"Ljudi će navijati za nas gde god da igramo. CONMEBOL je rekao da će to biti Čile tako da razmišljamo samo o Čileu i o tom finalu",
rekao je fudbaler Flamenga Everton Ribeiro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: