Dobro došli u budućnost Formule 1 FOTO/VIDEO

Formula 1 otkrila je budući izgled bolida, počevši od naredne sezone 2021.

Izvor: A Kovaèeviæ

Četvrtak, 31.10.2019.

17:23

Dobro došli u budućnost Formule 1 FOTO/VIDEO
Foto: Renault promo

Sledeće godine na snagu stupaju nova pravila koja će značajno da utiču na dizajn bolida, koji će biti znatno aerodinamičniji.

Cilj F1 je da olakša jednom bolidu da prati drugi bez gubljenja performansi, kako bi trke postale neizvesnije uz češća prestizanja na stazi.

Trenutni dizajn bolida "favorizuje" onaj koji se nalazi ispred, jer njegov pratilac zbog neodgovarajućeg strujanja vazduha ima slabiju silu prijanjanja.

Pogonske jedinice će i dalje biti iste, 1,6-litarski V6 uz MGU-K (kinetički generator) i MGU-H (kalorični generator) koji čine električni deo, ali će određeni materijali biti ograničeni uz povećanje težine za 5 kilograma.

Nova pravila će ograničiti i razvoj skupih elemenata što omogućava većim timovima da steknu prednost u odnosu na manje, pa tako na primer menjač ne može biti potpuno promenjen pet godina.

Bilo koji tip hidrauličnog oslanjanja ili sistema aerodinamičke podrške su zabranjeni, a gume će imati identičan dizajn za sve proizvođače. Novi 18-inčni Pirelijevi pneumatici će biti teži pa će i ukupna težina bolida porasti sa 743 na 768 kilograma.

Sledeće godine se u kalendar F1 vraća Holandije, dok će debitovati Vijegtnam, pa se očekuje da do 2025. bude 25 trka u sezoni.

Formula 1 je istakla nekoliko načina na koji će nova pravila poboljšati takmičenje:

* Privlačniji bolidi
* Neizvesnije trkanje
* Veća šansa za različite timove na podijumu
* Vozačka veština u prvom planu
* Ograničeno vreme u vazdušnom tunelu za veću konkurentnost
* Ograničen budžet na 175.000.000 $ godišnje po ekipi
* Kraći trkački vikendi će smanjiti pritisak na timove
* Veći fokus na mlade talentovane vozače

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: