Žurka u Stejpls centru, gde su Srbi među "kraljevima"?

Nakon što ste se upoznali sa predstavnicima Istoka i otvorili smo vrata "divljeg zapada", vreme je za diviziju koja će obeležiti predstojeću NBA sezonu.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Nedelja, 20.10.2019.

09:00

Žurka u Stejpls centru, gde su Srbi među
Photo by Sean M. Haffey/Getty Images

NBA liga ima šest divizija od kojih bar pet ima pretendenta na veliko NBA finale.

Međutim, Pacifik predstavlja najveću koncentraciju visokih ambicija što samo po sebi garantuje veliku zabavu u narednih pola godine.

Tu su najdominantniji tim decenije na izmaku Golden Stejt koji je u tranzicionom periodu, žestoko pojačani losanđeleski rivali Lejkersi i Klipersi, te u ovoj raspodeli snaga prilično irelevantni ali opet intrigantni Sakramento i Finiks.

Pročitajte još:
* Ludo NBA leto i tvit koji bi mogao da ih košta milijarde dolara
* Čuvajte se Irvinga i nepredvidivih Niksa
* Ima li ko jači – Janis napada titulu
* Protiv Majamija se niko neće naigrati
* Denver vodi glavnu reč, Jokić dobio savršenog partnera

Finiks Sans (19-63)

Foto: Tanjug/AP Photo/Matt York
Najgori tim Zapada prošle sezone je značajno unapredio svoj "roster" proteklog leta, ali je i konkurencija išla istim smerom.

Finiks Sansi će teško da stignu i do šire konkurencije za mesto u plej-ofu, ali svakako se očekuje znatno više od prošlosezonskih 19 pobeda.

Ključna vest za Sanse je da prvi put od trejda Gorana Dragića imaju respektabilnog plejmejkera u vidu Rikija Rubija.

Njegovo prisustvo na parketu će svakako doneti osećaj kontrole koji nije bio prisutan proteklih sezone u igri Finiksa.

U vidu Darija Šarića Finiks takođe ima najboljeg krilnog igrača u poslednjih nekoliko godina, što će značajno otvoriti prostor za napredak i doprinos udarnog tandema tima Devina Bukera i Deandrea Ejtona. S druge strane, Sansi su značajno umanjili koncentraciju talenta u "rosteru" odlaskom Džoša Džeksona i Rišona Holmsa, ali je stiglo bitno pojačanje u vidu Arona Bejnsa kao alternativnog centra, gde potencijal za doprinos poseduje i Čik Dialo.

Njih dvojica bi uz Frenka Kaminskog mogli da imaju i znatno veću ulogu ukoliko se Sansi više posvete eksperimentu sa Ejtonom na "četvorci", što bi u potpunosti promenilo koncepciju igre ekipe i otvorilo proster neke nove adute, bez obzira na potencijalnu kontraproduktivnost.

Iako Finiks ima talentovan tim, nedostaje im iskustveni pečat, a u žestokoj konkurenciji kakva vlada na Zapadu, to će sigurno biti kamen spoticanja za ekipu iz Arizone.

Sansi će svakako biti konkurentniji u više mečeva nego prošle sezone, ali su još daleko od dobrog tima.

Sakramento Kings (39-43)

Foto: Tanjug/AP Photo/Rich Pedroncelli
Posle godina tavorenja na marginama NBA lige, Vlade Divac je pokazao kritičarima da su njegovi potezi uključujući trejd Demarkusa Kazinsa bili ispravni.

Sakramento Kingsi su predstavljali pravo osveženje na Zapadu prošle sezone, bili su vrlo blizu i plej-of pozicije, a svakako ih je bilo zanimljivo gledati.

Kingsi su napravili vrlo kompaktnu ekipu čije jezgro čine vrlo mladi igrači, predvođeni Dieronom Foksom, Badijem Hildom i Marvinom Beglijem te sve boljim Bogdanom Bogdanovićem.

Foks je nadmašio očekivanja koja su analitičari imali kada je stigao u ligu, Hild se pozicionira kao pouzdan šuter, a Begli se istakao u ograničenim minutima na parketu.

Ukoliko ovaj kvartet nastavi da napreduje u istom ritmu, Kingsi će biti konkurentni za mesto u plej-ofu.

Međutim, dosta toga je neizvesno u vezi sa ovom ekipom jer je Divac poprilično iznenadio nekim ugovorima proteklog leta. Stigli su solidni veterani Džozef, Holms i Dedmon, ali je upitno koliki će biti njihov doprinos s obzirom da pokrivaju pozicije na kojima je pomenuti ključni triling, mada Dedmon donosi solidno prisustvo u reketu umesto Vilija Koli-Stajna.

Za korak više bi trebalo da ih poguraju proverena imena Trevor Ariza i Harison Barns, ali bez obzira na njihovu reputaciju, utisak je da su ih Kingsi preplatili (85 miliona za Barnsa) i tako možda ograničili prostor/minute neophodan za napredak mladih aduta.

Važne karike u rotaciji biće svakako naši reprezentativci Bogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica.

Dok će Beli pre svega biti podrška za mladog Beglija, Bogdanović bi lako mogao da postane "iks-faktor".

Titula najboljeg strelca SP je ostavila utisak i u NBA svetu, pa će svakako dobiti više prostora nego prethodne sezone, a verovatno će se boriti za veliki ugovor narednog leta što će ga svakako motivisati da se dodatno isprsi.

Nema sumnje da će biti interesatno na utakmicama Kingsa i u predstojećoj sezoni, a ukoliko mlado jezgro napravi osetan pomak u kvalitetu i plej-of je dostižan.

Golden Stejt Voriors (57-25)

Foto: Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill
Velika enigma biće u predstojećoj sezoni Voriorsi. Ostali su bez ogromnog dela šampionskog tima, nekoliko ključnih igrača iz rotacije, ali su i dalje konkurentni.

Mnogi će pitati kako konkurentni kad je otišao jedan od najboljih igrača ove igre u ovom veku Kevin Durent, univerzalni Andre Igudala, veteran Šon Livingston, "šljakeri" Kuk, Bel i Džons?

Tako što je u ti dalje jezgro koje je nadmašilo Čikago Bulse Majkla Džordana i postavilo onaj čuveni NBA rekord od 73 pobede u sezoni.

Stefon Kari je i dalje najbolji šuter lige, Drejmond Grin jedan od najboljih defanzivaca i univerzalaca koji će motivisan odlaskom KD-a verovatno "gristi" još jače i biti bolji nego ikad. Evo mu prilike da se dodatno dokaže.

Klej Tompson će zbog povrede pauzirati najmanje do Ol-stara, ali će se vratiti i taman ući u formu do plej-ofa koji ne bi trebalo da bude upitan za "Ratnike".

Pored svega ovoga, Voriorsi su konačno doveli i dva izuzetno talentovana igrača, prošlosezonsko otkrovenje Dianđela Rasela i centra Vilija Koli-Stajna, a tu je i nekoliko perspektivnih rukija. "Iks-faktor" će sigurno biti neobični dolazak Rasela jer će biti zanimljivo videti kako će se uklopiti u sekundarnoj ulozi iza Karija.

Ipak, njegove organizatorske i šuterske sposobnosti bi mogle da učine Voriorse još opasnijim u napadu nego pre.

Međutim, svima je jasno da ni Voriorsi u Raselu nevide dugoročno rešenje, već više dobru šutersku zamenu dok se ne oporavi Tompson, pa je pitanje da li će u februaru posegnuti za nekim većim trejdom.

Možda se okrenuti dovođenju Kevina Lava, mada je za trejd zainteresovana i Minesota, a oni imaju dosta toga zanimljivog da ponude.

E to bi umnogome promenio odnos snaga ne samo u ovoj diviziji već u celoj konferenciji.

Do tada, Voriorsi sigurno neće biti dominantni kao prethodnih sezona, ali će i dalje biti tim protiv koga će se teško stizati do pobede.

Los Anđeles Lejkers (37-45)

Foto: Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill
Kada se pogleda startna petorka Lejkersa jedna stvar je sigurna – zabava je zagarantovana.

Ako se za Kliperse može reći da su imali produktivno leto, šta onda tek reći za Lejkerse.

Lebron Džejms je konačno dobio šta je tražio, ali i više od toga. Stigao je Entoni Dejvis, a kao šlag na tortu Deni Grin i Dvajt Hauard.

Međutim, da li van papira Lejkersi imaju potrebnu "dubinu" da izgrade šampionski tim oko Džejmsa i Dejvisa?

U Stejpls centru su stavili sve na kocku, "odrekli" se budućnosti i pustili skoro celo mlado jezgro kako bi sa veteranima napali titulu.

Dolazak Denijelsa, Kuka i Dadlija možda ne zvuči tako, ali s njima će Lejkersi imati znatno bolju šutersku postavu nego prošle sezone. Ne treba ni pominjati prisustvo Grina, jednog od najboljih trojkaša/defanzivaca u istoriji NBA lige, bitne karike u Torontovoj tituli, ali je takođe poznat i po svojim "mrtim" periodima koji znaju potrajati i nekoliko nedelja.

Ipak, sve to znači i mnogo veće rasterećenje za Džejmsa na šuterskom planu, pa će moći više da se posveti ostalim segmentima igre, a to će svakako značiti mnogo opasnijeg "Kralja".

Naravno, ključni faktor u unapređenju igre je dolazak Dejvisa, jednog od najtalentovanijih igrača lige i najboljih visokih igrača.

Tandem Džejms-Dejvis garantuje bezbroj kreativnih napadačkih akcija. Iako se u Lejkerse vratio svojevremeno najbolji centar lige Hauard, očekujemo da Dejvis bude "petica" što će omogućiti više šuterskog prostora "jezerašima" oko pik-en-rola LBJ-AD.

Čak i bez toga njihov sirovi talanat je dovoljan za lagan korak ka plej-ofu, a uz dobar doprinos saigrača, pre svih Kajla Kuzme od koga se očekuje da bude treći oslonac ove ekipe, biće interesantno u doigravanju.

Los Anđeles Klipers (48-34 prošle sezone)

Foto: Tanjug/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP
Od tima koji kreće od nule do jednog od glavnih favorita za titulu – tako bi se ukratko moglo opisati prethodnih godinu i po dana Los Anđeles Klipersa.

Nakon što su se u zimu 2018. odlučili da okončaju eru Blejka Grifina i krenu u reizgranju tima, svi su očekivali da će im biti potrebno nekoliko godina da se vrate na plej-of nivo.

Međutim, Klipersi su šokirali sve, verovatno i sebe sami sjajnim igrama i sa 48 pobeda već u prvoj sezone reizgradnje i plasmanom u plej-of.

Do toga su ih doveli srčanost, posvećenost, jedinstvenost, upornost i neuništivi timski duh ekipe bez istinskog superstara u "rosteru".

To je omogućilo Klipersima da ubrzaju proces pa su se već sada fokusirali na novi napad na titulu, cilj koji zvuči mnogo realnije nego tokom ere Grifina i Krisa Pola.

Klipersi su zadržali jezgro tima od koga se očekuje da zadrži isti ratnički stav, ali više neće biti autsajderi, niti tim bez superzvezde.

Štaviše, sada će ih imati dve, momke kojima je pobeđivanje u krvi – Pol Džordž i Kavaj Lenard. Naravno da je ključni faktor naglog skoka ambicija dolazak šampiona Lenarda, ali iako nije zdrav kao pre, Džordž je takođe igrač sposoban da nosi tim do vrha.

Ako su dva operativna zahvata u maju i junu rešila probleme sa ramenom, protivničke odbrane bi trebalo da već sada budu prestravljene.

Ni Lenard ne može da se pohvali da je na maksimumu, stoga je i odigrao tek 60 utakmica u regularnom delu prošle sezone, a taj potez Reprorsa se očigledno višestruko isplatio jer su mu sačuvali svežinu za plej-of gde je gazio redom.

Uprkos dolasku dve takve zvezde Dok Rivers neće biti u problemu da formira jedinstven tim oko njih.

Pre svega što su u pitanju timski igrači bez sujetnih tendencija, izuzetno iskusni, a opet u najboljim godinama, koji će imati podršku jednako posvećenih momaka.

Iskustvo na dodatni nivo podiže prisustvi najboljeg šestog igrača lige Lua Vilijamsa i Patrika Beverlija, dok će energetski impuls dati mladi Lendri Šamet, otkrovenje prošle sezone Montrezl Herel te talentovani Ivica Zubac.

Upravo ovaj poslednji faktor bi mogao da bude presudan u napadu na titulu, jer ukoliko mlade snage naprave iskorak, uz zvezde šampionskog kova i iskusne rezerviste, Klipersi će biti "strah i trepet" u ligi.

Naravno, ako iz zaobiđu povrede do aprila.

A. Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: