Vilnjuški eksperiment

Četiri sata kašnjenja u polasku aviona iz Beograda za Vilnjus sa delegacijom Fudbalskog saveza Srbije ne deluje dramatično.

Izvor: Spasoje Veselinoviæ

Ponedeljak, 14.10.2019.

10:47

Vilnjuški eksperiment
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Naročito ukoliko se uporedi sa nivom kašnjenja reprezentacije Srbije na putu ka Evropskom prvenstvu.

U javnosti provejava teza da je predstojeći duel Litvanije i Srbije "najnebitniji od svih nebitnih" utakmica koje je u poslednjih nekoliko godina igrala nacionalna selekcija države s himnom "Bože pravde".

Gledajući aktuelne rezultate i stanje na tabeli Grupe B kvalifikacija za EURO, možda je i tako, slušajući izjave igrača i selektora, veerovatno i da jeste, ali postoji i mnogo razloga za tvrdnju da duel koji startuje od 20.45 na stadionu LFF ima veći značaj od onog koji mu se pripisuje.

Fudbalska reprezentacija Srbije je po ko zna koji put na novom početku i "priprema se za nešto".

Ako se vratimo u ne tako davnu prošlost, sada bivši selektor Mladen Krstajić je umeo da izjavi da je učešće na Svetskom prvenstvu u Rusiji prilika da se tim koji je izabrao pripremi za ono što ga čeka kasnije.
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
To kasnije su bila takmičenja u Ligi nacija i kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Ako se, uslovno, može reći da je učešće u prvopomenutom imalo solidan ishod, odnosno plasman u Ligu B, onda se dešavanja iz potonjeg ciklusa mogu oceniti na potpuno drugačiji način.

Konstatne promene, rotacije, kompozicije i dekompozicije, kreativna i ona drugačija rešenja su doveli do situacije da Srbija u oktobru ove godine već gleda u mart sledeće i baraž za plasman na Evropsko prvenstvo.

O tome je po preuzimanju srpskog kormila govorio selektor Ljubiša Tumbaković, a poraz od Portugala u Beogradu je samo potvrdio tezu da je debakl u Lavovu u duelu sa Ukrajinom zapečatio sudbinu tima Srbije u ovim kvalifikacijama.

Tumbaković je odlučio da, kako kaže, napravi spisak od šezdesetak fudbalera na koje bi mogao da računa za naredni period, te da iz utakmice u utakmicu "proverava" i "kombinuje", kako bi u nekom momentu dobio pravu ekipu za martovske ključne duele, najpre sa Norveškom, a potom sa Škotskom ili Bugarskom.
photo: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic
"Od saopštavanja spiska do okupljanja su prošle dve nedelje, za to vreme su se igrale takmičarske utakmice naših igrača i pored nekih stvari koje su planirane i dogovorene, kao što je to bio slučaj sa Nemanjom Matićem, Antonijom Rukavinom i Matijom Nastasićem, što je iskontrolisano, imali smo situacije koje nisu i na šta utiču spoljni faktori. U tom periodu su se povredili Nikola Maksimmović i Dušan Tadić, na jednoj utakmici nismo mogli da imamo Nikolu Milenkovića i Filipa Kostića... Došli smo u situaciju da se dešava ono što nije planirano, a opet moramo da budemo deo te priče o kojoj pričamo, da vidimo veći broj igrača na delu."

"Posle pripremne utakmice sa Paragvajem, dolazi nam utakmica sa Litvanijom, koja je takmičarska bez obzira na naš status i poziciju na tabeli. To je utakmica koja mora da nam donese nešto što želimo, ali i da kontrolisano dajemo šansu nekim igračima, da bismo videli koliku vrednost imaju i koliko mogu da pomognu reprezentaciji u narednom periodu. Iz tog razloga se stiče utisak da imamo mnogo promena. Ne menjamo mnogo, to je grupa igrača sa prvobitnog spiska od šezdesetak koji je skraćen na tridesetak imena. Imamo nešto što je forma rada, a imamo i spoljne faktore. Nešto smo videli protiv Paragvaja, a protiv Litvanije ćemo videti nešto što je, po mojoj proceni, bliže nekom konačnom rešenju, uz sve one igrače koji nisu ovde", rekao je Tumbaković za B92.net uoči utakmice u Vilnjusu.

Dakle, eksperimentalna faza započeta na Svetskom prvenstvu u Rusiji i dalje traje. Dokle? Još se ne zna, a i ne postoje naznake da bi uskoro to moglo da bude poznato. Da li ima vremena za to ili se već isuviše kasni? Utakmica protiv Litvanije ima prizvuk kakav ima, ali će i Tumbakoviću i celoj zainteresovanoj javnosti moći da pruži nekakav, bar trenutan odgovor i makar da nagovesti odgovor na pitanje u kojoj fazi se taj eksperiment nalazi.

U svemu dosad viđenom, čini se da je jedina konstanta Aleksandar Mitrović, treba uvek podsećati, tek 25-godišnjak koji na svom kontu ima već 29 golova za seniorski nacionalni tim i uvek je bio spreman da bude na raspolaganju svakom selektoru, bez obzira na važnost razloga za okupljanje.
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
"Moj posao je da dajem golove, nebitno protiv koga igramo. Imamo mnogo dobrih igrača, kako na mojoj poziciji, tako u celom timu. Ja svaku utakmicu igram kao da mi je prva ili poslednja", kazao je Mitrović.

Nekima od njegovih trenutnih saigrača u reprezentaciji će ovo zaista biti prva ili poslednja utakmica, pa i ako javnost duelu protiv Litvanije ne daje toliki značaj, na igračima je da to sami urade, da iskoriste priliku i učine dobro i za sebe i za sve nas.

Može se kasniti, ali se ne sme odustati od puta na koji se krenulo, famozni kraj marta će doći brže nego što se očekuje i tada neće biti prostora za eksperimente.

Ako želimo da vidimo to Evropsko prvenstvo, prvi put od 2000. godine.

Spasoje Veselinović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: