Srbija na skeneru B92: NBA trio okosnica, sve kreće iz odbrane

Iako im je zvanično bio treći pripremni meč, košarkaši Srbije su na neki način u subotu u Štark areni imali prvu pravu proveru u okviru priprema za Svetsko prvenstvo u Kini.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Nedelja, 11.08.2019.

08:15

Srbija na skeneru B92: NBA trio okosnica, sve kreće iz odbrane
FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC / bb

Rival pred 18.000 navijača bio je jedan od kandidata za medalje Litvanija, a pobeda "Orlova" 72:68 pokazala je dobre i loše strane našeg tima.

Međutim, u pitanju je bio bukvalno prvi meč kompletirane selekcije sa NBA zvezdama, pa se ovaj duel može smatrati tek "zagrevanjem" naše ekipe, kao što to bude prvi "basket" na lokalnom igralištu.

Ono što posebno raduje je velika motivisanost da se pobede, ogroman žar u igri i želja da se slavi pred domaćim navijačima.

Odmah je uspostavljena međusobna konekcija – svesna da ga dugo nije bilo i pritiska pod kojim dolazi, publika je od starta hrabrila Jokića i podizala mu samopouzdanje.

Svaki Bogdanovićev šut je dočekivan bukvalno na nogama uz frustracije kod promašaja i eksploziju oduševljenja kod pogodaka.
Foto: StarSpot/Pedja Milosavljevic
"Orlovi" se nisu štedeli iako je u pitanju test meč, praktično na početku priprema jer selektor Aleksandar Đorđević do pre nekoliko dana nije imao na raspolaganju Marka Gudurića, Bogdana Bogdanovića i Nikolu Jokića.

Da su ovi momci imali zajedno samo jedan trening pokazao je sami početak meča kada su teško uspostavljali dobru komunikaciju na parketu, te pravili brojke greške i u napadu i u odbrani.

Da je vreme ključni faktor za ovu selekciju videli smo u nekoliko kombinacija Bogdanovića i Jokića, koji se nisu najbolje razumeli prilikom proigravanja, ali su pokazali da će kada se uigraju, biti "paklen" tandem.

Obojica su odigrala prvi meč posle višemesečne pauze, pa im je trebalo vremena da skinu "rđu" sa sebe. Tako je Bogdanović šutirao svega 2/7 u prvom poluvremenu, od čega 1/5 su bile trojke.

Već u nastavku je uhvatio ritam i "povukao" ceo tim. Pogodio je nekoliko trojki i serijom od osam uzastopnih poena vratio "Orlove" u egal nakon dvocifrenog zaostatka.
FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC / bb
Jokiću je takođe trebalo malo vremena da pronađe odgovarajući ritam, nakon čega se i on razigrao i stigao do dvocifrenog učinka sa 13 poena.

U međuvremenu, naša treća NBA zvezda Nemanja Bjelica je pokazao da će biti istinski lider ovog tima i podsetio nas da je bukvalno samo on nedostajao pre dve godine da osvojimo zlato u Turskoj.

Bio je užitak gledati kako elegantno i sa Bodiroginom lakoćom poentira i poput pravog vođe vraća svoj tim "iz mrtvih" u prvom poluvremenu. Jasno je koliko mu je nedostajalo da igra za Srbiju.

Ovaj NBA trio, koji je na kraju i rešio meč te odmah pokazao da će biti kičma ovog tima, sjajno su pratili raspoloženi Milosavljević i Lučić.

Ljibimci "grobara" su trojkama i zakucavanjima podizali publiku na noge te "dopumpavali" samopouzdanje svojoj ekipi, uz neizmeran doprinos u odbrani.
Foto: StarSpot/Pedja Milosavljevic
Upravo je odbrana ključna reč na ovom meču što je kasnije istakao i selektor Đorđević. Biće to "iks-faktor" za igru i rezulate "Orlova" u Kini.

Jer u trenucima kada je Srbija igrala agresivno i organizovano u defanzivi, iz toga su se rađale najbrže, najefikasnije i najatraktivnije akcije i završnice u napadu.

Na kraju je ova "formula" donela i pobedu, jer su posle snažne igre u defanzivi "sevnule" kontre koje su zakucavanjima završili Jokić i Bjelica za slavlje Arene.

Naravno, sve ono što smo videli je tek mali deo onoga što je potrebno za napad na medalju i što ćemo videti tek za dve nedelje kada se ekipa uigra na pripremnim mečevima.

Sjajno veče pokvario je peh Miloša Teodosića, koji je u uvodnim minutima meča obnovio povredu stopala zbog koga je izgubio praktično celu prošlu sezonu u NBA ligi.
FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC / bb
Zabrinuti su i u stručnom štabu pa se već postavlja pitanje da li će biti spreman za Kinu. To stavlja dodatni teret na leža Vasiliju Miciću i Stefanu Joviću koji su imali epizodne uloge protiv Litvanije, uglavnom kao podrška Bogdanoviću i Bjelici u organizaciji napada.

Marjanović je dobio ogromne ovacije sa tribina i nekoliko puta rutinski poentirao pokazavši da će biti veliki faktor u igri Srbije u reketu.

Đorđević je izabrao Litvaniju kao dvostrukog rivala u ovoj fazi priprema kako bi sproveo u delo svoju glavnu ideju za Kinu – snažnu fizičku igru, posebno u reketu, a to je i dobio.

Rotirao je sva četiri svoja centra, koji bi lako svi mogli da se nađu na konačnom spisku. Kao glavnu podršku sa klupe Đorđević je uglavnom koristio Milutinova, uz fokus na odbrani, dok je nešto manju minutažu imao Raduljica.

Nismo mnogo na terenu videli ni Marka Simonovića i Stefana Birčevića, pa se među njima trojicom traže imena koja će morati da propuste turnir u Kini.
Foto: StarSpot/Pedja Milosavljevic
Naravno, sada to umnogome zavisi i od stanja Teodosićeve povrede, a što će biti znatno jasnije već u narednim danima.

Nije se preterano istakao ni Gudurić, ali je on tek stigao u tim posle napornog leta i transfera iz Evrope u NBA ligu, što ga je sigurno emotivno potpuno "iscedilo", pa će mu biti potrebno vreme da "napuni baterije".

Da zaključimo, momci se tek zagrevaju, nije realno ni očekivati da već sada sve besprekorno funkcioniše, ali ono što smo videli u subotu uveče u Areni potvrđuje da javnost nije bez razloga od početka godine počela da priča o zlatu u Kini.

"Orlovi" već za tri dana očekuje novi duel sa Litvanijom, ovaj put u Kaunasu. Nakon toga Srbija ide u Atinu na tradicionalni "Arkopolis kup" gde će rivali biti Grčka, Turska i protivnik u grupi na SP Italija.

Đorđević će formu na kraju "brusiti" u Kini od 20. avgusta gde će "Orlovi" odigrati još tri meča, opet protiv Italije, te Francuske i Novog Zelanda. Mundobasket počinje 31. avgusta, kada Srbija igra sa Angolom (9.30h).
Foto: StarSpot/Pedja Milosavljevic

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: