Plavi, plavi – košarkaši opet u šampionskoj boji FOTO

U teškim decenijama za nama jedna od retkih radosti bile su titule koje su osvajali sportisti. Među njima su miljenici nacije posebno bili košarkaši, a jedan od njihovih zaštitnih znakova su bili dresovi plave boje.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Sreda, 07.08.2019.

12:00

Plavi, plavi – košarkaši opet u šampionskoj boji FOTO
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Osamostaljenjem Srbije u prvi plan dolaze crveni dresovi, ali posle sedam godina košarkaška reprezentacija Srbije će na predstojećem Svetskom prvenstvu opet biti u plavom.

"Onaj ko nije nosio dres sa državnim grbom, bilo da se to zvalo SFRJ, SRJ, SCG ili sad Srbija, može možda da pretpostavi kakav je to osećaj. Moja malenkost to dobro zna. Siguran sam, u stvari se pre svega nadam da mladim košarkašima i košarkašicama, dečacima i devojčicama, taj momenat kad budu obukli taj dres, da će da im to ostane za sva vremena. Za vijek vijekova", izjavio je predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović.

Bili smo šampioni Evrope i sveta kao "plavi", a otkako smo postali "crveni" nismo se radovali najsjajnijim medaljama. Evropu smo poslednji put pokorili 2001, a svet 2002. Posle 17 godina nacija se opet nada dočeku šampiona na čuvenom "balkonu".

"Sigurno da su te generacije uz koje smo mi odrasli i koje su se pele na balkon uvek nekako i meni stoje u glavi u tim plavim dresovima. Bože zdravlja da se i mi vratimo sa najsjajnijim odličjem u tim plavim dresovima", rekao je Vladimir Lučić.

"Orlovi" su u petak imali zvanično fotografisanje za FIBA Svetsko prvenstvo, a pozirali su upravo u novim plavim dresovima. "Plavi" bi trebalo da debituju u subotu uveče u prijateljskom meču protiv Litvanije u Areni. Mišljenja javnosti su podeljena, od odobravanja nostalgičara do negodovanja suprotnog "tabora". Međutim, kada su u pitanju sami košarkaši oni su – oduševljeni.

"Super su. Snimali smo neke reklame, probali smo ih, lepo su osveženje. Neka bude da su mi lepši ovi plavi od crvenih", rekao je Nemanja Bjelica.

Prvi put od 2013. i kvalifikacija za Evropsko prvenstvo opet ćemo bodriti "plave", iako su tada uglavnom bili "beli", a to je posebno obradovalo iskusnije igrače koji su više vezani za tu boju.

Jedan od retkih koji je u seniorskoj selekciji imao priliku da igra u plavim dresovima bio je kapiten Miloš Teodosić.

"To govori o mojoj mladosti", našalio se Teodosić, "Taman smo se navikli na crvenu boju oni opet promenili, ali meni je drago što smo opet u plavoj boji".

Reprezentacija Srbije će igrati na Mundobasketu od 31. avgusta do 15. septembra u Kini, a u prvoj fazi u Grupi D rivali će biti Angola, Filipini i Italija.

Jedan od glavnih aduta našeg tima biće član najbolje petorke NBA lige prošle sezone, centar Denver Nagetsa Nikola Jokić koji se konačno priključio saigračima i takođe pozirao u plavom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

249 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: