Klop: Niko nije voleo ovaj tim, sad smo nerazdvojni

Menadžer Liverpula Jirgen Klop uveren je da će njegovi izabranici i ove sezone konkurisati za trofeje, kako u Premijer ligi tako i Ligi šampiona.

Izvor: Z.K.

Utorak, 06.08.2019.

18:31

Klop: Niko nije voleo ovaj tim, sad smo nerazdvojni
Photo by Michael Regan/Getty Images

"Crveni" su u junu osvojili pehar Lige šampiona pobedom nad Totenhemom u velikom finalu, a trofej Premijer lige im je izmakao za bod u trci sa Mančester sitijem.

Klop je u intervjuu za sajt "Goal" pričao o značaju stvaranja snažnog tima, jakom mentalitetu svojih igrača i tome koliko je značajno imati kvalitetne fudbalere.

"Kada sam došao 2015. rekao sam da niko ne voli ovaj tim, čak ni sami sebe nisu voleli. To je istina, ali sada je sve potpuno drugačija. U pitanju je vreme, razvoj, strpljenje u radu sa ovim momcima", kaže nemački stručnjak.

Bivši trener Borusije bio je presrećan učinkom igrača prošle sezone. Jednom prilikom ih je nazvao "je...im mentalnim gigantima". Ni sada ne razmišlja drugačije, ali bitno je i ono što je on uradio na putu da napravi veliki tim.

"To što su uradili bilo je neverovatno. Stvarno neverovatno. Ali vidite, ako igrač nije talentovan, ne možete od njega da načinite dobrog fudbalera. Kada je reč o mentalitetu, svako ljudsko biće ga ima, usađeno je u njega. Bitno je razvijati ga".

Klop je to pokušao da objasni slikovitim primerom.

"Koliko dugo mogu da se držim prstom za ivicu stene, a da pokušavam da spasim samo svoj život? Nemam pojma, možda deset sekundi ili nešto duže? Međutim, ako drugom rukom držim svog sina i pokušavam da spasim njega, mogao bih možda da se držim tri dana. Radim to za njega, ne sebe. Što bolje razumete različite stvari koje činite za druge ljude i koliko se to ceni, lakše ćete prevazići svoje limite. Ovi momci u mom timu imaju taj talenat. Borili bi se tako jedan za drugog danima, ne sumnjam u to", jasan je Klop.

Klop je nedavno tokom priprema pozvao u kamp Liverpula jednog od najboljih surfera sveta Sebastijana Štednera.

Reč je o momku iz Nirnberga koji je pre četiri godine uspeo da osvoji najveću surfersku nagradu kada je savladao talas visine 21 metar!

On je pomogao igračima Liverpula da vežbaju tehnike disanja u bazenu. Još jedan način da se pojača osećaj o važnosti strpljenja, prevazilaženja limita, mentalne istrajnosti.
Photo by Michael Regan/Getty Images
Klop često insistira na tome da se na porazima uči. Tako će im i iskustvo sa "Vemblija" kada su na penale izgubili od Mančester sitija u borbi za pehar Komjuniti šildsa, ma koliko neobično zvučalo, sigurno značiti ubuduće.

"O mentalitetu se uči. Niko nije mentalni džin po rođenju. Život nas čini takvim kakvi smo. U fudbalu, loša iskustva pomažu. Izgubiš me, nije prijatno, ai ako to iskoristiš da nešto naučiš, dobro je. Ako ne iskoristiš, beskorisno je. Ti mali životni porazi u spoljnom svetu i u fudbalu mogu da te ojačaju, mogu da kreiraju jak mentalitet. I kada sklopite sve te deliće, različite ljude sa različitim iskustvima, to kreira jedan mentalitet. Lepo je biti deo toga u Liverpulu".

Klop je morao strpljivo da radi na stvaranju tima. Trebalo mu je nekoliko sezona da stvori moćnu mašineriju.

"Napravili smo svega dva transfera gde smo pomislili, dobro, ove moramo da budemo vrlo konkretni. To su transferi Alisona Bekera i Virdžila van Dajka. Ostali su morali da se razvijaju, gde smo morali da vidimo kako će se ponašati u premijer ligi, da li će imati kontinuitet i sve u tom stilu. Vajnaldum i Endi Robertson su došli iz klubova koji su ispali iz lige. Za nas je to bio očigledan izbor, ne i za druge. Morali smo sa svima da radimo", naglasio je Klop.

Odnos menadžer - igrač često je osetljiva tema. Naročito danas. Klop kaže da se drži proverenog recepta.

"Volim ljude. Život je sav u odnosima, ne samo sa igračima, već ljudima uopšte. Sa igračima je isto. Sve počinje tom frazom koju sam upotrebio kad sam došao. Ja sam prijatelj svojih igrača, ali ne najbolji prijatelj".

Jasno je i zbog čega, on donosi odluke koje se tiču njih direktno.

"Odluke koje donosim mogu biti teške ili lake. Teško da mogu napraviti grešku kada su svi spremni. Odluka će uvek biti ispravna i drugi moraju da je poštuju i prihvate. Svi žele više da igraju ali znaju da može da igra samo 11 a da će 20 i više njih trebati da bismo izgurali sezonu. I ako ste u dobroj kondiciji, velike su šanse da ćete mnogo igrati. Osvrnu se oko sebe i vide da su tu kvalitetni igrači, to je dobra situacija za sve", dodao je Klop.

Tokom protekle četiri godine bilo je momenata i kad nije išlo.

"Kao u svakoj vezi, prijateljstvu, radu sa kolegama, uvek se pitamo kako će biti kada stvari ne ideu kako treba? To su momenti koje su nas u Liverpulu zbližili. Izgubili smo finale, izgubili smo tri finala i svi su mogli da se pogledaju u oči. VIgrači vole da su jedni uz druge, ali i ja volim da sam uz njih. Kako ne bih voleo?", zaključio je menadžer prvaka Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: