Denver veruje u jezgro tima, Sakramento gradi pametno

Džamal Marej je na putu da to postane. Odličan je šuter, pogađa iz svih situacija... baš kao i što Stef Kari radi“, rekao je trener Voriorsa Stiv Ker na pitanje šta misli ko je sledeći veliki šuter u NBA ligi.

Izvor: Petar Tadiæ

Utorak, 02.07.2019.

09:00

Denver veruje u jezgro tima, Sakramento gradi pametno
Photo by Matthew Stockman/Getty Images

Ker je ovde direktno uporedio Mareja sa dvostrukim MVP i košarkašem koji je promenio način igre u Sjedinjenim Američkim Državama. Mladi Kanađanin još je uvek daleko od nivoa Stefa Karija, što je i normalno jer ima 22 godine.

Ipak, stručni ljudi u NBA vide o kakvom se talentu radi i s toga ne čudi što su Denver Nagetsi odlučili da mu ponude maksimalan petogodišnji ugovor vredan 170 miliona dolara.

Mnogi će prokomentarisati da Marej ne vredi ovoliko, što je lako reći iz ove perspektive jer je do sada “samo“ pokazao naznake onoga što bi mogao da postane u budućnosti.

Dosta je nekonstantan, što se najbolje vidi u periodima tokom sezone. Šestog novembra 2018. Boston Seltiksima ubacio je 48 poena i direktno je bio zaslužan za trijumf Denvera, a onda je u sledećem meču postigao 15, uz 6/21 iz igre.

Ili, koš Finiks Sansa “zatrpa“ sa 46 poena, potom protiv Niksa zabeleži osam, pa Sakramentu da 36, i onda protiv Šarlota opet postigne osam poena – a sve u periodu od šest dana, od 30.12.2018. do 5.1.2019. Ovakav učinak sasvim je normalan za mladog košarkaša i zbog toga to ne brine Nagetse. Znaju da nije još potpuno zreo, međutim njegov mentalitet, uz radnu etiku, zajedno sa naznakama koje je pokazao, dovoljan su razlog da mu Denver ponudi maksimalan ugovor.

Da ekipa iz Kolorada veruje u jezgro tima vidi se i u odluci da plate Polu Milsapu naredne takmičarske godine 30 miliona dolara. OK, ovo će mnogi zameriti Nagetsima jer “Milsap ne vredi ovoliko novca“, ali Denver je još jednom pokazao koliko su lojalnost i kontinuitet važni.

Milsap, koji ima 34 godine, statistički ne opravdava svih 30 miliona dolara, ali ono što on radi na terenu ne vidi se u statistici. Nagetsi bi bili bez njega defanzivno prosečna ekipa, pa bi tako i slabosti Nikole Jokića u odbrani bile vidljivije.

Nekadašnji košarkaš Atlante Hoks dosta pomaže Jokiću, a uz to daje dobar doprinos u napadu, što je moglo da se vidi u plej-ofu – pogotovo u seriji sa San Antonio Sparsima.

Uz to, kojeg košarkaša su Nagetsi mogli da uzmu ovog leta? Niko od zvezda nije pomišljao da dođe u Kolorado, a opet Denver nije bio spreman da dâ dugogodišnji ugovor Bojanu Bogdanoviću, Tobajasu Herisu, Malkomu Brogdonu, Polu Milsapu ili igračima sličnog kvaliteta.
Photo by Matthew Stockman/Getty Images
Bogdanović je od Jute dobio 74 miliona (4 godine), Brogdon od Indijane 85 (4 godine), a Heris od Filadelfije 180 (5 godina). Sve i da su oni hteli u Denver, a to ne znamo, oni (Nagetsi) nisu bili zainteresovani i spremni da toliko plate.

Zašto nisu bili spremni? Ako pogledate širu sliku lako ćete shvatiti. Ugovor Pola Milsapa je jednogodišnji, što znači da to omogućava Nagetsima da narednog leta imaju 30+ miliona dolara u budžetu.

Dovođenjem Bogdanovića, Brogdona ili Herisa (ove igrače smo dali kao primer jer se uklapaju u igru Denvera) na dugogodišnji ugovor, znatno bi se smanjio prostor u “seleri kepu“ narednih sezona, pošto bi njihovi ugovori oduzeli 19 ili više miliona.

To automatski znači da bi ugovor Džamala Mareja bio pod znakom pitanja, kao i Montea Morisa, Malika Bizlija, Huanća Ernangomesa, koji bi svi narednog leta mogli da budu slobodni agenti. Pojednostavljeno – Denver je odlučio da plati Milsapa 30 miliona za sezonu 2019/2020, ali će zato leta 2020. godine moći da napadnu igrače poput Serža Ibake, Drejmonda Grina, Džejmsa Džonsona, Derika Fejvorsa, Evan Furnijea, Tima Hardaveja juniora, Erika Gordona, Bogdana Bogdanovića, Džoa Herisa, Ejverija Bredlija, Ota Portera, Danila Galinarija...

Ili, neće morati mnogo da menjaju tim jer već imaju Majkla Portera juniora. Njega smo zaboravili da spomenemo. Mladi krilni košarkaš propustio je prvu sezonu zbog povreda leđa, a radi se o velikom talentu i ako bi on uspeo da ostane zdrav, Denver će dobiti veliko pojačanje.

Bilo kako bilo, Denver je odlučio da je kontinuitet najvažniji i pokazali su da veruju ovom timu, što se vidi i u odluci predsednika Tima Konelija, koji je odbio unosnu ponudu Vašington Vizardsa. Ako nastave po istom principu, Denver Nagetsi će biti dominantni dugi niz godina u NBA ligi.

Odličan posao Divca i Stojakovića

Al Bello/Getty Images/ Stojakoviæ, Divac, Veber i Klark poèetkom 2000-tih
Mnogo toga izdešavalo se prvog dana dana prelaznog roka u NBA ligi, a jedna od ekipa koja je prošla “ispod radara“ su Sakramento Kingsi.

Pričalo se da bi franšiza iz Kalifornije mogla da dovede Ala Horforda, međutim brzo su glasine nestale jer je Sakramento odlučio da drugačije potroši novac koji bi dali iskusnom centru.

Kingsi su prethodne sezone bili među najprijatnijim iznenađenjima lige, pa su shodno tome nastavili da rastu i van sezone. Prvog dana Vlade Divac i Peđa Stojaković uspeli su da dogovore dolaske Trevora Arize, Korija Džozefa i Devajna Dedmona, uz produžetak saradnje s Herisonom Barnsom.

Ugovor Barnsa posebno je zasmetao navijačima Sakramenta, pošto je krilni košarkaš dobio četvorogodišnji ugovor vredan 85 miliona dolara. “Ne dajete košarkašu koju je imao 14 poena i pet skokova u proseku 20 miliona po sezoni“, mnogi su pomislili.
Photo by Rob Carr/Getty Images
Kod ovog ugovora ima jedna jako važna stvar – poznanstvo Luka Voltona i Herisona Barnsa. Dok je Volton bio pomoćni trener u Golden Stejt Voriorsima (od 2014. do 2016), Barns je bio u sastavu “Ratnika“ i sarađivali su pune dve sezone.

Sada su njih dvojica ponovo zajedno u Sakramentu i veruje se da je Volton imao veliku ulogu u ovom dogovoru. Ne zaboravimo, sezone 2016/2017 Barns je imao u proseku 19 poena i bio je jedan od kandidata za igrača koji je najviše napredovao.

Potom je naredne takođe beležio 19 poena, uz šest skokova, dok je prošle trejdovan u Sakramento gde nije uspeo najbolje da se snađe. To je i očekivano, u tim je došao u februaru, trebalo mu je vremena da se upozna sa sistemom i igračima, pa je i igrao nešto slabije.

Sa njim Kingsi dobijaju sjajno krilo, koje igra odličnu odbranu, a uz to je pretnja i u napadu. Dvadeset miliona za njegov ugovor uopšte nije puno, kada se pogleda šta donosi ekipi.

Ariza, Džozef, Dedmon... miriše na plej-of

Kingsi su odradili još tri poteza. Doveđenje Trevora Arize je veliki posao. Iskusni krilni košarkaš jedan je od najboljih defanzivaca u ligi, a uz to će se uklopiti u brzu igru Kingsa jer odlično širi teren (šutira za tri poena).

Suvišno je pričati o iskustvu Arize, čoveka koji je odigrao više od 100 utakmica u plej-ofu i koji je 2009. bio šampion sa Los Anđeles Lejkersima. Prethodnih sezona bio je veoma važan šraf u ekipi Hjustona, a prošle je igrao u Finiksu, koji su ga trejdovali u Vizardse.

Ima 34 godine, ne očekuje se od njega da vuče ovu ekipu, nikada nije ni bio takav tip košarkaša. Međutim, njegova uloga na terenu i van njega bi mogla da bude vrlo bitna.

Pričalo se o Alu Horfordu, a Kingsi su završili sa Devejnom Dedmonom – centrom koji znatno unapredio svoju igru u poslednje tri sezone. Dedmon je do 2016. godine bio zamena, igrao je oko desetak minuta po meču, a onda je usledio odlazak u San Antonio.
Photo by Kevin C. Cox/Getty Images
Greg Popovič i njegovi saradnici potpuno su ga preporodili i dali mu samopouzdanje. Nisu to bile neke "brutalne" brojke, ali je dobio mnogo više minuta i na pravi način ih je iskoristio.

Svi znate da se NBA mnogo promenila, da sada i centri moraju da šutiraju trojke i shodno tome Dedmon je značajno unapredio svoj šut. Do 2017. nije pokušao nijednom van linije 7,24, a onda je u sezoni 17/18 šutnuo 141 trojku, a prošle je uputio čak 217 pokušaja.

Da sve bude još bolje pogađa nešto manje od 40 odsto, što je sjajno za centra. Na sve to dobar je defanzivac, u najboljim je godinama (29) i Kingsi će dobiti svestranog centra.

Kingsi ovde nisu stali, već su doveli odličnog “zamenskog“ plejmejkera – Korija Džozefa. Svako ko je gledao Kanađanina zna da se radi o kvalitetnom pleju, koji je upravo ono što želite da imate kao rezervnog pleja.
Photo by Andy Lyons/Getty Images
Sakramento je prošle sezone imao problema na poziciji jedan, pošto Frenk Mejson treći i Jogi Ferel nisu bili idealne zamene za Dierona Foksa. Sada će na toj poziciji biti Džozef, koji je prethodnih sezona imao prosek oko 8 poena i 4 asistencija, za 20-tak minuta.

Poslednji koga su Kingsi doveli je centar Rišon Holms, koji je u karijeri igrao za Filadelfiju 76erse i Finiks Sanse.

Radi se o centru koji će se dobro uklopiti u sistem Sakramenta, pošto je veoma skočan, što znači da će imati dobru saradnju sa Dieronom Foksom (dosta alej-upova).

Denver i Sakramento iza sebe imaju dobar prelazni rok i naredne sezone bi trebalo da se bore – Nagetsi za vrh Zapada, a Kingsi za prednost domaćeg terena u plej-ofu.

Ostavljamo vas sa, do sada, najzvučnijim promenama u NBA:

Photo by Thearon W. Henderson/Getty Images
Bruklin:

Kevin Durent – 164 miliona/četiri godine
Kajri Irving – 141 milion/četiri godine
Diandre Džordan – 40 miliona/četiri godine
Geret Templ – 10 miliona/dve godine

Boston:

Kemba Voker – 141 milion/četiri godine
Enes Kanter – 10 miliona/dve godine

Golden Stejt:

Klej Tompson – 190 miliona/četiri godine
Dianđelo Rasel – 117 miliona/četiri godine

Dalas:

Kristaps Porzingis – 158 miliona/pet godina
Maksi Kleber – 35 miliona/četiri godine

Majami:

Džimi Batler – 142 miliona/četiri godine
Photo by Mitchell Leff/Getty Images
Filadelfija:

Tobajas Heris – 180 miliona/pet godina
Al Horford – 109 miliona/četiri godine
Majk Skot – 9.6 miliona/dve godine

Milvoki:

Kris Midlton – 178 miliona/pet godina
Bruk Lopez – 52 miliona/četiri godine
Vesli Metjus – 3.6 miliona/dve godine
Robin Lopes – 10 miliona/dve godine
Džordž Hil – 29 miliona/tri godine

Orlando:

Nikola Vučević – 100 miliona/četiri godine
Al Faruk Aminu – 29 miliona/tri godine

Indijana:

Malkom Brogdon – 85 miliona/četiri godine
Džeremi Lemb – 31.5 miliona/tri godine

Nju Orleans:

Džej Džej Redik – 26.5 miliona/dve godine
Photo by Andy Lyons/Getty Images
Juta:

Bojan Bogdanović – 73 miliona/četiri godine
Ed Dejvis – 10 miliona/dve godine

Njujork:

Džulijus Rendl – 63 miliona/tri godine
Bobi Portis – 31 milion/dve godine
Elfrid Pejton – 16 miliona/dve godine
Tadž Gibson – 20 miliona/dve godine
Redži Bulok – 21 milion/dve godine
Vejn Elington – 16 miliona/dve godine

Sakramento:

Herison Barns – 85 miliona/četiri godine
Trevor Ariza – 25 miliona/dve godine
Devejn Dedmon – 40 miliona/tri godine
Kori Džozef – 37 miliona/tri godine
Rišon Holms – 10 milona/dve godine

Los Anđeles K:

Patrik Beverli – 40 miliona/tri godine
Photo by Gene Sweeney Jr./Getty Images
Čikago:

Tadeus Jang – 41 milion/tri godine
Tomaš Satoranski – 30 miliona/tri godine

Memfis:

Jonas Valančunas – 45 miliona/tri godine

Šarlot:

Teri Rouzir – 58 miliona/tri godine

Denver:

Džamal Marej – 170 miliona/pet godina (ugovor kreće od sezone 2020/2021)
Pol Milsap – 30 miliona/jedna godina (produžetak saradnje)

Finiks:

Riki Rubio – 51 milion/tri godine
Frenk Kaminski – 10 miliona/dve godine

San Antonio:

Rudi Gej – 32 miliona/dve godine
Demare Kerol – 13 miliona/dve godine
Photo by Harry How/Getty Images
Detroit:

Derik Rouz – 15 miliona/dve godine

Portland:

Rodni Hud – 16 miliona/dve godine
Mario Hezonja – 3.6 miliona/dve godine
**putem trejda dobili Hasana Vajtsajda

Hjuston:

Ostin Rivers – 3.6 miliona/dve godine
Džerald Grin – 1.8 miliona/jedna godina
Danijel Haus – 11.1 milion/tri godine

Los Anđeles L:

Troj Denijels – 2.1 miliona/jedna godina

Vašington:

Iš Smit – 12 miliona/dve godine

Oklahoma:

Alek Burks – nepoznato
Majk Muskala – nepoznato
Nerlens Noel – nepoznato Petar Tadić (Šraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: