FSS potvrdio – Ljubiša Tumbaković selektor Srbije

Najtrofejniji trener u istoriji Partizana Ljubiša Tumbaković novi je selektor reprezentacije Srbije.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Ponedeljak, 01.07.2019.

13:00

FSS potvrdio – Ljubiša Tumbaković selektor Srbije
Foto by Srdjan Stevanovic/Getty Images

To je potvrđeno na sednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi u ponedeljak.

Na predlog Stručnog odbora (Ilija Petković, Zoran Filipović, Nenad Bjeković, Momčilo Vukotić i Marko Pantelić) iskusni stručnjak dobio je jednoglasnu podršku IO FSS.

Tumbaković će zameniti Mladena Krstajića koji je napustio kormilo "Orlova" nakon debakla u Ukrajini (0:5) u kvalifikacijama za EURO 2020.

Iskusni trener na mesto selektora Srbije stiže sa iste pozicije iz Crne Gore, koja ga je otpustila jer je odbio da vodi tim u utakmici sa takozvanim Kosovom u kvalifikacijama za EP.

Spekuliše se da će Tumbaković u FSS imati godišnju platu od 300.000 evra, uz bonus ukoliko odvede Srbiju na Evropsko prvenstvo. Nakon neuspešne igračke karijere, Tumbaković je trenersku počeo u novobeogradskom Radničkom 1980. godine. Posle pet godina preuzima Obilić, a potom kuvajtski Kaitan, da bi 1990. stigao u omladinski pogon Partizana.

Seniorski tim preuzima 1992. godine i vodi ga narednih sedam sezona tokom kojih su crno-beli na 295 utakmica ostvarili 214 pobeda (72,54%) i osvojili četiri titule šampiona SR Jugoslavije i dva Kupa.

Nakon kratke epizode u grčkom AEK-u, 2000. se vraća u Humsku i osvaja još po jednu titulu i Kup, a potom odlazi u Kinu gde je pet godina radio u Šandong Lunengu s kojim osvaja po dve titule i dva kupa.

U Kini je kratko tokom 2013. vodio i Vuhan Zal, a u međuvremenu je pola godine bio trener iranskog Azina.

Selektor Crne Gore je postao u januaru 2016. a pod njegovim vođstvom "Sokolovi" su na 26 utakmica ostvarili po sedam pobeda i remija uz 12 poraza.

Tumbaković će debi na mestu selektora Srbije imati u najtežem mogućem meču – protiv šampiona Lige nacija i Evrope Portugala, u Beogradu 7. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: