Marin: Kao mali sam nosio Savićevićevu "desetku"

Marko Marin pričao je o ambicijama Crvene zvezde u predstojećoj sezoni, u kojoj će kao kapiten da predvodi crveno-bele.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.06.2019.

22:10

Marin: Kao mali sam nosio Savićevićevu
Foto: FK Crvena zvezda

"Srećan sam zbog prilike da na terenu vodim ovakvu ekipu. Nisam očekivao da će mi šef ukazati poverenje, ali sam i prošle sezone bio među vođama ekipe, starijim i iskusnijim igračima. Sa druge strane, tim ne vodi samo jedan igrač, mnogo nas može da preuzme odgovornost. Milijaš i Vujadin su odlično vodili ekipu, bili su dobri kapiteni i izvukao sam pouke iz njihovog liderstva", rekao je Marin.

Uz kapitensku traku Marin je od Milijaša preuzeo i "desetku".

"Nije bilo dileme po pitanju broja, deset sam nosio na leđima i u Verderu i Olimpijakosu. To mi je omiljeni broj, a i sam po sebi ima težinu, velika je stvar nositi desetku. Kao mali sam imao Savićevićev dres sa ovim brojem".


Kontrolne utakmice donele su i nove uloge igračima na terenu kao i promene u sistemu igre.

"Testiramo različite sisteme igre. Nećemo dozvoliti protivniku da lako napravi analizu naše igre i da unapred bude spreman za sve što ga očekuje. Igram po levoj strani, ali nisam klasično krilo, ulazim u sredinu, ne stojim na liniji kao naše desno krilo. Menjanjem pozicije sa Ivanićem i Jovančićem i tako stvaramo dodatni problem rivalu. Stil igre zavisi i od protivnika, sistem koji igramo je više 4-3-3 nego 4-2-3-1. Sa dva krila, dve osmice, dve desetke. U takvom sistemu ima pregršt mogućnosti, lekše je igrati presing, imamo više kombinacija u ofanzivi i eventualnih rotacija. Volim da sam u sredini, da češće imam loptu, ali i sa krila često ulazim u sredinu i ostavljam beku prostor po boku"
.

Prva iskušenja crveno-bele očekuju protiv Suduve u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, a potencijalni rival u drugom kolu je bolji iz dvomeča Helsinkija i Torshavna.

"O kvalitetu ne bi trebalo ni da pričamo, ali najteža stvar je što su rivali u jeku takmičenja. Prijateljske koje sad igramo zato imaju veliki značaj i bitne su da kroz njih uđemo u ritam. Treniramo intenzivno, ali poslednjih 10-15% do vrhunca forme se stiču kroz utakmice. Ekipe sa kojima ćemo igrati u prva dva kola su u punoj snazi dok nama nedostaje još do željenog nivoa"
.

Tradicija kroz evropske kvalifikacije je na Marinovoj strani, pa se naš ofanzivac nada novom u nizu uspeha.

"Do sad sam uvek prolazio kvalifikacije, sa Verderom i Olimpijakosom. Nadam se da će tako biti i ove sezone. Dug je put, osam utakmica je pred nama i svašta može da se desi, ali verujemo u naš kvalitet i mislim da imamo realne šanse da uđemo u grupnu fazu Lige šampiona. Minimalni cilj nam je Liga Evrope".

Lucidni ofanzivac imao je konkretne argumente na kritike po pitanju timskih izdanja u završnici prethodne sezone.

"Lako je reći da smo izgledali istrošeno, ali ne treba zaboraviti da smo osvojili titulu i igrali finale kupa. Naravno, nismo sve utakmice odigrali odlično i znamo da je dosta falilo u poređenju sa prvim delom sezone. Ipak, ne dozvoljavam da se igra predstavi kao toliko loša. Finale Kupa Srbije je jedna utakmica, nismo je odigrali dobro i svakako da ćemo znatno bolje igrati ove jeseni. Imali smo pregršt dobrih utakmica, Radnički se u utakmici koja je za nas bila kao finale nije pitao ništa, Partizan u plej-ofu takođe. Ipak, siguran sam da ćemo u kvalifikacijama biti još bolji, a ključ je da vratimo agresivnost. Želimo da rivali ne budu srećni što im je Crvena zvezda protivnik, da igramo tvrdo, ali i efikasno".

Pogled unazad i odluka da ostane u Ljutice Bogdana, uprkos interesovanju klubova već posle šest meseci u crveno-belim redovima, izmamili su osmeh kod Marina.

"Sve sam uradio kako je trebalo. Da sam otišao ne bih uzeo titulu i srce mi ne bi bilo puno. Srećan sam, a i u klubu su zadovoljni. Očekuju nas novi izazovi i želja mi je da ponovo doživim Ligu šampiona na Marakani. Od toga nema ništa lepše, igrači koji su igrali znaju, a preneli smo utiske i novim igračima. Nešto slično je teško doživeti u karijeri. Zadovoljan sam i životom u Beogradu, a u klubu sve funkcioniše kako treba. Srećan sam van terena, a to se odražava i na igru. Ne razmišljam o odlasku, cilje je jesen u Evropi, a uveren sam da imamo kvalitet da to ostvarimo".

Marin je napravio paralelu i izmežu Crvene zvezde i Čelsija, nekadašnjeg kluba.

"Čelsi se takmiči na višem nivou, stadion je pun na svakoj utakmici i sve je veoma ozbiljno. Sa druge strane Zvezda je u poslednjem periodu dosta napredovala. Vidi se želja rukovodstva da bude u korak sa najboljim evropskim klubovima, ulaže se u infrastrukturu, igrače... Smatram da smo na dobrom putu"
.

Upravo prijateljski duel sa Zenitom biće prilika da Marin sretne Branislava Ivanovića, saigrača iz perioda provedenog u Londonu.

"Radujem se tom susretu. Idealna prilika da pokušam da ga nagovorim da dođe u Zvezdu. Voleo bih da uspem u tome".

Dolasci i odlasci igrača jedna su od glavnih tema tokom leta, pa se Marin osvrnuo i na rastanak Crvene zvezde i Milana Pavkova.

"Pomešane su emocije, nedostajaće nam kao igrač i osoba, ali je ovo bila idealna prilika da ode u inostranstvo i zaradi novac. Svi ga vole i srećni su jer je probudio interesovanje klubova širom sveta posle sjajne sezone. Želim mu da nastavi u istom stilu i da postigne još sijaset pogodaka",
rekao je Marin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: