Novi klinci stižu i zavolećete ih

NBA draft svake godine donese mnogo uzbuđenja. Svaka draft klasa se "hajpuje" više od prethodne i uvek nam se čini da su novodolazeći klinci još bolji i još talentovaniji. Ali, da li je zaista tako?

Izvor: Stefan Nikoliæ

Sreda, 19.06.2019.

18:07

Novi klinci stižu i zavolećete ih
Photo by Hannah Foslien/Getty Images

Još od LeBrona Džejmsa i drafta 2003. godine nismo imali apsolutnu ludnicu oko jednog igrača kao što se to ove godine stvorilo oko Zajona Vilijamsona. Zajon je momak neverovatnih atletskih sposobnosti, skauti i mediji ga prate još od srednje škole i odavno je zagarantovan kao prvi pik.

Kada je došlo vreme da Zajon odabere univerzitet on se odlučio za jedan od najboljih. Djuk Blu Devilse. Njih sa klupe predvodi čuveni trener Majk Šiševski, koji tu funkciju obavlja punih 39 godina.

Zajona dosta porede sa Čarlsom Barklijem, pošto obojica pokrivaju poziciju krilnog centra i nekako su niski za svoje pozicije. Međutim, snaga koju poseduju, kao i mogućnost da koševe postižu pod kontaktom itekako im imponuju.

Kažu da se Zajon kreće kao da je bek, a ne krilo, uz to je kao što je napomenuto neverovatno skočan, pa je samim tim i izuzetno atraktivan za gledanje.

Njegova najveća mana je šut. Kako sa distance, tako i sa linije za slobodna bacanja. Za tri poena je imao tek 19% dok je penale šutirao sa 63% uspešnosti.

Zajon je takođe doživeo i onu bizarnu povredu pred sam kraj sezone kada mu je pukla patika, a i u prošlosti je imao problema sa palcem, pa zbog te povrede nije nastupio na "Nike Hoop Summit" 2018. godine.

Sve u svemu, to mu nije ugrozilo vrednost i očekuje se da Zajon Vilijamson bude izabran sa prve pozicije, na koju prava drže Nju Orleans Pelikansi. Još jedan momak koji "zaključan" za poziciju jeste Temetrijus Džamel Morent, koga će sigurno izabrati Memfis Grizlisi sa pozicije broj dva.

Dža Morent je bek, izuzetno je brz i izuzetno skočan, kao i Zajon Vilijamson izuzetno je atraktivan i njegove najbolje poteze uglavnom čine zakucavanja.

On nam dolazi sa univerziteta Marej Stejt i nekako ga najviše porede sa Džonom Volom i Dieronom Foksom, a na sebe je pažnju privukao kada je igrao na kampu Krisa Pola.

Ima idealnu visinu za plejmejkera, izuzetno brze i dugačke ruke, takođe ima odličan pregled igre i veoma je maštovit kada organizuje napad, a čak ni njegov šut nije bio toliko loš. Oburnu je ubacio 25 poena, Alabami 38, tako da ga već prati reputacija igrača koji voli da igra velike utakmice.

Za razliku od Vilijamsona, njegova slobodna bacanja su prilično dobra, ali ono što je za njega problem su izgubljene lopte. Prečesto je Dža želeo previše ili je jednostavno bio neoprezan kod prodora, pa su mu protivnički defanzivci izbijali loptu iz ruku.

U sredu tokom dana, Memfis Grizlisi su se maksimalno potrudili da dočekaju Morenta na najbolji mogući način, pošto je njihov dosadašnji plejmejker Majkl Konli trejdovan u Jutu, tako da se od Morenta očekuje "ozbiljna" produkcija već u prvom sezoni. Treći pik na ovogodišnjem draftu pripada Njujork Niksima. Iako se Niksi još uvek nisu zvanično odlučili koga će izabrati, veruje se da je njihov izbor kanadski bek Rouan Beret Džunior, koji dolazi sa univerziteta Djuk, baš kao i prvi pik Zajon Viliajmson.

Popularni Ar Džej Beret je sin nekadašnjeg reprezentativca Kanade i nekada najboljeg strelca kupa Rejmonda Saporte, Rouana Bereta.

Ar Džeja Bereta dosta porede sa Demarom Derozanom i Endruom Viginsom. U pitanju je levoruki bek, koji je sjajan atleta, odličan defanzivac, ali ne i sjajan šuter.

Ipak njegovi procenti su bili više nego pristojni, pošto je za dva šutirao oko 44% dok je za tri bio na 33% šuta iz igre. Kada god skauti procenjuju nekog beka, uvek gledaju procenat šuta za tri i procenat slobodnih bacanja – a Beret se sa bacanjima mučio baš kao i gore pomenuti saigrač.

Njegov napadački arsenal je izuzetno bogat, postoji zaista mnogo načina na koje Beret može da vas ugrozi, takođe je skakački izuzetno dominantan za igrača sa njegove pozicije.

Beret ima sasvim dovoljno vremena i prostora da unapredi svoj šut i opšte je poznato da je to kategorija koja se tokom karijere da ispraviti. Jedan Trejsi Mekgrejdi je imao sličan profil kada je dolazio u ligu i kasnije je bio igrač koji je ubacio 13 poena za 35 sekundi.
Photo by Patrick Smith/Getty Images
Četvrti pik je prvobitno pripadao Los Anđeles Lejkersima, međutim, oni su ga trejdovali u Nju Orleans uz Lonza Bola, Džoša Harta i Brendana Ingrama, kao i još neke buduće pikove prve runde u zamenu za Entonija Dejvisa.

Još uvek nije poznato da li će Pelikansi iskoristiti ovaj pik da nekoga pokupe ili će ga trejdovati, a za ovu poziciju u medijima se „kandiduje“ nekolicina igrača.

Ukoliko se Pelikansi odluče da pokupe nekoga, to bi mogao da bude upravo bek šuter sa univerziteta Teksas Teh, jedno od najvećih iznenađenja Marč Mednesa – Džereta Kalvera.

Kalver je proglašen za najboljeg igrača BIG12 konferencije i bio je jedan od miljenika navijača pošto je momak rodom iz Laboka, gradića savezne države Teksas koji nam je dao već nekoliko odličnih NBA igrača poput Krega Ila, Šugar Reja Ričardsona ili kandidata za rukija godine, Trea Janga.

Kakav je Kalver igrač? Džeret Kalver je bek, klasična dvojka, koja odlično igra na obe strane terena, a itekako može da nadogradi svoj šut za tri poena.

Njegov rad nogu je vrlo impresivan i ono što je za NBA nivo važno, pokazao je da mu više odgovara kada se igra brža košarka, jer tada do izražaja dolaze njegove sposobnosti u organizaciji napada i distribuciji lopte, kao i poenterske sposobnosti.

Takođe ume da postiže koševe na različite načine i odlično izvlači faulove, što je ponekad potcenjena veština bekova. Često ga porede sa Stejsijem Plastikmenom Ogmonom, kao i sa Kendalom Gilom. Peti pik bi mogao da bude Diandre Hanter, nisko krilo sa univerziteta Virdžinija, koji je aktuelni NCAA šampion. Pravo na petog pika imaju Klivlend Kavalirsi, a njihove bekovske pozicije su već solidno popunjene, tako da ne treba očekivati da kod njih završe recimo Kobi Vajt ili Darijus Garlend.

Svakom timu treba dobar defanzivac, a Hanter baš to i jeste. Čak i više nego dobar. Izabran je za defanzivca godine u ACC diviiziji i kako kažu, njegova igra će mnogo zavisiti od napretka u ofanzivi.

Izuzetno je snažan, kako kažu skauti ima jako dobro telo, i sa svojim izuzetno dugačkim rukama može da pokrije nekoliko pozicija. Solidnog je šuta, kako sa polu distance tako i van linije za tri poena, ali Diandre Hanter nije momak od koga se očekuje veliki broj poena.

Najbolje kod njega je što se u startu zna šta od njega može da se očekuje. Uz malo sreće čekala bi ga karijera jednog Tadeusa Janga ili možda čak Šona Meriona.
Photo by Tom Pennington/Getty Images
Pozicija broj šest rezervisana je za Finiks Sanse, koji već neko vreme traže rešenje na poziciji plejmejkera. Međutim, kako poslednje informacije iz Amerike govore, Sansi su voljni da trejduju šestog pika, Ti Džeja Vorena i Džoša Džeksona u slučaju dobre ponude.

Ukoliko ne dobiju ono što bi oni želeli, pik je svakako njihov i tu se jedan plejmejker svakako nazire – Darijus Garlend. Garlend se na mnogim „mokovima“ pominje kao već četvrti pik, pogotovo dok je taj pik još uvek bio u vlasništvu Lejkersa.

On je sjajan strelac, jedan je od onih plejmejkera koji prvo gledaju da oni postignu poene, pa tek onda da razigraju saigrače. Izuzetno je brz i sjajno kontroliše tempo utakmice, i uz to je jedan od najveštijih igrača sa loptom na ovom draftu, ako ne i najveštiji i pravi je ubica u izolacijama.

Garlend dolazi sa Vanderbilta, gde je imao veliki broj izgubljenih lopti, kao i povredu kolena, tako da nad njegovom glavom stoji veliki upitnik.

Kada se od njegovih asistencija oduzme broj izgubljenih lopti, dobije se tek 2,6 asistencije po meču što je uvek zabrinjavajuće, kao i Garlendova visina i naravno igra u odbrani.

Njegov novi agent je Rič Pol, gospodin koji zastupa Entonija Dejvisa i LeBrona Džejmsa i već se u proteklim danima navodilo da bi mogao biti pokupljen i sa treće pozicije od strane Njujork Niksa, sa kojima je odradio i posebne treninge. Pravo na sedmog pika imaju Čikago Bulsi i oni bi mogli da nadograde poziciju beka ili krila Kameronom Redišom. Rediš je iz srednje škole izašao kao jedan od najboljih prospekata i zajedno sa Vilijamsonom i Beretom nastupao je za Djuk Blu Devilse.

Rediš je na Djuku nekako bio u senci pomenutog dvojca, tako da njegove sposobnosti možda i nisu najbolje ocenjene, ali je sigurno da se radi o kvalitetnom košarkašu.

Najviše mu se zamera na gubljenju fokusa i nedovoljno borbenosti u igri u određenim momentima, kao i to što je previše "nasedao" na šuteve koje mu je odbrana dozvoljavala da uzima. Ovo nužno i nije minus, pošto je Rediš igrač koji obožava da šutira za tri poena, a i češće koristi talenat i dribling kako bi došao do koša i završio, umesto atletske sposobnosti.

Na Djuku jedino nije igrao centra, što dovoljno govori koliko je koristan u jednom sistemu, on je takođe veoma dobar u "drajv end kik" situacijama, kao i u "keč end šut" situacijama. Često ga porede da Rudijem Gejem i ovako „na papiru“ deluje da bi se odlično uklopio u mlado jezgro Čikago Bulsa. Atlanta Hoksi "sede" na poziciji broj osam. Njima bek i nije neophodan, ali u situaciji u kojoj mogu da izvuku jednog Kobija Vajta i upare ga sa Treom Jangom, verujem da ga neće preskočiti.

Kobi Vajt je jedan od igrača koji vrlo lako mogu da budu izabrani i na 4. poziciji i to je odluka koju će ekipe doneti maltene u toku drafta.

Vajt dolazi sa Severne Karoline, imao je privilegiju da uči od gospodina Roja Vilijamsa, koji je jedan od najboljih NCAA trenera.

Izuzetno je talentovan, zbog načine igre ga često porede sa Gilbertom Arinasom, a Vajt pik end rol koristi na nekoliko načina. Pošto je poznat kao izuzetno brz igrač i sjajan šuter, neretko sam završi akciju iz pika bilo prodorom bilo šutem, ali iako je odličan strelac, Vajt nije sebičan igrač.

On može jednako dobro da igra na pozicijama jedan i dva, tako da bi Hoksi mogli da imaju prilično impresivan duo bekova Trea Janga i Kobija Vajta. Kobi Vajt bi uz Trea Janga mogao da „procveta“ pošto njegove odluke u distribuciji lopte nisu bile idealne, iskoristio bi taj Božiji dar Trea Janga da maksimalno eksploatiše svoju brzinu i skorerske sposobnosti.

Bio je jedan od važnijih igrača Tar Hilsa sa preko 16 poena u proseku i od njega se očekuje prilično dobra karijera.
Photo by Christian Petersen/Getty Images
Vašington Vizardsi imaju pravo da biraju deveti na ovom draftu. Prema neki predviđanjima mogli bi da izaberu mladog Džeksona Hejsa koji pokriva poziciju centra.

Hejs je najbolji "veliki čovek" na ovogodišnjem draftu i tu uopšte nema dileme. Svojim stilom i konstitucijom najviše podseća na Džereta Alena ili Diandre Džordana. Sjajan je alteta, ume da koristi svoje dugačke ruke i velike šake tako da je imao preko 2 blokade po meču.

Od njega se kao i od Diandrea Hantera odmah zna šta može da se očekuje – vrhunska zaštita obruča, hvatanje lob pasova i veliki broj skokova na obe strane terena.

Njegov otac Džonatan Hejs je proslavljeni NFL igrač, koji je na poziciji tajt enda igrao sa velikim uspehom punih 12 godina u dresu Kanzas Siti Čifsa i Pitsburg Stilersa.
Photo by Chris Covatta/Getty Images
Desetog pika imaju takođe Atlanta Hoksi, a jedno ime koje do sada nije spominjano moglo bi da se nađe u rosteru Hoksa naredne sezone.

To je japanski košarkaš koji nam dolazi sa Gonzaga univerziteta i u pitanju je Rui Haćimura. Haćimura pokriva poziciju niskog krila i na sebe je privukao pažnju kada je vodio svoje Buldogse do pobede nad velikim favoritima Djuk Blu Devilsa i pokazao da je tim Majka Šiševskog itekako ranjiv.

Rui poseduje fantastičnu radnu etiku i izuzetno je inteligentan košarkaš, najčešće ga porede sa Vilsonom Čendlerom i Antoanom Džejmisonom i kažu da je veoma pouzdan igrač, a povreda koja ga je zadesila ove godine mu je umanjila vrednost, pošto je Haćimura bio prognoziran kao top 5 pik.

Već sada kruže glasine da Ruija čeka ogroman sponzorski ugovor čim bude bio draftovan. Još od Jao Minga azijsko tržište nije imalo toliko dobrog košarkaša i liga će to definitivno gledati da iskoristi.

Ono na čemu će Haćimura morati dodatno da radi jeste negov šut iz driblinga i 1 na 1 situacije u izolacijama. Nekako nije ni trojka ni četvora, ali najbolje se snalazi na poziciji niskog krila, ima dugačke ruke i jako dobro telo i što je još važnije naučio kako da koristi svoje prednosti.

Ono što su skauti odlično primetili jeste da je Rui uvek bio u odličnoj formi, da nikada nije gubio energiju u završnicama četvrtina i da će mu to mnogo značiti na visokom nivou. Što se tiče ostalih igrača, koji ovde nisu spomenuti, a mogli bi da se nađu ili u top 10 ili da budu jedna od krađa, obradićemo u daljem tekstu.

Jedini evropljanin koji se kotira ovoliko visoko jeste francuski košarkaš, Seku Dumbija. Seku Dumbija ima 18 godina, član je francuskog Limoža i pokriva pozicije tri i četiri. Fantastičan je atleta, odličan saigrač i jedan je od igrača koji itekako znaju da uhvate skok na obe strane terena.

Ono na čemu će morati da radi jeste njegov šut, ali kao što je gore rečeno, ta kategorija se uvek da nadograditi ukoliko je igrač voljan da vredno radi.

Kako gore rekosmo, šuter uvek treba, tako će Tajler Hiro u prvoj rundi potražiti svoj novi dom i kako neke informacije kažu, izabrali bi ga Boston Seltiksi. Hiro je bio učenik Džona Kaliparija na Kentakiju, baš kao i Keldon Džonson, verovatno najbolji igrač Kentakija na ovom draftu, ali i Pi Džej Vašington koga bi mogla da pokupi ekipa Šarlota da nadogradi poziciju krilnog centra.
Photo by Michael Hickey/Getty Images
Možda i najveća krađa ovoga drafta može biti upravo mladi Romeo Lengford koji je sada već bivši student univerziteta Indijana. Indijana nam je poslednih godina dana neke sjajne bekove poput Viktora Oladipa i Jogija Ferela, pa bi Lengford mogao da „uskoči u voz“ i bude naredna velika stvar sa Indijane.

On je umalo postao član Lujvil Kardinalsa, ali zbog onog čuvenog skandala oko regrutacije odabrao je Indijanu.

Lengford je jako pametan košarkaš, zna kada i kako treba da napadne obruč, a i njegov šut je solidan, mada ne i odličan. Upravo zbog tog segmenta je njegova vrednost pomalo i opala.

Izuzetno je veliki za beka i očekuje se da ima momentalan uticaj na ekipu koja ga bude izabrala. Kevin Porter takođe ovde mora biti spomenut, pošto se radi o jednom strašnom alteti koji dolazi sa USC univerziteta, kao nekada Demar Derozan. Sa njim ima previše sličnosti i uz malo sreće mogao bi da ima karijeru kao i Derozan.

Jedno od najprijatnijih iznenađenja "Marč Mednesa" je definitivno Karsen Edvards sa Purdua. Skrenuo je pažnju na sebe onim nestvarnim 30+ partijama i po trenutnim projekcijama završiće u rukama Bruklin Netsa.

Sin legendarnog Manute Bola, Bol Bol, jedan je od centara sa ovog drafta, a zbog povrede stopala vrednost mu je prilično opala. Više puta je pokazao da ume da igra i Oregon Daksi bi sa njim u rosteru definitivno bili znatno opasnijij sastav.

Taj Džeroum, bek sa Virdžinije, zatim Brendon Klark krilni centar sa Gonzage, Čuma Okeke sa Oburna, Goga Bitadze, igrač koga zaista ne treba previše predstavljati, zatim Tako Fol, Kajl Gaj i Dekuan Džefris su košarkaši na koje takođe treba posebno obratiti pažnju, jer se radi o mladim momcima koji bi mogli da budu baš taj deo slagalice koji određenoj ekipi nedostaje.

U noći između 20. i 21. juna NBA draft za 2019. godinu održaće se kako smo već navikli u Njujorku, u Barklejs centru u kom nastupaju Bruklin Netsi.

Stefan Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: