Tojota osvaja Le Man – Alonso je šampion sveta!

Vozači Tojote Fernando Alonso, Kazuki Nakađima i Sebastijen Buemi osvojili su drugu titulu za japanskog proizvođača na trci 24 časa Le Mana.

Izvor: SN

Nedelja, 16.06.2019.

15:29

Tojota osvaja Le Man – Alonso je šampion sveta!
Photo by Ker Robertson/Getty Images

Tojota "Gazoo Racing" osvaja svoju drugu šampionsku titulu u nizu na 24 časa Le mana, posle velike drame u poslednjih sat vremena trke Šampionata Sveta.

Sekvenca koja je režirala dramu bila su tri neplanirana odlaska u boks Tojotinog broja 7 TS050 koji vozi Hoze Maria Lopes, pa su prednost stekli "sestrinski vozači" Alonso, Nakađima i Buemi.

Lopes je bio u vođstvu od 11. sata, morao je da ode u boks zbog problema sa prednjim desnim pneumatikom 1 čas i 3 minuta pre kraja, da bi ga kasnije zadesili problemi sa zadnjim desnim pneumatikom kao i problemi sa elektronikom.

Nakađima je tako preuzeo vođstvo od Lopesa, posle tog drugog stajanja prednost je bila oko 17 sekundi po krugu.

Par Tojotinih TS050 automobila, očekivano su dominirali u ovoj trci izdržljivosti, pošto su imali vođstvo u svakom krugu trke i faktički u Lmp1 nisu imali konkurenciju.

Alonso je tako postao trostruki FIA svetski šampion, dok je njegov kolega Nakađima postao prvi japanski vozač koji se okitio FIA titulom svetskog prvaka.

Štofel Vandorn, Mihail Alešin i Vitalij Petrov imali su sjajnu vožnju i po prvi put se našli na podijumu. Odmah iza ruskog predstavnika našli su se Rebelion R13 koje voze Nil Dženi, Andre Loterer i Bruno Sena, oni su takođe imali problema na stazi, kao i sestrinski auto koji je vozio Tomas Loren.

U 17. satu trke, uručena je kazna od tri minuta zbog nebezbednog priključka na stazu pri izlasku iz boksa, pa je Loren izgubio poziciju na pobedničkom postolju.

Gustavo Meneses je sat vremena kasnije izgubio kontrolu nad Poršeom i završio u šljunku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: