Novi sistem kvalifikacija u J. Americi

Izvor: B92

Utorak, 09.11.2004.

21:38

Default images

Predsednik FIFA Sep Blater izjavio je da će kvalifikacije za fudbalska svetska prvenstva u Južnoj Americi morati da se igraju po novom sistemu. Zemlje Južne Amerike plasman na svetska prvenstva moraju da izbore kroz vrlo duge kvalifikacije u kojima 10 reprezentacija igra po dve utakmiče sa svakim učesnikom turnira.

"Ovo je poslednji put da FIFA prihvata ovakav sistem takmičenja, jer se on nikako ne može uklopiti sa medjunarodnim kalendarom. Ovaj sistem nam pravi probleme, jer teško primoravamo klubove da puste igrače na mečeve reprezentacija, a igrači se premaraju. Mislim da to ne pomaže razvoju fudbala u svetu", rekao je Blater.

Fudbalska konfederacija Južne Amerike ovakav sistem koristi po treći put. Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. godine igralo je samo devet ekipa, jer se Brazil kao aktuelni prvak automatski plasirao na završni turnir.

Kvalifikacije za SP 2006. u Nemačkoj trajaće više od dve godine, kako bi timovima bilo ostavljeno više vremena na raspolaganju da se organizuju za sve mečeve. Četiri prvoplasirane ekipe u grupi se automatski kvalifikuju za turnir, a petoplasirani tim na tabeli svoj plasman na SP mora da obezbedi u baražu sa najboljom reprezentacijom Okeanije.

Akteulni svetski šampion Brazil nije se ovaj put automatski kvalifikovao na SP zbog promene pravila. Brazil je trenutno prvi na tabeli grupe sa 20 bodova iz 10 utakmica. Blaterova izjava usledila je manje od mesec dana nakon saopštenja Fudbalske konfederacije Južne Amerike, u kojem se navodi da se planira promena sistema takmičenja.

Izvršni komitet južnoameričke fudbalske organizacije sastaće se 2. decembra u Asunsionu gde će razmatrati prdlog promene sistema takmičenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: